Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 12:35:06 πμ
Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 12:43

Παρέμβαση Θ. Παραστατίδη για νόμο περί ευθύνης Υπουργών

parastatidis
Σε κατάθεση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, στην ολομέλεια της Βουλής, που αφορά την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος τόνισε:«Συζητάμε την «τροποποίηση του νόμου 3136/2003, για την ποινική ευθύνη των Υπουργών». Ο νόμος αυτός, θεσπίστηκε για την καλή λειτουργία του πολιτεύματος και όχι για την ιδιαίτερη και αυξημένη προστασία των ιδίων των υπουργών. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος θεωρείται ο πιο παρεξηγημένος, εξαιτίας της κακής χρήσης του και της λαθεμένης εφαρμογής του.
Κύριε Υπουργέ, (σ.σ.: Χ. Καστανίδης) απευθύνομαι προς εσάς και θέλω να σας  συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας αυτή, που επιτέλους έρχεται ένα νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο, κατά προτεραιότητα, προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Κάνω δε  αναφορά σε εσάς, διότι είστε από τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που υπηρετήσατε με εντιμότητα και διαφάνεια, στα προηγούμενα χρόνια της πολιτικής σας θητείας, τους θεσμικούς ρόλους που σας ανατέθηκαν. Αυτό συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα και σας το αναγνωρίζουν, όχι μόνο οι πολίτες που σας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Επομένως δεν είναι τυχαία η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού, αυτή τη χρονική περίοδο.   
Εδώ πρέπει να επισημάνω, πως οι ριζικές αλλαγές του νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών, προϋποθέτουν αναθεώρηση του συντάγματος και ιδιαίτερα του άρθρου 86. Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό περιέχει   σημαντικές μεταβολές, που θεωρώ ότι θα ικανοποιήσουν την καθολική απαίτηση της κοινωνίας, για την τιμωρία των Υπουργών εκείνων που προβαίνουν σε  αξιόποινες πράξεις, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, εξαλείφει τα φαινόμενα  εκείνα  που μέχρι τώρα  ήταν η αιτία της πλήρους απαξίωσης του πολιτικού μας συστήματος από την ίδια την κοινωνία.
Όμως κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιο αυτό έχω την αίσθηση πως θα ήταν πιο ολοκληρωμένο, εάν μαζί με αυτή την τροπολογία ερχόταν και η κατάθεση νόμου για τον έλεγχο του  «πόθεν έσχες» των πολιτικών και όλων εκείνων των θεσμικών παραγόντων που είχαν και έχουν την δυνατότητα διαχείρισης δημοσίου χρήματος και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.  (Εκτός και αν το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου). – (Όπως γνωρίζετε τέτοια πρωτοβουλία  είχα αναλάβει εγώ προσωπικά μαζί με άλλους συναδέλφους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ζητούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για την διαφθορά και την διαπλοκή του πολιτικού μας συστήματος. Χαίρομαι δε, γιατί πολλά από τα αιτήματα που βάλαμε υπάρχουν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο). 
Οι αλλαγές  που επιχειρούνται με το παρόν νομοσχέδιο, στοχεύουν και στα επιχειρήματα  ορισμένων δικαστικών λειτουργών, που ισχυρίζονται, πως η ατιμωρησία όλων αυτών των παρανομούντων, οφείλεται σε νόμους που ψήφισε η Βουλή. Και με το επιχείρημα αυτό, ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί, δυστυχώς δεν προχώρησαν την παραπομπή στην δικαιοσύνη, μια σειρά από  υποθέσεις, που χαρακτηρίζονται ως τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όπως, Βατοπέδι – Ζιμενς – Ομόλογα – Χρηματιστήριο – Προμήθειες στην Υγεία, στην Εθνική Άμυνα και σε άλλους τομείς. Έχουν διαπραχθεί σωρεία ποινικών, διοικητικών και αστικών αδικημάτων με τραγικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες τις οποίες πληρώνουμε σήμερα και ως χώρα και ως κοινωνία. Η χώρα μας δυστυχώς χαρακτηρίστηκε ως ένα απέραντο διαφθορείο.
Μεγάλες υποθέσεις εδώ και χρόνια που αφορούσαν σημαντικά πρόσωπα της κοινωνίας μας καρκινοβατούσαν, χωρίς κανείς να λογοδοτεί και  χωρίς κανείς να τιμωρείται αρκεί να ήταν επώνυμος. Από την άλλη βλέπαμε να οδηγούνται στις φυλακές απλοί άνθρωποι για μικροπαραβάσεις και μικροοφειλές. Με όλο τον σεβασμό προς την δικαιοσύνη πρέπει να πούμε πως και οι κρίνοντες κρίνονται. Και αυτοί που την υπηρετούν πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν και οι ηθικοί νόμοι και κανόνες που θεωρούνται ίσως ποιο σημαντικοί από αυτούς που νομοθετούνται κάθε φορά στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Όλοι συμφωνούμε και δεχόμαστε πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη εξουσία, όμως,  δεν  πρέπει να παραγνωρίζουμε πως δικάζει εν ονόματι του Ελληνικού λαού.
Κύριε πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, με το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει κατ’ αρχήν, «να καταργηθεί  ο ειδικός χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Τα  δε αδικήματα αυτά  να παραγράφονται με την συνήθη παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες».
Το νομοσχέδιο προβλέπει, πριν η Βουλή αποφασίσει, την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  για  προκαταρκτική εξέταση, να συγκροτείται Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι κληρώνονται σε δημόσια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, μεταξύ όλων των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και όλων των εισαγγελέων Εφετών που υπηρετούν στην Αθηνών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη την διαδικασία.
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται, η κατάσχεση των οικονομικών ωφελημάτων που τυχόν προέκυψαν από αξιόποινες πράξεις Υπουργών. Έτσι εξυπηρετείται άμεσα το δημόσιο συμφέρον, το οποίο έχει πληγεί από την πράξη του εκάστοτε Υπουργού.
Επίσης, προβλέπεται η απαγόρευση κίνησης κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και το άνοιγμα των θυρίδων θησαυροφυλακίου του κατηγορουμένου, εφόσον τα προϊόντα αυτά φυλάσσονται σ’ αυτές, προέρχονται από   παράνομες πράξεις. Τέλος προβλέπεται η επιβολή περιοριστικών όρων σε Υπουργούς και Υφυπουργούς που διέπραξαν  αξιόποινες πράξεις.   
Τελειώνοντας, θέλω να πιστεύω, πως το νομοσχέδιο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως  στις απαιτήσεις των καιρών. Δικαιώνει δε όλους αυτούς, που πίστευαν και πιστεύουν, πως η πολιτική δεν πρέπει να είναι το μέσον εκείνο, το οποίο μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να αποκομίζει οφέλη με παράνομο τρόπο, χρησιμοποιώντας το αξίωμα ή την ιδιότητα που του εμπιστεύθηκαν. Επιπρόσθετα, εκπληρώνει το πάγιο αίτημα των πολιτών να δοθεί τέλος στο  καθεστώς ατιμωρησίας των πολιτικών, ικανοποιώντας το «περί δικαίου αίσθημα». Γι’ αυτό σας καλώ όλους να το ψηφίσουμε».