Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 6:32:24 πμ
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 17:19

Παραστατίδης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Προσωρινές οι ελλείψεις

parastatidis
Ο βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης, φαρμακοποιός ο ίδιος, και μέλος της επιτροπής της Βουλής για την Υγεία πριν ένα μήνα ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου σε ανοιχτή σύσκεψη, όταν ο τελευταίος με αγωνιώδη τρόπο κάλεσε σε μαζική αντίδραση του νομού ενόψει της βέβαιης κατ’ εκείνον υποβάθμισης του νοσοκομείου Κιλκίς.
«Ακόμα δεν ξεκίνησε ο διάλογος, δεν κινδυνεύει το νοσοκομείο» ήταν ο δικός του αντίλογος και μάλιστα μπροστά στην επιμονή του κ. Χατζηκρανιώτη αποχώρησε.
Ωστόσο οι ίδιες αιτιάσεις και αντιδράσεις φουντώνουν στο Κιλκίς με «επισπεύδοντες» τους νοσοκομειακούς γι’ αυτούς και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα, οι οποίοι μάλιστα το Σάββατο διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας προς το κλειστό γυμναστήριο του Κιλκίς όπου θα βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ζητήσαμε λοιπόν από τον κ. Παραστατίδη τη γνώμη του

- Τελικά, πόσο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο Κιλκίς και το Νοσοκομείο Γουμένισσας; Έχουν βάση οι φόβοι ή οι καταγγελίες τόσων φορέων, κυρίως εργαζομένων;
- Δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει η ανησυχία περί υποβάθμισης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κατ’ αρχήν δεν ξεκίνησε ακόμα ο διάλογος, που σημαίνει δεν υπάρχουν τα  δεδομένα εκείνα, που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σπεύδουν κάποιοι να υιοθετήσουν  σενάρια καταστροφολογίας. Είμαι μέλος της Επιτροπής και θα ήξερα αν υπήρχε έστω και πρόθεση πόσο μάλλον πρόταση για  υποβάθμιση του νοσοκομείου.

- Ναι, αλλά υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Κιλκίς…
- Είναι άλλο πράγμα οι ελλείψεις. Αυτές είναι προσωρινές.  Υπάρχει όντως μια δυσκολία σχετικά με τις προμήθειες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σ’ αυτή την φάση .Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα κλείσει το νοσοκομείο ή θα μεταφερθούν κάποιες κλινικές σε άλλους νομούς.  Είναι βέβαιο πως θα αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης όχι μόνο του νομού αλλά και όλης της χώρας. Θα υπάρξουν κατ’ αρχήν συγχωνεύσεις κυρίως σε διοικητικό επίπεδο, σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, ξεκινώντας πρώτα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή η διαδικασία στόχο έχει τον καλύτερο συντονισμό λειτουργίας των νοσοκομείων γι καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

- Ναι, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν…
- Με όσα χρήματα υπάρχουν και με καλύτερη οργάνωση και συντονισμό μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερη περίθαλψη στον πολίτη. Μην ξεχνάτε ότι στον χώρο της υγείας, υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Διακινούνται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ιδιαίτερα στον τομέα των προμηθειών. Σήμερα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μπει τάξη για τον περιορισμό της σπατάλης στον τομέα των προμηθειών  και στη διακίνηση του φαρμάκου. Αρκεί να σας πω ότι δαπανούμε σαν  χώρα στον τομέα της  υγείας πολύ περισσότερα χρήματα από χώρες της Ευρώπης, πληθυσμιακά πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα.  

- Έξι χρόνια Νομάρχης βλέπατε πολύ κόσμο. Σήμερα ως βουλευτής έχετε επαφή με τους πολίτες; Τι ακούτε; Τι σας ζητάνε;
- Βλέπω κόσμο, αλλά είναι αλήθεια λιγότερο από ότι σαν Νομάρχης. Είναι λογικό διότι ο ρόλος του βουλευτή είναι διαφορετικός από εκείνον του Νομάρχη.  Με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη και στο Νομό μας, είναι λογικό οι πολίτες στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονται να προστρέχουν στα πολιτικά γραφεία για αναζήτηση εργασίας. Εδώ πρέπει να τονίσω πως είναι  φοβερά δύσκολο για μένα  να ακούω τους πολίτες να μου ζητούν να τους βοηθήσω για να βρουν εργασία και να μου είναι δύσκολο να ανταποκριθώ στις σημερινές οικονομικές  συγκύριες.

- Και πως αντιμετωπίζουμε την κρίση; Κόβουμε μόνο δαπάνες ή αντιμετωπίζουμε και την φοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα; Είστε ικανοποιημένος από την απόδοση της κυβέρνησης στο σκέλος αυτό;
- Σίγουρα υπάρχει ένα  πρόβλημα σχετικά με την  είσπραξη των οφειλών και την αύξηση των εσόδων. Αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στην λειτουργία των  εισπρακτικών  μηχανισμών  και στην αδυναμία να ανταποκριθεί η αγορά λόγο της οικονομικής κρίσης. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι  γνωστό πως έχουν εντοπιστεί και  ανακοινωθεί πολλές κατηγορίες εταιριών και κοινωνικών ομάδων για φοροδιαφυγή. Μένει τώρα να δούμε το αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών.

- Αισθάνεστε ότι η κυβέρνηση πράττει όσα πρέπει για να βγει η χώρα από την κρίση;
- Σίγουρα  καταβάλει πολλή μεγάλη προσπάθεια για να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση. Παρακολούθησα όλη αυτή την περίοδο τις θέσεις, τις απόψεις και τις εκτιμήσεις πολιτικών κομμάτων, οικονομολόγων και άλλων ειδικών και μη. Δυστυχώς από κανέναν δεν υπήρξε μια σαφής άποψη για εναλλακτική πρόταση και λύση του προβλήματος. Άλλοι περιορίζονται σε συμβουλές οι οποίες ποικίλουν και πολλές φορές είναι αντικρουόμενες και άλλοι, κυρίως τα κόμματα περιορίζονται στο να ασκούνε μόνο κριτική χωρίς καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση

-  Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει ή δεν εφαρμόζει αναπτυξιακή πολιτική…
- Λόγια, λόγια χωρίς αντίκρισμα. Τι θα πει δεν ασκώ αναπτυξιακή πολιτική. Ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, παραγνωρίζουν πως για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις. Για να υπάρξουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρξει ηρεμία και σταθερότητα στην αγορά, λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερες υπηρεσίες. Αυτά συντελούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. Κάτι που δεν υπήρχε και προσπαθεί  να δημιουργήσει τέτοιες προϋποθέσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος πολλές χώρες του εξωτερικού.  Μην ξεχνάμε πως η χώρα μας μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρείτο αναξιόπιστη. Βέβαια εδώ που φτάσαμε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθότι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και τους όρους του μνημονίου. Η έξοδος μας από την οικονομική κρίση και η ανάταξη της οικονομίας θα επέλθει από την στιγμή που θα έχουμε την δυνατότητα να βγούμε στις αγορές για δανεισμό με ευνοϊκότερους όρους. Σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας ώστε να μπορούμε να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης με θετικό πρόσημο.  Έτσι θα οδηγηθούμε σε θετική εξέλιξη της οικονομίας μας.

- Η κρίση
Πήρε φόρα ο βουλευτής και αναφέρεται στην οικονομική κρίση και στο χρέος.
«Όλοι δεχόμαστε  πως το πρόβλημα είναι το μεγάλο χρέος. Για να αντιμετωπιστεί αυτό θα πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγική σαν χώρα και παράλληλα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εξαγωγών και ισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.  Αν υποθέσουμε πως αύριο μας απαλλάσσουν από το χρέος,  με τις σημερινές συνθήκες, στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα. Άρα θα πρέπει σαν κοινωνία να αλλάξουμε νοοτροπία, να ξεφύγουμε από την λογική που μέχρι τώρα είχαμε,  στηριζόμενοι μόνο σε επιδοματικές πολιτικές. Αυτό ήταν αν θέλετε και  ένα από λάθη και του ΠΑΣΟΚ που εφήρμοσε μια επιδοματική πολιτική κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα. .

- Πέστε μου τρία έργα απόλυτης προτεραιότητας σήμερα στο νομό.
- Πρωτεύει η υγεία. Παραλαβή και λειτουργία άμεσα της τρίτης πτέρυγας του νοσοκομείου ώστε να υπάρχει καλύτερη λειτουργικότητα και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες του νομού. Βελτιώνει βέβαια και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων

- Οι οδικοί άξονες συνιστούν επίσης προτεραιότητα. Αποτελούν πολύτιμο και αναγκαίο στοιχεί μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Μαζί φυσικά εντάσσω και το έργο του προαστιακού που μπορεί να προσδώσει νέα ώθηση στο νομό καθώς θα τον συνδέσει λειτουργικά με τη συμπρωτεύουσα.
Τέλος, μια ακόμα προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου κατ’ αρχήν με το Κιλκίς για οικιακή χρήση. Είναι αδιανόητο το δίκτυο να βρίσκεται εδώ και χρόνια μέσα στο νομό και να μην χρησιμοποιείται  από τους πολίτες για φτηνότερη και καθαρότερη ενέργεια

Θ.Π.