espa pkm

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2026, 9:52:21 μμ
Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 23:35

Ν. Κιλκίς: Κλίνατε επί δεξιά!

Εκρηκτική άνοδος των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της Ν.Δ. καταγράφηκε στο ν. Κιλκίς, με τα πέντε κόμματα που απαρτίζουν το χώρο αυτό να συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 20%! Οι εκλογές του Ιουνίου σηματοδότησαν την υψηλότερη εκλογική καταγραφή του χώρου αυτού μεταπολιτευτικά στο ν. Κιλκίς.

 

Η Ελληνική Λύση με 7,13%, η ΝΙΚΗ με 6,9%, οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 5,46%, η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ της κ. Λατινοπούλου με 0,54% και ο Πατριωτικός Συνασπισμός με 0,39%, συγκεντρώνουν το 20,42% του εκλογικού σώματος, πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά του νομού.

Κατά τα άλλα από τις  εκλογές της Κυριακής διατηρήθηκε η κατανομή των εδρών ανά μια στα τρία πρώτα κόμματα και οι πρώτοι στις σχετικές λίστες, Γιώργος Γεωργαντάς από τη Ν.Δ., Στέφανος Παραστατίδης από το ΠΑΣΟΚ και Πέτρος Παππάς από το ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούν ή μάλλον επανακτούν τη βουλευτική έδρα την οποία είχαν κερδίσει και στις εκλογές του Μαΐου.

Κι αν η Νέα Δημοκρατία παρά την απώλεια σχεδόν μιας μονάδας, κράτησε τις δυνάμεις της και παραμένει η ηγετική δύναμη στο νομό, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον  να καταγράψουμε την κύμανση της εκλογικής επιρροής των υπολοίπων κομμάτων.

Να ξεκινήσουμε από τους μεγάλους χαμένους  που δεν είναι παρά οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Τόσο το δεύτερο ΠΑΣΟΚ όσο και ο τρίτος ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις δυνάμεις τους μειωμένες σε σχέση με το Μάιο. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ με καταμετρημένο το 98,22% των εκλογικών τμημάτων (απομένουν μόλις τέσσερις από το σύνολο των 225)  χάνει τρεις μονάδες αρκούμενο στο 14,33% έναντι  17,35% του Μαΐου. Μειωμένη είναι και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Με 12.66% απώλεσε μια μονάδα  έναντι του Μαΐου, ενώ όπως προαναφέραμε μείωση στο εύρος της μιας μονάδας καταγράφει και η Ν.Δ. κινούμενη οριακά κάτω από το 40%. (39,67%)

Με ελαφρά άνοδο των δυνάμεών του κατά 0,2% της  μονάδας κινήθηκε το ΚΚΕ, ενώ στα ίδια επίπεδα (αύξηση 0,2%) καταγράφηκε και η επίδοση της «Ελληνικής Λύσης». Επί τα αυτά και η επίδοση της Πλεύσης Ελευθερίας (αύξηση 0,1%)

  Και πάμε τώρα στους καθαρούς νικητές:

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι «Σπαρτιάτες», με την υποστήριξη του έγκλειστου στις Φυλακές Κασιδιάρη, κατέγραψαν δύναμη 5,46  μονάδων, ενώ η ΝΙΚΗ του Δ. Νατσιού, που μπαίνει στη Βουλή, αυξάνει τη δύναμή της κατά μιάμιση μονάδα αγγίζοντας το 7% (6,88%).

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στο ν. Κιλκίς.

Στα αξιοσημείωτα η μεγάλη αποχή. Δεν έχουμε πρόχειρα τα στοιχεία αλλά δεν είναι πολλές οι εκλογικές αναμετρήσεις στο νομό, όπου η αποχή άγγιξε το 52%. Αυτοί που ψήφισαν δηλαδή (το 48,63%) είναι λιγότεροι από όσους απείχαν ή για να είμαστε ακριβέστεροι από όσους είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.  Συγκριτικά με τη συμμετοχή του Μαΐου (55,19%) η απουσία από τις κάλπες την περασμένη Κυριακή ήταν μεγαλύτερη κατά εφτάμισι μονάδες.

Πάντα ταύτα με καταμετρημένα τα αποτελέσματα στα 221 από τα 225 εκλογικά τμήματα. Όπερ σημαίνει ότι ελάχιστες έως μηδαμινές θα είναι οι αλλαγές με την καταμέτρηση όλων των τμημάτων.