Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 4:44:05 μμ
Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 19:43

Π. Παππάς: Οριστική κατάρρευση της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Οριστική κατάρρευση της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς», κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς, την οποία και συνυπογράφει ο βουλευτής Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

 

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

«Σε οριστική κατάρρευση οδηγήθηκε η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, η οποία, μετά από σωρεία παραιτήσεων (δύο ειδικοί παθολόγοι) και συνταξιοδοτήσεων (τρεις ειδικοί παθολόγοι), αριθμεί πλέον μόνο μία ιατρό, την εναπομείνασα Διευθύντρια Παθολόγο της Κλινικής.

Το προδιαγεγραμμένο γεγονός της κατάρρευσης της Παθολογικής Κλινικής εκτυλίχθηκε υπό την πλήρη γνώση και απάθεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που κώφευε συστηματικά απέναντι στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της κλινικής.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της κλινικής παράλληλα με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση και τον κίνδυνο επισφαλούς λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, προσπάθησαν με σειρά εγγράφων να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να ευαισθητοποιήσουν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς και την 4η ΥΠΕ, ώστε να ληφθούν εγκαίρως απαραίτητες πρωτοβουλίες και να δρομολογηθούν λύσεις, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Στα έγγραφα αυτά επισημαίνονται:

α) H επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής,

β) Tα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών αμφίβολης νομιμότητας που οδηγούν στην πνευματική και σωματική εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού,

γ) H υποχρέωση του μοναδικού εφημερεύοντα παθολόγου να καλύψει ταυτόχρονα την Παθολογική κλινική, την κλινική ιώσεων (COVID – 19) που βρίσκεται στην άλλη πτέρυγα του Νοσοκομείου καθώς και τα δύο αντίστοιχα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.),

δ) Oι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών λόγω της υποστελέχωσης,

ε) H παραίτηση της Διευθύντριας της Κλινικής από την επιτροπή κρίσεων λόγω πνευματικής, ψυχικής και σωματικής κόπωσης που οφείλεται στην υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής.

Οι δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην Παθολογική Κλινική, οι συνεχόμενες μετακινήσεις παθολόγων ιατρών από τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Κ.Υ. Γουμένισσας, οι εσωτερικές μετακινήσεις και τα συνεχή «εντέλλεσθε», ήταν οι λύσεις που προκρίθηκαν από τις Διοικήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και της 4ης ΥΠΕ και οι οποίες οδήγησαν σε οριστικές παραιτήσεις, λόγω σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

Η σωρεία παραιτήσεων των ιατρών που κατείχαν μόνιμη θέση στην Παθολογική Κλινική προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας τριετίας κατά την περίοδο της πανδημίας, οι παραιτήσεις ειδικευομένων ιατρών που συνεχίζουν την ολοκλήρωση της ειδικότητάς τους σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε συνάρτηση με τη μακροχρόνια και συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς έχει ως αποτέλεσμα την τραγική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και την αναπόφευκτη ποιοτική και ποσοτική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Πέραν των ως άνω, οι συνέπειες της κατάρρευσης στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου έχουν ως αποτέλεσμα και την αναστολή λειτουργίας του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών.

Τέλος, η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση και δυσχέρεια στην από καιρό υπολειτουργούσα Παθολογική Κλινική, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία, όταν κρίνεται απαραίτητη από τους Παθολόγους.

Επειδή το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση ενώ, ταυτόχρονα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εγκαταλείπει το ΕΣΥ αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας,

Επειδή η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς αφέθηκε να καταρρεύσει υπό το βλέμμα μιας αδιάφορης και ανεπαρκούς Διοίκησης,

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση στα κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Με ποιες επείγουσες ενέργειες και μόνιμες λύσεις θα ενισχυθεί άμεσα η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς;»

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παππάς Πέτρος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας