Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:58:52 πμ
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 09:30

Το ΚΚΕ για τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλάι των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα που διεξάγουν για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημα τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτές τις μέρες δίνουν απάντηση στο κλίμα αναμονής και τις πιέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους παρατρεχάμενούς της, οργανώνουν τον αγώνα τους.

Δίνουν απάντηση στα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για «υποκινητές των αγώνων», με τις συντονισμένες τους ενέργειες, μέσα από τις δεκάδες μαζικές συσκέψεις, που πραγματοποιούν σε όλους τους Νομούς της Κ. Μακεδονίας.

Αυτό που “υποκινεί” τους αγρότες να βγουν στους δρόμους είναι η πολιτική που ακολουθούν, τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κανείς δεν μένει αλώβητος, όσο για πυξίδα όλων αυτών των κομμάτων, είναι οι κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για πάση θυσία προστασία των κερδών και των επενδύσεων τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής μας, μένουν κάθε χρόνο, απροστάτευτοι απέναντι στους βιομήχανους και τους μεγαλέμπορους, αφού η παραγωγή τους παραδίδεται με «ανοιχτές τιμές» και τους αφήνουν για μήνες απλήρωτους χωρίς να τους διασφαλίζεται κατώτερη εγγυημένη τιμή για τα προϊόντα τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να μοιράζει δισ. ευρώ στους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών, στους εφοπλιστές των «άγονων γραμμών» και τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, με τη μορφή επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ταυτόχρονα εδώ και χρόνια ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ οι όποιες «πετσοκομμένες» αποζημιώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα κάθε χρόνο από τον παγετό και το χαλάζι στις καλλιέργειες με ροδάκινο, κεράσια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία μέχρι το Κάστανο και τους αμπελώνες σε Κιλκίς, Πιερία και αλλού και την ελιά που πλήττεται από την ακαρπία στη Χαλκιδική.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παραμένουν και αυτοί, μαζί με όλο το λαό, απροστάτευτοι, απέναντι στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους, τις κατασχέσεις των χωραφιών τους, στην υποβάθμιση των δομών υγείας και των νοσοκομείων της περιοχής της Κ. Μακεδονίας.

Αυτή την πολιτική που την πληρώνει συνολικά ο λαός, είναι που αφήνει να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την τροφοδοσία των λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Είναι ένας ακόμη λόγος για να στηριχτεί, ακόμα πιο πολύ αυτές τις μέρες, από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς και όλο το λαό της περιοχής, ο δίκαιος αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Μόνο ο οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας σε κατεύθυνσή σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ή τα κέρδη τους..., ή οι ζωές μας, λοιπόν!

 

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για:

-- Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε παραγωγό και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

-- Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής. ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-- Την καταβολή αποζημίωσης στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.

-- Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.

-- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας.

 

Αυτά τα αιτήματα είναι δίκαια, ρεαλιστικά και αναγκαία και μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Το ΚΚΕ δίνει μαζί τους, μέσα στον αγώνα, όλες του τις δυνάμεις για να ικανοποιηθούν.