espa pkm

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2026, 3:38:09 μμ

Πολιτική

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:38

Οι μαθητές συνάντησαν την παράδοση

Συντάκτης:

Συνάντηση με την παράδοση είχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Μανδρών την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, κατά την επίσκεψη τους στο λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρών. Τα 20 συνολικά παιδιά των σχολείων, είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις συνήθειες των προγόνων τους, αλλά και τους τρόπους, με τους οποίους καλούνταν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες της καθημερινότητας, όταν ακόμα τα περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:37

Οδοιπορικό στην Κύπρο

Συντάκτης:

Β’ Μέρος
Η πρόσκληση της Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς από τη Χορωδία της Λευκωσίας “Η φωνή της Κερύνειας” (19-22.2.2009) ήταν για μας τους Κιλκισιώτες ευκαιρία μοναδική για προσκήνυμα πρώτα στα “φυλακισμένα μνήματα”, στους τάφους των Ηρώων, που έπεσαν για την πατρίδα στον τετράχρονο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών) κατά των Άγγλων αποικιοκρατών στα έτη 1955-59 και έπειτα στον “Τύμβο της Μακεδονίτισσας”, -και τα δύο “Εθνικά σύμβολα” στη Λευκωσία. Ο “Τύμβος της Μακεδονίτισσας” είναι δίπλα στην “πράσινη γραμμή” των δύο κρατών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του μορφώματος “κράτους”, της Τουρκοκυπριακής μειονότητας -ρωτήσαμε για την ονομασία της “Μακεδονίτισσας” και μας είπαν οι φίλοι μας Κύπριοι ότι στην περιοχή βρέθηκε παλιά μιά εικόνα της Παναγίας, που έφερε την επιγραφή “Παναγιά η Μακεδονίτισσα” κι έμεινε η ονομασία για την περιοχή.

Ο βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης υπέβαλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ερώτηση για τη συνύπαρξη του κανονισμού 843/07 με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Από την αρχή του έτους βρίσκεται σε ισχύ ο Κανονισμός 834/07 της Ε.Ε, ορίζοντας ως ανώτατο όριο εμφάνισης Γενετικών Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα βιολογικά προϊόντα το 0,9%. Στον προηγούμενο Κανονισμό ΕΟΚ 2092/91, δεν υπήρχε αντίστοιχο όριο, καθώς απαγορευόταν η ύπαρξη ΓΤΟ στα βιολογικά προϊόντα.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:28

Δράσεις της νεολαίας του ΣΥΝ

Συντάκτης:

Το Σάββατο 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πάντειο  πανεπιστήμιο. Η συνδιάσκεψη είχε προγραμματικό χαρακτήρα και σκοπό της ήταν η κατάρτιση της πρότασης για το πρόγραμμα  που θα ψηφιστεί στην συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ  στις αρχές του Απριλίου.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 13:03

Γιορτή Γυναίκας στο δήμο Γαλλικού

Συντάκτης: Eidisis.gr

Την τιμητική της είχε η Γυναίκα, στο Δήμο Γαλλικού, το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκαν σε  Καμπάνη, Ν. Σάντα και Μάνδρες. Στον Καμπάνη, το Σάββατο, 7 Μαρτίου, ο Σύλλογος Γυναικών στην αίθουσα της ταβέρνας «Μπέρδεμα», γιόρτασε μαζί με γυναίκες από όλο το Δήμο, με φαγητό, παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η σύζυγος του Δημάρχου Γαλλικού, Γεώργιου Θεοδωρίδη.

Με μεγάλη συμμετοχή του μουσικόφιλου κοινού της πόλης  διοργανώθηκε, με
ευθύνη του ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς, στο "Ράντσο", η συναυλία
συμπαράστασης και οικονομικής ενίσχυσης για την Κων/να Κούνεβα.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:44

Οι άξονες ενός νέου εθνικού συστήματος υγείας

Συντάκτης:

Το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οι έλληνες πολίτες πληρώνουν πολλά για τα θέματα υγείας. Η Ελλάδα έχει συνολική εθνική δαπάνη για την υγεία από τις υψηλότερες στον κόσμο. Όμως αυτή η δαπάνη καταλήγει στις τσέπες λίγων, κυρίως εταιριών φαρμάκων και υλικών μέσα από διαβλητές διαδικασίες και στημένους διαγωνισμούς. Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία καθώς και οι ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι δυσαρεστημένοι.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:37

Με επιτυχία το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

Συντάκτης: Eidisis.gr

Μεγάλη απήχηση είχε στο κινηματογραφόφιλο κοινό του Κιλκίς, η προβολή πέντε πολύ αξιόλογων φιλμ, στο 1ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, που οργάνωσε, από 17 έως και 21 Φεβρουαρίου ο νεοσύστατος σύλλογος «Φίλοι Ελληνοφωνίας και Γαλλοφωνίας», στο φιλόξενο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Δήμου Κιλκίς.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:14

«Κυριακή στο χωριό» στις Μουριές 22 Μαρτίου

Συντάκτης:

Την γνωστή και εξαιρετική εκπομπή της ΕΤ3, «Κυριακή στο χωριό», θα φιλοξενήσει ο Δήμος Μουριών, την Κυριακή 22 Μαρτίου. Τα γυρίσματα της εκπομπής θα γίνουν στην κεντρική πλατεία του Σ.Σ. Μουριών, στις 11 το πρωί και θα διαρκέσουν περίπου 2,5 ώρες, με το Δήμο Κιλκίς να προσκαλεί να τα παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι του νομού Κιλκίς.

Εμφάνιση για… τα καρναβάλια έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών, την Κυριακή 1 Μαρτίου, στο καρναβάλι των Καστανιών Κιλκίς. Προσκεκλημένος του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου, συμμετείχε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του οικισμού, με ομάδα μασκαρεμένων άνω των 40 ατόμων.