Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, 9:41:10 πμ
Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 12:52

Χρ. Γκουντενούδης "Περιφερειακή ανάπτυξη και κατάργηση οργανισμών"

gkountenoudis
Ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί την τοπική επικαιρότητα εγείροντας λογής διαμαρτυρίες, είναι η μετακίνηση σε άλλες περιοχές Στρατιωτικών Σχηματισμών με πολυετή παρουσία στο νομό μας.
Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι η χωροθέτηση και ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων δε γίνεται με τουριστικά κριτήρια και με βάση τις οικονομικές ανάγκες μιας περιοχής. Ιδιαίτερα η ανάπτυξη των μάχιμων Μονάδων υπακούει αποκλειστικά και μόνο στους κεντρικούς σχεδιασμούς των Επιτελείων.
Φαίνεται όμως ότι ο απαράβατος αυτός κανόνας δεν ισχύει για τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων. Ένα προνόμιο που για δεκαετίες ανήκε γεωγραφικά στη Νότια Ελλάδα αφού τα Κέντρα έπρεπε να βρίσκονται μακριά από τον ‘από Βορρά κίνδυνο’.
Η χωροθέτηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων στο πλαίσιο μάλιστα των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων, δεν φαίνεται να υπακούει σε αυστηρούς στρατιωτικούς όρους. Γι’ αυτό και η δραστική υποβάθμιση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων του Κιλκίς, προκαλεί δυσφορία στην τοπική Κοινή Γνώμη συνοδευόμενη από μια ισχυρή γεύση πικρίας.
Η αναφορά μας στις παραμέτρους της ‘αφαίμαξης’ στρατιωτικών Μονάδων από το νομό είναι χαρακτηριστική. Βρίσκει δε, ανάλογη εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις όπου ο νομός υφίσταται συνεχή αποψίλωση από Οργανισμούς και Υπηρεσίες Ευρύτερου Δημόσιου Χαρακτήρα.
Η πρόταξη και στις περιπτώσεις αυτές του Δημοσίου συμφέροντος είναι αυτονόητη. Κάποιες λογικές ενστάσεις όμως, μπορούν να κατατεθούν και για τις περιπτώσεις αυτές. Το τελευταίο διάστημα π.χ. έχουμε την αναστολή λειτουργίας τραπεζικών υποκαταστημάτων. Εξυπακούεται ότι οι Τράπεζες προτάσσουν το επιχειρησιακό τους συμφέρον. Είναι αξιοπερίεργο όμως ότι τα δυο υποκαταστήματα που αναστέλλουν τη λειτουργία τους ανήκουν σε Τράπεζες με Δημόσιο χαρακτήρα (Εθνική Γουμένισσας και Αγροτική Σ.Σ. Μουριών). Θα ήταν παράξενο να μην υπολογίσουν σωστά το συμφέρον τους οι ιδιωτικές Τράπεζες…
Αναστολή λειτουργίας και συγχώνευση Υπηρεσιών στο νομό παρατηρούνται και σε άλλους τομείς. Δεν μπαίνουν ασφαλώς όλες οι περιπτώσεις στην ίδια ζυγαριά. Οι συγχωνεύσεις μικρών Σχολικών Μονάδων, πλην ορισμένων περιπτώσεων, κινούνται γενικά προς την κατεύθυνση της παροχής ενός Δημόσιου αγαθού, όπως η Παιδεία, με ποιοτικότερα κριτήρια. Η κατάργηση όμως των δρομολογίων του ΟΣΕ κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Για ένα Μέσο Μεταφοράς άρρηκτα δεμένο με τον τόπο μας, θα έπρεπε να προταχθεί η ποιοτική του αναβάθμιση και όχι η οδυνηρή μέθοδος της βίαιης εξυγίανσης. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός της ουσιαστικής κατάργησης του Σιδηροδρόμου την ώρα που ο νομός επιζητεί εδώ και χρόνια την ενίσχυση του Δικτύου σύνδεσης με Θεσσαλονίκη, μέσω του πολυπόθητου Προαστιακού.
Η Προαστιακή Σύνδεση του Κιλκίς με τη συμπρωτεύουσα έχει πολλαπλές ευνοϊκές παραμέτρους. Μια εξ αυτών είναι η ενίσχυση της προοπτικής αναβάθμισης του παραρτήματος του ΤΕΙ στο Κιλκίς, αφού η ταχύτατη σύνδεση με Θεσσαλονίκη θα καταστήσει το ΤΕΙ μας πιο ελκυστικό σε επίπεδο σπουδαστών αλλά και διδακτικού προσωπικού.
Πιστεύουμε, ότι τα προαναφερθέντα ενδεικτικά παραδείγματα δεν συνθέτουν τη συνήθη επαρχιώτικη γκρίνια της παραγκωνισμένης μεθορίου. Είναι εύλογα παράπονα και συνάμα προτάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Η εντόνως προβαλλόμενη Περιφερειακή Ανάπτυξη, πέρα από το προσωπικό μεράκι και πάθος του καθενός, θα χρειασθεί και εργαλεία. Και είναι σίγουρο ότι η ‘ελαφρά τη καρδία’ κατάργηση Οργανισμών και Υπηρεσιών, στερεί από την Περιφέρεια πολύτιμα εργαλεία για την ανάκαμψη.

 

Άρθρο του
Αντιπεριφερειάρχη
Κιλκίς
Χρήστου
Γκουντενούδη