Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 10:48:44 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 15:31

Ομιλία Κώστα Κιλτίδη στο πανεπιστήμιο Βόλου

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης μίλησε στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Γεωπονικών Σπουδών Βόλου σε εκδήλωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ του ΑΕΙ Θεσσαλίας για την Αεοφορία και το Περιβάλλον.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κιλτίδης, η αειφορία και το φυσικό περιβάλλον έχουν ως πρωτογενή βάση στήριξης το δασικό χώρο και τις προστατευτικές και ρυθμιστικές λειτουργίες του δάσους, η συνεισφορά του οποίου εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής στον υδρονομικό του ρόλο και την αξιοποίηση της αειφορικής διαχείρισης των προσφερόμενων αγαθών του τους δασόβιους και παραδασόβιους οικισμούς και στην κτηνοτροφία.
«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η έννοια της αειφορίας και του φυσικού περιβάλλοντος έχουν ως θεμέλιο ανάπτυξης το δάσος και θα πρέπει να ασκηθούν οι δέουσες πολιτικές για το δάσος που αναλογεί στο ζωτικό χώρο και στον καθένα μας ξεχωριστά».
«Σκοπός μας» επισήμανε «δεν είναι μόνο η διατήρηση του δάσους αλλά και το πώς και το πόσο προσδιορίζεται χωροταξικά από την επιστήμη και τις δασικές υπηρεσίες».
Τέλος, ο κ. Υφυπουργός τόνισε με έμφαση ότι το περιβάλλον δεν χαρίζεται σε κόμματα ούτε σε οργανώσεις, ανήκει στην πατρίδα και στους πολίτες της.
Στη συνέχεια ο κ. Κιλτίδης είχε συνάντηση με εκπροσώπους συνεταιριστικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων του ν. Μαγνησίας στα γραφεία της ΕΑΣ Βόλου όπου αντηλλάγησαν απόψεις για αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα, έγινε ενημέρωση από τον κ. Κιλτίδη για την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την οποία εκφράστηκαν πολύ θετικές εκτιμήσεις από τους αγροτικούς φορείς.
Ιδιαίτερα συγκινημένος από τη θερμή αποδοχή των θέσεων που ανέλυσε ο κ. Υφυπουργός συνεχάρη την ΕΑΣ Βόλου για τον ισχυρό παρεμβατικό ρόλο που άσκησε στο δοκιμαζόμενο τομέα της κτηνοτροφίας, πετυχαίνοντας υψηλές τιμές στο γάλα για τους συνεταιριστές - μέλη της.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας καθώς και η ανάπτυξη πλαισίου συνεργασίας για την κατοχύρωση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων ως ΠΟΠ ΠΓΕ.

 

Σύγχρονη πολιτική στην άσκηση της θήρας  

 Την καθετοποίηση των δασικών υπηρεσιών και την επανασύνδεση τους με τη Γενική Διεύθυνση Δασικού Περιβάλλοντος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Δράμα με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ημερίδας του υπουργείου με θέμα: «Το πλαίσιο μιας νέας αειφορικής διαχείρισης βιοτόπων στον τομέα της Θηραματοπονίας». Μάλιστα, ανακοίνωσε πως άνοιξε ο κύκλος διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανασύνδεση των υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Ο κ. Κιλτίδης, που νωρίτερα εγκαινίασε το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού Δράμας, υπογράμμισε ότι μέσα από την ημερίδα που διοργανώνεται, το υπουργείο στοχεύει στην εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων για τη διαχείριση της θήρας μέσα από την άριστη συνεργασία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Τόνισε μάλιστα ότι αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει να προστατεύσουμε την άγρια πανίδα μέσα από τη καλυτέρευση των συνθηκών της άσκησης θήρας. Ταυτόχρονα επισήμανε πως «ήρθε η ώρα να πορευτούμε σ' ένα δρόμο πιο πολιτισμένο, παραγωγικό και προστατευτικό της άγριας πανίδας της πατρίδας μας».
Αναφερόμενος στα σημεία εκείνα που προβληματίζουν και ανησυχούν την πολιτεία είναι ο τρόπος άσκησης της θήρας από τους κυνηγούς, ο οποίος πολλές φορές ενέχει κινδύνους και για την ίδια τους τη ζωή, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει «να αναδείξουμε τη θήρα ως αναψυχή με πολιτισμικά γνωρίσματα και όχι ως συγκέντρωση κρέατος από την άγρια πανίδα».
Επίσης, ο κ. Κιλτίδης καταδίκασε τη λαθροθηρία σημειώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από την πολιτεία για την πάταξή της. Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε επίσης ότι στις πυρόπληκτες περιοχές απαγορεύτηκε η θήρα σε τριπλάσια έκταση πέριξ αυτών.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε όμως και στις θετικές επιπτώσεις που έχει η άσκησης της θήρας, μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που ορίζει η νομοθεσία, για πολλές ορεινές τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο για την αναδιοργάνωση και αναγέννηση των δασικών υπηρεσιών, διευκρινίζοντας ότι η άσκηση της δασικής πολιτικής επιβάλει ριζοσπαστικές τομές και παρεμβάσεις ικανές να προστατέψουν το δάσος ώστε να υπάρχει μια σύγχρονη διαχείρισή του ικανή ν' αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη σε όσους ασχολούνται με αυτό.