Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022, 8:46:27 μμ
Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 09:47

Σημεία …ζωής στο δρόμο Νέα Σάντα-κόμβος Ασσήρου: Άτυπη υποκατάσταση υπό δοκιμήν

Συντάκτης:

Επισήμως το Υπουργείο Υποδομών έχει στο συρτάρι του την πρόταση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για έκπτωση του ανάδοχου εργολάβου του πολύπαθου έργου Νέα-Σάντα-κόμβος Ασσήρου. Και θα την κρατήσει στο συρτάρι μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου όταν και λήγει η προθεσμία για να τεθεί ή όχι σε έκπτωση ο ανάδοχος.

 

Ανεπισήμως -σύμφωνα με πληροφορίες του eidisis.gr- οι διεργασίες συνεννόησης και αναζήτησης λύσης καθώς η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2023, όταν και διαχειριστικά λήγει το ΕΣΠΑ 2014-2020, λειτουργεί σαν θηλιά για όλους τους εμπλεκόμενους στην εργολαβία, φαίνεται πως επιτεύχθηκε μια συνεννόηση για άτυπη υποκατάσταση του ανάδοχου από το σχήμα Μπατατούδη-Ορφανού.

Μια συνεννόηση που ήδη αποδίδει καρπούς καθώς εμφανίστηκαν σημεία ζωής στο εργοτάξιο με ασφαλτόστρωση έτοιμων τμημάτων και επιχωμάτωση σε σημεία όπου απαιτείται.

Για την  τύχη της άτυπης συνεννόησης, η οποία ωστόσο επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές, είναι πρόωρη και ριψοκίνδυνη κάθε ασφαλής πρόβλεψη. Το βέβαιο είναι ότι εντός του Αυγούστου θα καταγραφούν και άλλα σημεία ζωής στο εργοτάξιο και αν παρέλθει η προθεσμία της11ης Σεπτεμβρίου χωρίς ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων που θα σήμανε την έκπτωση του ανάδοχου, τότε από τη πλευρά των κινούντων πλέον το έργο παρέχεται η διαβεβαίωση ότι θα επιταχυνθούν θεαματικά οι εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εφόσον δεν αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο όταν και οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τις εργασίες κατασκευής, τότε και ανεξάρτητα από όποιες συμφωνίες ή διεργασίες ή συνεννοήσεις η εργολαβία εισέρχεται σε καθεστώς τρόμου. Το έργο δεν θα τελειώσει και όσοι εμπλέκονται σε αυτό θα ήταν φρόνιμο να αναζητήσουν ισχυρούς νομικούς παραστάτες.