Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, 4:10:02 πμ
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 16:11

Τα κόμματα "παίζουν παράταση" με τα ψηφοδέλτια

Συντάκτης:

Με τούτα και μ' εκείνα μάλλον θα χρειαστεί να εξαντλήσουν τη συνταγματική προθεσμία που εκπνέει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μαζί τα νεύρα των ενδιαφερομένων μέχρι τα κόμματα να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο ν. Κιλκίς.

Την περασμένη εβδομάδα επρόκειτο να κλείσει το γαλάζιο ψηφοδέλτιο και δεν θα εκπλήξει κανέναν αν θα ανακοινωθεί στο τέλος της τρέχουσας! Παρόμοια η κατάσταση και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. ¨Οπου η υποβολή υποψηφιότητας εκ μέρους του Παύλου Τονικίδη(!) έχει δημιουργήσει αναστάτωση εντός και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. όπου η υποψηφιότητά του προστέθηκε στο άγχος της εξεύρεσης δεύτερης γυναίκας υποψήφιας.

 

Ετούτα τα ωραία ισχύουν αναφορικά με τη σύνθεση των συνδυασμών των τριών κομμάτων στο ν. Κιλκίς. Εγγενείς αδυναμίες, ο φόβος που φυλάει τα έρμα (στα κόμματα πάντα υπολογίζουν πως όσο λιγότερος χρόνος απομένει μέχρι την τυπική λήξη της ανακοίνωσης των συνδυασμών, τόσο περιορίζεται ο κίνδυνος της μεταπήδησης δυσαρεστημένων σε αλλότρια ψηφοδέλτια) και υπεράνω όλων η αναζήτηση γυναικών για να συμπληρωθεί η ποσόστωση του 40%, όπερ στο νομό σημαίνει δυο γυναίκες υποψήφιες βουλευτίνες, καθυστερούν το κλείσιμο των ψηφοδελτίων.
Ιδού η κατάσταση όπως μέχρι το μεσημέρι της τετάρτης είχε διαμορφωθεί:

 

Νέα Δημοκρατία
Στη Νέα Δημοκρατία κρυφός πόθος παραμένει η δεύτερη έδρα. Τούτο θα συμβεί αν το υπόλοιπο της δύναμής της μετά το 33,3% από την α' κατανομή, είναι μεγαλύτερο του ποσοστού του τρίτου κόμματος. Φαβορί για τρίτο κόμμα θεωρείται το ΚΙΝ.ΑΛ. παρότι η Χρυσή Αυγή στο Κιλκίς και στις Ευρωεκλογές σημείωσε μια από τις καλύτερες πανελλαδικά επιδόσεις της. Στη Νέα Δημοκρατία λοιπόν οι δυο θέσεις είναι κατειλημμένες από τους Γιώργο Γεωργαντά και Κώστα Κιλτίδη. Προσθέστε και τις δυο γυναίκες όπου προβάδισμα έχουν οι κ. Αναστασία Ανανιάδου και Αμαλία Ξοπλίδου, και εντελώς εσχάτως και η Μιχαλία Καραμισάκη και απομένει μια θέση. Αλ. Πασιατάς, Κ. Γιαννόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης είναι τα φαβορί από μια πλειάδα στελεχών που είτε προτάθηκαν από τη ΝΟΔΕ είτε αυτοπροτάθηκαν και ουδείς μπορεί να δώσει προβάδισμα σε έναν. Είναι εντελώς ανοιχτό το θέμα καθώς απόφαση του κόμματος είναι να εκπροσωπούνται στο ψηφοδέλτιο όλοι οι δήμοι. Στο πλαίσιο αυτό ίσως αξίζει μια ακόμα επισήμανση. Μια θέση στις γυναίκες (από την κ. Ξοπλίδου) διεκδικούν οι κ. Γαρουφαλιά Καρβουνιάρη και Μιχαλία Καραμισάκη.
Το πλεονέκτημα των δυο αυτών κυριών είναι ότι κατάγονται από την Παιονία και τούτο μπορεί να μετρήσει στην επιλογή μας εξ αυτών για τη δεύτερη θέση γυναίκας στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

 

Στον αστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ
ο Παύλος Τονικίδης
Φάνταζε ως η πλέον ήσυχη διαδικασία επιλογής υποψηφίων βουλευτών. Οι δυο γυναίκες ήταν γνωστές (Ειρήνη Αγαθοπούλου και Σοφία Ψαρρά), Ο Πέτρος Φούρας μαζί με τον Γιώργο Περπερίδη εθεωρούντο βέβαιοι υποψήφιοι και απέμενε να επιλεγεί ένας εκ των πολλών (Αν. Καπνίδης, Μ. Παναγιωτίδου, Ελ. Δούμου) που εξέφρασαν ενδιαφέρον για να κλείσει το ψηφοδέλτιο.
Μόνο που όλα αυτά ίσχυαν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας όταν και έσκασε η "βόμβα" που αποκάλυψε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, eidisis.gr. Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Δήμος Αξιών" Παύλος Τονικίδης, που διεκδίκησε την δημαρχία στις πρόσφατες εκλογές με τη σιωπηρή στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., αιφνιδιαστικά κατέθεσε στην ΝΕ Κιλκίς αίτηση ένταξης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύοντάς την με βιογραφικό. Ο σχετικός φάκελος μεταβιβάστηκε αμελητί στην Κουμουνδούρου και τώρα πλέον απομένει η δική της (και τελική) απόφαση.
Η κίνηση Τονικίδη αιφνιδίασε τους πάντες:
Τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ όπου τα στελέχη του αδυνατούσαν να εξηγήσουν πως θα μπορούσαν να συμπορευθούν με έναν πολιτικό με τον οποίο μόλις επί μήνες ήταν απέναντι στην προεκλογική μάχη για το Δήμο Κιλκίς, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε το δικό του υποψήφιο Δημ. Αγαθόπουλο.
Το ΚΙΝ.ΑΛ. στο οποίο υποστήριξε τον κ. Τονικίδη στις δημοτικές εκλογές και το έπραξε σιωπηρά κατόπιν επιθυμίας του ιδίου του κ. Τονικίδη για να μην διαταραχθεί η πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού του.
Τα στελέχη του συνδυασμού του κυρίως εκείνα που ανήκουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και τα προσκείμενα στη Ν.Δ. (δηλαδή σχεδόν όλα) τα οποία θεωρούν ότι τους "άδειασε" ο επικεφαλής του συνδυασμού εξανεμίζοντας το κυρίαρχο σύνθημα περί κομματικής ουδετερότητας.
Δεν αποκλείεται λοιπόν εφόσον (ή ακόμα και χωρίς τελικά την ένταξή του) ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο να εκδηλωθούν δημόσια απαρέσκεια στελεχών του συνδυασμού "Δήμος Αξιών"
Όπως είναι προφανές η συμμετοχή ή μη του Τονικίδη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσει νέο ενδιαφέρον και θα αυξήσει την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ παράπλευρες συνέπειες θα υπάρξουν και στο ΚΙΝ.ΑΛ.

 

ΚΙΝ.ΑΛ.
Πάμε τώρα στο πολύπαθο ΚΙΝ.ΑΛ. που ανακοίνωσε πεντάδα από τον Ιανουάριο και τώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί την έξοδο ενός ανδρός. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο ...εξοδούχος φέρεται να είναι ο Θέμης Ανθρακίδης, αλλά ΠΑΣΟΚ είναι αυτό, μην στοιχηματίσετε ποτέ για τις τελικές του αποφάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέραν του κ. Ανθρακίδη ανακοινώθηκαν ως υποψήφιοι οι κ. Γιώργος Φραγγίδης, Στέφανος Παραστατίδης, Γιώργος Αναστασιάδης και Αλεξάνδρα Στεφανίδου.
Και το πλέον επείγον: Πρέπει να βρεθεί μια ακόμα γυναίκα υποψήφια. Η κ. Σούλα Παπαδοπούλου δεν επιθυμεί να βρεθεί ξανά σε εκλογική διαδικασία (ήταν υποψήφια στις περιφερειακές) και άλλη αναγνωρίσιμη δεν εξέφρασε ενδιαφέρον μέχρι τώρα παρά τις κρούσεις που έγιναν από τα κεντρικά γραφεία και προς την κ. Κατερίνα Κούπανη και Τ. Περπερίδου, αλλά και σε άλλα στελέχη του χώρου, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην Καλλιρόη Μπαντρά, από Μουριές, υποψήφια και στο παρελθόν.
Πότε θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο; ΠΑΣΟΚ είναι αυτό, μπορεί σήμερα ή και την επόμενη Πέμπτη.