Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024, 4:39:26 πμ
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2010 20:43

Oμιλία Παραστατίδη για τον «Καλλικράτη»

parastatidis


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ  του νομού  Κιλκίς Θεόδωρος  Παραστατίδης στη συζήτηση για το σχέδιο Καλλικράτης στη βουλή τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον Καλλικράτη γίνεται σε μια περίοδο εντάσεων και ανατροπών για την κοινωνία, για την καθημερινότητα του απλού πολίτη, με αφορμή τον πέρα και έξω από κάθε φαντασία δημοσιονομικό εκτροχιασμό της οικονομίας της χώρας.
Μιας χώρας που διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική κρίση, μια κρίση πρωτοφανή από την μεταπολιτευτική περίοδο  μέχρι σήμερα, λόγω των προβληματικών και αναποτελεσματικών πολιτικών των τελευταίων κυρίως ετών, που επικρατούσε η ατολμία, η ανεπάρκεια, ο καιροσκοπισμός.
Μια περίοδος που ορισμένοι είδαν την πολιτική ως μέσο πλουτισμού και την εξουσία ως αυτοσκοπό....
Με την προσπάθεια όλων μας μπορούμε να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση δυο είναι κυρίως οι βασικές επιλογές. Η πρώτη έχει να κάνει με την καλύτερη οργάνωση της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στο περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου τομέα, με παράλληλη δημιουργία προϋποθέσεων αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Η δεύτερη, αφορά την αναβάθμιση του διοικητικού συστήματος μέσα από μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση, δίνοντας έμφαση στην καλύτερη οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, με κύριο άξονα την ριζική αναδιάταξη των αποκεντρωμένων και αυτοδιοικητικών δομών του κράτους.
Μια τέτοια γενναία μεταρρύθμιση είναι και το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Καλλικράτης». Με το νομοσχέδιο αυτό τίθενται τα θέματα για μια ολοκληρωμένη και ίσως πιο σημαντική αναδιάταξη της ποιοτικής οργάνωσης της χώρας μας.
Διανύοντας  μια δύσκολη οικονομικά εποχή, η Ελλάδα καλείται αποφασιστικά να αναθεωρήσει τον εσωτερικό της μηχανισμό, το διοικητικό μας σύστημα. Και εκεί αποσκοπεί το σχέδιο Καλλικράτης. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, λόγω και του χρόνου. Εξάλλου ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε λεπτομερώς και αναλυτικώς στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου όπως και αρκετοί συνάδελφοι.
Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην φιλοσοφία, στο πνεύμα και την χρησιμότητα αυτού του νομοσχεδίου. Η λειτουργικότητα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης κατοχυρώνει την διαφάνεια - επιβάλλει την πολιτική λογοδοσία - αλλά και αναβαθμίζει την πολιτική παρουσία και την ουσιώδη συμμετοχή των πολιτών.
Γιατί όσο πιο ισχυρό είναι το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο πιο ενεργός θα είναι ο κάτοικος ακόμα και της πιο απομακρυσμένης και δύσβατης περιοχής. Η μεταρρύθμιση αυτή, δεν είναι μια απλή αναδιάταξη της κρατικής διοίκησης. Δεν είναι κυβερνητικό κόλπο για την δημιουργία κομματικών επιδιώξεων και εντυπώσεων όπως έχει ειπωθεί μέσα σε αυτή την αίθουσα. Είναι  αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής και επίπονης προσπάθειας για αναδιοργάνωση του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.
Το νομοσχέδιο αυτό παρέχει ισχυρές αυτοδιοικούμενες αρχές, με σεβασμό στην αξιοκρατία, και προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνάμεων της περιφέρειας σε κάθε επίπεδο. Η ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί προχωράει σε διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με την υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτη. Ξεχνάτε όμως κύριοι, ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης σας, είχατε αγγίξει το ζήτημα αυτό μόνο ως αναφορά.
Αυτό που δεν τολμήσατε εσείς, το τολμάει η σημερινή κυβέρνηση. Βλέπετε για εσάς προείχε το πολιτικό κόστος από το εθνικό συμφέρον και αυτό δεν το δείχνετε μόνο με τον Καλλικράτη, αλλά και με την συμπεριφοράς σας καθόλη την διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για την διάσωση της χώρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι το σημερινό νομοσχέδιο διαμορφώθηκε με κύριο στόχο - τον σεβασμό σε γεωγραφικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια - με την πάταξη της σπατάλης, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας.
Για αυτό τον σκοπό προβλέπει ένα σύστημα λειτουργίας με πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης -  αναλυτικής λογιστικής – αξιοκρατίας, αλλά το σημαντικότερο της εφαρμογής θεσμών για έλεγχο και εποπτεία. Ο Καλλικράτης αποτελεί ένα τολμηρό και μεγάλο βήμα στο μέλλον. Δεν είναι απλή πολιτική μεταρρύθμιση, ούτε προσωρινή λύση.
Είναι αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας, ηθικής σκέψης και δράσης. Απαντά στην αξίωση της κοινωνίας για ισχυρές αυτοδιοικητικές μονάδες, που να μπορούν να ασκούν και να χαράσσουν, πολιτικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Κινείται στην κατεύθυνση για λιγότερο συγκεντρωτικό κράτος, αφού με την κατάργηση της κρατικής περιφέρειας και το πέρασμα των περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στην αιρετή περιφέρεια, έχουμε εκ των πραγμάτων περιορισμό του συγκεντρωτικού κράτους.
Ο "Καλλικράτης" δεν γεννήθηκε αυθαίρετα, προηγήθηκε διαβούλευση και συναίνεση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξήντλησε σε όλα τα επίπεδα τον διάλογο, και πολλές από τις προτάσεις των φορέων ο υπουργός τις έκανε δεκτές.
Και αυτό είναι  προς τιμήν του και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Έτσι λοιπόν οι δήμοι αλλάζουν πρόσωπο. Θα αποτελούν αυτόνομες ισχυρές μονάδες τοπικής  ανάπτυξης, αλλά και αποτελεσματικής διαχείρισης υπηρεσιών και πόρων.
Το ίδιο θα ισχύει και για τις περιφέρειες. Θα αποτελούν πλέον ισχυρό αυτοδιοικητικό θεσμό με αυτονομία αρμοδιοτήτων και αναπτυξιακές προοπτικές