
Σκληρότατη κριτική ασκήθηκε από τα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης του ΠΑΣΟΚ προς τον ανεξάρτητο (πλέον) βουλευτή Κιλκίς, Θεόδωρο Παραστατίδη, από τον οποίο απαιτούν να παραδώσει τη βουλευτική έδρα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν του ανήκει και γιατί αυτός ήταν που αποδείχθηκε ασυνεπής απέναντι στο κόμμα και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Η Νομαρχιακή Συνέλευση ήταν η τέταρτη στη σειρά συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια ανασυγκρότησής του, όπου και αποφασίστηκε να γίνει ένα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες του νομού να συμμετέχουν στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του κόμματος και της δημοκρατικής παράταξης, να γίνουν μέλη του νέου ΠΑΣΟΚ, και στις 16 Δεκεμβρίου να γίνει η Νομαρχιακή Συνέλευση όλων των νέων μελών, όπου θα αποφασιστεί και πόσες οργανώσεις θα στηθούν στο νομό.
Οι διαδικασίες άνοιξαν από το Συντονιστή της οργάνωσης, Λεωνίδα Δημητριάδη, ο οποίος χαρακτήρισε ενδιαφέροντα τα όσα ειπώθηκαν στις τρεις προηγούμενες συγκεντρώσεις και τόνισε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να γίνει ένα πραγματικό κόμμα, με πραγματικές οργανώσεις και υπαρκτά μέλη, που θα θα συμμετέχουν στη λειτουργία της οργάνωσης και θα συναποφασίζουν.
Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε θετική την απόφαση του προέδρου του κόμματος για τη διαγραφή των διαφωνούντων βουλευτών, γιατί «το ΠΑΣΟΚ έγινε καφενείο». Ακόμη, ζήτησε από τον Θ. Παραστατίδη «να κάνει την αυτοκριτική του όταν μιλάει για συνέπεια. Ψήφισε πριν τις εκλογές τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου για να μπει στο ψηφοδέλτιο και πήραμε απόφαση για συμμετοχή για να πετύχουμε το «όλον ΠΑΣΟΚ». Δώσαμε αγώνα για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ την έδρα του στο νομό Κιλκίς και η έδρα αυτή ανήκει στην παράταξη και όχι σε κάποιο πρόσωπο».
Το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, που παρακολουθούσε τη συνέλευση, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός κόμματος όχι των επωνύμων, των παραγόντων, των συνδικαλιστών και των κρατιστών, αλλά των μελών, που θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, ιδιαίτερα για τα του τόπου τους, ενός κόμματος με ιδεολογία και όραμα και όχι αρχηγικό
Τοποθετήσεις
στελεχών
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Συντονιστή, και ζητώντας επίμονα την παραίτηση του κ. Παραστατίδη, μίλησαν οι: Χρίστος Ανθρακίδης, Θανάσης Τσιραμπίδης, Τάσος Ασβεστόπουλος, Δημήτρης Μουζούρης, Φίλλιπας Κοτανίδης και Πέτρος Βαβάμης.
Ο κ. Τάσος Ασβεστόπουλος, χαρακτήρισε «ανεμοστρόβιλο» τον κ. Παραστατίδη και επέρριψε ευθύνες στη Ν.Ε. και στην ηγεσία του κόμματος που επέλεξαν να τον βάλλουν στο ψηφοδέλτιο. Μιλώντας για τις διαγραφές και τις αποστασιοποιήσεις στελεχών του κόμματος, είπε πως «έφυγαν οι ρουσφετολόγοι και τα λαμόγια».
Ο κ. Αλέκος Νικολαΐδης, ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις αλλά να σέβονται και τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Οσον αφορά τα ζητήματα διαφθοράς και στο ΠΑΣΟΚ, είπε πως «θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να λέμε πως και οι «δικοί» μας κλέφτες, είναι κλέφτες».
Ο κ. Γιώργος Πολυχρονιάδης, επισήμανε πως είναι σημαντικό ο πολίτης να δει πλέον θετική διαφορά στην καθημερινότητά του και στα ζητήματα υγείας με τον ΕΟΠΥΥ και πτώση τιμών στην αγορά, ενώ ζήτησε με την εγγραφή νέων μελών να δοθεί βάρος στη συμμετοχή νέων ανθρώπων.
Ο κ. Φίλιππας Κοτανίδης, ζήτησε το κόμμα να προωθήσει στα στελέχη του νέους ανθρώπους, να ξανασυναντηθεί η οργάνωση με τους αγρότες και τους εργάτες, με τους ανθρώπους του μόχθους και να στηθούν οργανώσεις σε κάθε πρώην δήμο, 11 στο νομό Κιλκίς.
Ο κ. Ανδρέας Αγτζίδης, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ορίσει την ιδεολογία του ως το δημοκρατικό σοσιαλισμό, και να βάλλει στο περιθώριο τον παραγοντισμό και τα λαμόγια, και ζήτησε από το κόμμα να απευθύνει ένα κάλεσμα συμμετοχής προς τους δημοκρατικούς πολίτες.
Ο κ. Δημήτρης Μουζούρης, τόνισε πως ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά χρειάζεται ο επαναπροσδιορισμός και η αναδημιουργία του κόμματος, ένα νέο ξεκίνημα. Κάλεσε τους Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη, Φλωρίδη και όσους ανδρώθηκαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσουν αν θα μείνουν στο χώρο.
Ο κ. Χρίστος Ανθρακίδης, τόνισε πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν ένα μεγάλο βάρος, να κρατήσουν ψηλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τις ιδέες του, χωρίς αλλαγή ονόματος ή συμβόλου. «Οι ψήφοι που έφυγαν είναι δανεικές. Οι πολίτες ήθελαν να τιμωρήσουν, να εκφράσουν το θυμό τους». Αναφερόμενος στο επιχείρημα του κ. Παραστατίδη περί συνέπειάς του, τόνισε πως «η συνέπεια ανήκει στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που στήριξε το κόμμα και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις». Εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι νέες οργανώσεις θα πάνε καλά και ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει με ηγετικά του στελέχη στην κυβέρνηση και τον πρόεδρό του στη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ο κ. Γιώργος Περπερίδης, σημείωσε πως πρέπει να γίνει σωστά η οργανωτική δομή του κόμματος, με δυο οργανώσεις σε επίπεδο νομού, όσοι και οι δήμοι, το συνέδριο να γίνει με λίγους συνέδρους, μέχρι 200, και να καθορίσει τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος. Ορθότατα ο πρόεδρος διέγραψε και από το κόμμα τους βουλευτές, αλλά και ο ίδιος έπραξε λάθος με τη λίστα Λαγκάρντ. Να μπουν στην κυβέρνηση νέα και ικανά πρόσωπα, αλλά όχι ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Γιώργος Ρωμανίδης, τόνισε πως «από το κόμμα δεν λείπει μόνο η νεολαία, αλλά και οι μαχητές. Μόνο στην ΕΛΜΕ τολμάμε και κατεβαίνουμε με ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ. Αρνητική η στάση στελεχών με τα ήξεις – αφίξεις. Μας λείπει το άνοιγμα στην κοινωνία. Να καθορίσουμε θητείες και στο κόμμα. Ο χώρος μπορεί να αυτοκαθαρθεί, ν’ αλλάξει και να πάει τη χώρα μπροστά».
Ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, σημείωσε πως «και στις ημέρες του Πολυτεχνείου λίγοι ξεκίνησαν και πήγαν κόντρα ακόμη και σε κομματικές τους αποφάσεις. Είμαστε υπό δύσκολες συνθήκες, είμαστε λίγοι, αλλά και πολλοί για μια νέα προσπάθεια, για ένα νέο ΠΑΣΟΚ, με ευαισθησίες και όραμα, όχι των παραγόντων, ούτε κρατικοδίαιτο. Είμαστε οι σταυροφόροι για το Κιλκίς και θα βρούμε φερέγγυους ανθρώπους που θα σηκώσουν το βάρος της δημιουργίας της προοδευτικής παράταξης, με συλλογικότητα και ενιαία έκφραση προς τα έξω. Λαμόγια δεν υπάρχουν μόνο κεντρικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό και είναι σημαντική η εικόνα του κάθε στελέχους μας.
Ο κ. Θανάσης Τσιραμπίδης, ζήτησε να αναδείξει το κόμμα θετικά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. «Δεν βοηθάει η σιωπή και η ανοχή μας σε «τζάμπα μάγκες» σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως «το κόμμα σήμερα χρειάζεται και τους νέους, με τις ιδέες και το πάθος τους, αλλά και τα παλιά μέλη με την ιστορία και την εμπειρία τους».
Ο κ. Δημήτρης Τερζίδης, σημείωσε πως σε καιρούς κρίσης οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Ζήτησε «το κόμμα να αφήσει πίσω του το χθες και να κάνει άλμα προς τα εμπρός. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, μια νέα οργάνωση, ένα νέο συμβόλαιο για το λαό και τη χώρα, σε στιγμές δύσκολες για να γίνουμε πιστευτοί. Να το κάνουμε σιγά σιγά, χωρίς άγχος και χωρίς αποκλεισμούς».
Ο κ. Παύλος Τονικίδης, ζήτησε από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, να είναι πολύ προσεκτικά αυτήν την περίοδο, με περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια. «Να μην ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους, αλλά νάμαστε υπόδειγμα για την κοινωνία. Εχουμε την εμπειρία να κάνουμε ένα κόμμα δημοκρατικό και μεγάλο και όχι μικρό. Να μην έχουμε στο μυαλό μας αποκλεισμούς και διαγραφές. Δημοκρατία σημαίνει παραχώρηση στους άλλους».
Ο κ. Πέτρος Βαβάμης, αναρωτήθηκε «τι οργάνωση θέλουμε, χωρίς λόγο και άποψη, χωρίς φωνή; Αν είχαμε προτείνει να μην είναι βουλευτής ο κ. Παραστατίδης, θα μας άκουγε κανείς; Αν ο Λοβέρδος και ο Χρυσοχοΐδης είναι ΠΑΣΟΚ, τότε εγώ είμαι κάτι άλλο. Να ξαναμετρηθούμε και όσοι δεν θέλουν, να κατέβουν από το τρένο».



