Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, 3:24:02 μμ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 12:12

Παρέμβαση ΚΚΕ για τις ελλείψεις σε Σχολικές Καθαρίστριες

Συντάκτης:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν με το ζήτημα της σχολικής καθαριότητας έκανε το ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Δελή.

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι «το πρώτο σχολικό κουδούνι βρήκε τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν και να διογκώνονται δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία» και υπογράμμισε πως τα όποια «μπαλώματα» κάνουν τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και δήμοι δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά τροφοδοτούν ένα κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας.

 

Εξήγησε, ακόμα, ότι η καθαριότητα των σχολείων δεν μπορεί να αποτελεί «ατομική ευθύνη» των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά κρατική ευθύνη. Γι’ αυτό και απαιτείται να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους ωραρίου, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες, ειδικά φέτος εν μέσω πανδημίας. 

Τέτοια προβλήματα αντανακλούν την πραγματικότητα και στο Κιλκίς. Σήμερα, υπάρχουν ολόκληρα σχολεία στο Κιλκίς και στην Παιονία, με 12 και παραπάνω αίθουσες, τουαλέτες, εργαστήρια και βιβλιοθήκη, κοινόχρηστους χώρους, όπου έχει προσληφθεί μόλις μία καθαρίστρια. Υπάρχουν μικρότερα σχολεία με 6 αίθουσες ή νηπιαγωγεία, που έχουν μία καθαρίστρια με 3 ώρες ημερησίως. Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει καθημερινή και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου επαρκής καθαριότητα.

Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν με το νέο καθεστώς εργασίας, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις εργαζόμενων που μετακινούνται από το Κιλκίς σε απομακρυσμένα χωριά ή και το αντίστροφο με αποτέλεσμα ο μισθός να εξανεμίζεται στα έξοδα μετακίνησης. Ενώ ερωτηματικό παραμένει πότε, με τι όρους, τι μισθό και από ποια ημερομηνία θα υπογραφούν οι Συμβάσεις Εργασίας.

Όλη αυτή η κατάσταση, που εν μέσω πανδημίας, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα για την υγιεινή και ασφάλεια, εκπαιδευτικών και γονιών, καθώς και του ίδιου του προσωπικού καθαριότητας, βγάζει στην επιφάνεια τις διαχρονικές ευθύνες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, καθώς και των διοικήσεων των δύο Δήμων, που δεν διεκδίκησαν ποτέ μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών.

Έστω και τώρα χρειάζεται η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, οι διοικήσεις των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας να ζητήσουν επιπλέον προσωπικό, να μετατρέψουν τις 3ωρες συμβάσεις εργασίας σε πλήρους απασχόλησης.