Στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχε ενεργά και ο Ανδρέας Στυλιανού, αγροτοοικονομολόγος, παραθέτοντας πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν γενικότερα τη γεωργοκτηνοτροφία και την ύπαιθρο. Έγινε αναφορά και συζήτηση για το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, κ.ά.), το κόστος εισροής νερού, τις μικρές και κατακερματισμένες γεωργικές εκτάσεις που παρατηρούνται και τον ανταγωνισμό της γεωργίας με άλλους τομείς (π.χ. φωτοβολταϊκά). Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών αποτέλεσε το επόμενο θέμα, καθώς θα συνεισφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη, στην αύξηση της παραγωγής και στην καινοτομία, με αναφορά στα παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν πλέον εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το φαινόμενο της αστυφιλίας με την παράλληλη εγκατάλειψη της υπαίθρου δε θα μπορούσε να μην αποτελέσει θέμα συζήτησης και προτάσεων αντιμετώπισής του, καθώς γίνεται ολοένα και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια. Η συνεχής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση και επιμόρφωση γεωργών και κτηνοτρόφων, η ολοκληρωμένη γεωργική ανάπτυξη (παραγωγή, μεταποίηση, αγροτουρισμός) θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα στην προσέλκυση νέων αγροτών και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Φυσικά, η κλιματική αλλαγή που τη βιώνουμε εντονότατα τελευταία, η λειψυδρία και η απειλή της ερημοποίησης ήταν το επόμενο αντικείμενο συζήτησης. Ο νομός μας απειλείται άμεσα, με τα πρώτα φαινόμενα να κάνουν την εμφάνισή τους (π.χ. μείωση ή εξαφάνιση ροής ποταμών, ολική μείωση υδάτων Πικρολίμνης). Όλοι συμφώνησαν στην κινητοποίηση, στην πρόκληση συζήτησης, στη λήψη ανακουφιστικών μέτρων.
Να ευχαριστήσουμε τόσο τον Ανδρέα Στυλιανού όσο και αυτούς που συμμετείχαν και κατέθεσαν τη γνώμη τους, τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και να διαβεβαιώσουμε ότι ο κύκλος αυτός των ανοιχτών συζητήσεων θα συνεχιστεί.