Πολιτική
Υποκατηγορίες
Το “Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά”, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στις 17/18/19 και 20 Ιουλίου 2008, στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο στην Καστανιά του νομού Ημαθίας.
Πρόκειται για την Ετήσια συνάντηση νέων ποντιακής καταγωγής (περίπου 700 νεολαίοι) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι νέοι είναι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, οι οποίοι φιλοξενούνται από το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.
Πρόκειται για την Ετήσια συνάντηση νέων ποντιακής καταγωγής (περίπου 700 νεολαίοι) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι νέοι είναι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, οι οποίοι φιλοξενούνται από το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.
Το έθιμο «του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα» αναβίωσε και φέτος ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού, με όμορφες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Ευρωπού, τιμώντας γι’ άλλη μια φορά την πολιτιστική παράδοση του τόπου.«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αϊ Γιαννιού τη χάρη να βγει να ριζικάρι κι όποια ‘ναι καλορίζικη να δώσει να τον πάρει…»
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008 12:34
«Εκλεψαν» την παράσταση με «Μπαμπάδες με ρούμι»
Συντάκτης: Eidisis.gr
«Εκλεψαν» την παράσταση και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού οι συντελεστές του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Ευρωπού, ανεβάζοντας το πρώτο τους θεατρικό έργο, με τους «Μπαμπάδες με ρούμι».Κατάμεστο από κόσμο το Ανοιχτό Θέατρο Ευρωπού και πλημμυρισμένο από τα γέλια των ανθρώπων, ήταν η επιβράβευση των προσπαθειών των στελεχών του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ευρωπού και του Θεατρικού Εργαστηρίου, για το ανέβασμα της κωμωδίας των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου.
1. Από τη στιγμή που η πολιτική στη χώρα μας έπαψε να παράγει προσδοκία και οι δείκτες απαισιοδοξίας πήραν την ανηφόρα, η βαθύτερη κοινωνική αναζήτηση επιστρέφει ως αδήριτη ανάγκη στις λέξεις «αναγέννηση», «ανατροπή», «αλλαγή». Οι φωνές αυτές έρχονται από παντού, από «δεξιά» και «αριστερά», και δεν εντοπίζουν περιορισμένους τομείς κρίσης. Αναφέρονται αδιακρίτως στους πάντες και στα πάντα. Διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα με εμφανείς εκρήξεις για την υπέρβαση όλων των υποδειγμάτων: παραγωγικό, αναπτυξιακό, καταναλωτικό, διατροφικό, περιβαλλοντικό, πνευματικό και πάει λέγοντας.
To μετέωρο (κυριολεκτικά) βήμα του πελαργού ή πως η μάνα θαυμάζει εξ αποστάσεως τα μικρά της. Στο καμπαναριό της εκκλησίας του Ασπρου, βρήκε καταφύγιο η οικογένεια των πελαργών, δίπλα στις όχθες του Αξιού ποταμού, με τα παραποτάμια χωριά να φιλοξενούν ολόκληρη αποικία των ασπρόμαυρων φιλικών πουλιών του καλοκαιριού. Η ομορφιά της υπαίθρου!
Τριήμερο εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο «Ημέρα του παλιού σταριού» οργανώνουν σε Αντιγόνεια, Μυλοχώρι και Παλατιανό ο Αιγίλοπας, Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την οικολογία στη Γεωργία με συνδιοργανωτές την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κιλκίς και τη στέγη για τη διαφύλαξη και ανάδειξη Πολιτιστικής κληρονομιάς Παλατιανού.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η οργάνωση της γιορτής στηρίζεται αποκλειστικά στην τοπική κοινωνία και τη συμμετοχή των κατοίκων της» ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα διαμονής στον υπαίθριο χώρο κάμπιγκ (Μυλοχώρι) αρκεί να έχουν μαζί τους υπνόσακο και σκηνή.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η οργάνωση της γιορτής στηρίζεται αποκλειστικά στην τοπική κοινωνία και τη συμμετοχή των κατοίκων της» ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα διαμονής στον υπαίθριο χώρο κάμπιγκ (Μυλοχώρι) αρκεί να έχουν μαζί τους υπνόσακο και σκηνή.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Με αφορμή την εκδήλωση μεμονωμένου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού σε πολίτη που προκλήθηκε από ειδικό κρότωνα (τσιμπούρι) στην περιοχή της Ροδόπης, εδόθη εντολή από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη να διεξαχθεί επιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ στις εκτροφές μικρών μηρυκαστικών και στρουθοκαμήλου για τις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου και τις νησιώτικες περιοχές του Βορείου Αιγαίου.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Θρακική Εστία Κιλκίς στις 26 Ιουνίου, στα πλαίσια των Ελευθερίων, για την αναβίωση του εθίμου του Αϊ Γιάννη του Κλείδωνα. Τα χορευτικά τμήματα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής μάγεψαν τους παραβρισκόμενους .Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου που μας τίμησε με την παρουσία του. Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Κιλκίς Κων/νος Παπαδάκης χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τους συλλόγους για τη συμμετοχή τους.
Όσοι τυχεροι βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, το βράδυ του Σαββάτου της 28ης Ιουνίου 2008, σίγουρα, έζησαν στιγμές αλησμόνητες ψυχικής ανάτασης και μια μοναδική εμπειρία ποιητικής μέθεξης. Ήταν η βραδιά της απονομής του Αριστείου 20008, των Βραβείων και Επαίνων του ΙΓ’ Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς.
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 06:13
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων Δήμου Απολλωνίων
Συντάκτης: Eidisis.gr
Στην πανέμορφη Βασιλική, στο νότιο άκρο της Λευκάδας, μια ανάσα από την ομορφότερη παραλία της Ελλάδας, το Πόρτο Κατσίκι, αθλητές της θάλασσας και όχι μόνο, έζησαν μοναδικές στιγμές στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων του Δήμου Απολλωνίων. Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησαν από τη Βασιλική Λευκάδας οι ιστιοπλόοι, οι οποίοι πήραν μέρος, στο διεθνές φεστιβάλ και συνοδοί έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διαμονή τους στον «χώρο του ναυταθλητισμού», όπως τον αποκαλούν, αφού η περιοχή θεωρείται ένας από τους ιδανικότερους θαλάσσιους στίβους στην Ευρώπη.