espa pkm

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2026, 2:13:49 πμ

Πολιτική

Ημέρα Μνήμης και Πένθους η 19η Μαϊου, γραμμένη με άφθονο αίμα, δάκρυα και προσφυγιά για τον Ελληνισμό του Πόντου. Οι άγριες σφαγές, οι βίαιες εκτοπίσεις, οι πορείες θανάτου προς τη συριακή έρημο, η κατάρρευση ολόκληρων πόλεων και χωριών από το ματωμένο μαχαίρι των Νεότουρκων με συνεχιστές τους Κεμαλικούς, συνθέτουν παραστατικά την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

19η Μαΐου. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

353.000 ανθρώπινες ψυχές θυσιάστηκαν.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ποντίων αδερφών μας που βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, αφανίστηκαν.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο των ΕΙΔΗΣΕΩΝ του Κιλκίς, της εβδομαδιαίας εφημερίδας του ν. Κιλκίς (19-5-2021)

Την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές παραμέτρους του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού “τοπίου” μίας σημαντικής πόλης της αρχαίας Κρηστωνίας, την Πόλιν των Μορρυλίων, είχαν υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, στη διάρκεια ενημέρωσης, η οποία έγινε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ. Γεωργία Στρατούλη, στο αίθριο του Διοικητηρίου, όπου φιλοξενείται από τον Μάρτιο του 2020 η ψηφιακή μορφή της περιοδικής/περιοδεύουσας έκθεσης “ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ”.

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Γουμένισσας και του Σκρα που συμμετέχουν στο έργο “Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου” με ακρωνύμιο "ADRIONET", υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, χαιρετίζοντας την πρώτη (διαδικτυακή) συνάντηση των τοπικών φορέων κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Δράσης των χωριών που θα ενταχθούν στο Δίκτυο των Αυθεντικών Χωριών, που θα εγκαθιδρυθεί μεταξύ της της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διαφόρων χωρών των Βαλκανίων που συμμετέχουν στο έργο, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (19-5-2021)

Οι κεντρικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν στο Κιλκίς, την Κυριακή  23η Μαΐου 2021, σύμφωνα με τον Ν.2193/1994 (ΦΕΚ Α32/1994).

Οι εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των 353.000 αθώων θυμάτων των διωγμών, αλλά και όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Έχει περάσει ένας αιώνας από τη γενοκτονία, που άφησε βαθιές πληγές στους απανταχού Πόντιους, η μνήμη όμως παραμένει άσβεστη. 

Δήλωση Βουλευτή Γιώργου Φραγγίδη για την  Ποντιακή Γενοκτονία

19η Μαϊου!! Το 1994 με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ορίζεται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.