Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 8:59:53 μμ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 11:37

2ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας στο Καϊμάκ Τσαλάν

Την Κυριακή στις 23.8.2009 έγινε με επιτυχία το 2ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας στο “Καϊμάκ Τσαλάν”.
Σχεδίσαν και διοργάνωσαν την εκδήλωση οι σύλλογοι Ελευθερίου Κορδελιού, νομού Ημαθίας, νομού Κιλκίς, νομού Πέλλας και νομού Πιερίας.
Χωροστατούντος του πατρός Παπαγιάννη Κερατσιάς) έγινε αγιασμός της εκδήλωσης. Τιμώντας τον μακεδονομάχο Κώστα Γαρέφη η εκπρόσωπος Αρίστη Κοκορέκου αναφέρθηκε διεξοδικά για το έργο, τους αγώνες του Μακεδονομάχου.


Παρόντες στην εκδήλωση οι βουλευτές νομού Πέλλας Γεώργιος Καρασμάνης και Παρθένα Φουντουκίδου, ο νομάρχης Πέλλας Μιχ. Καραμάνος, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Λουκοβίτης, πρόεδρος Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς (Φλάμπουρας) και Κωνσταντίνος Κυριάννης.
Ο κ. Γεώργιος Καραμάνης τονισε τα εξής: “ Η ιστορία δεν πρέπει νάναι μόνο υμνωδός του παρελθόντος πρέπει νάναι και οδηγός του μέλλοντος, αυτό σημαίνει πως σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να θυμόμαστε και να θυμίσουμε πως εδώ χτυπά η καρδιά του Ελληνικού λαού και είναι ασυμβίβαστο σε ότι πάνε να διεκδικήσουν οι αντιστόρητοι γείτονές μας”.
Κατόπιν η κ. Φουντουκίδου είπε: “Θα ήθελα να καλοσωρίσω τις Σαρακατσάνισες και του Σαρακατσαναίους, εδώ στον τόπο μας, στην Πέλλα που ανήκει ένα επίλεκτο κομμάτι από σας τους δικούς μας, Σαρακατσαναίους της Πέλλας, που τους τιμούμε και τους εκτιμούμε γιαυτό που είναι. Χαίρομαι λοιπόν που ο τόπος έχει αυτήν την διοργάνωση και με την ευκαιρία αυτή καταθέτω την άποψή μου που έχω για σας θεωρώ ότι είμαστε από τα καθαρότερα κομμάτια της Ελληνικής φυλής, γνήσιοι Έλληνες οι οποίοι στηρίξατε με την κτηνοτροφία την Ελλάδα μας, όταν προσπαθούσε να σαθεί στα πόδια της, πριν πολλά χρόνια και να αναστηθεί μια ριμαγμένη χώρα: όταν η χώρα μας αναπτύχθηκε και πρόκοψε μπολιάσατε αυτό το πολύτιμο υλικό που είστε και προχωρήσατε, προκόψατε γιατί έχετε υπερηφάνεια και πείσμα αρχές και αξίες πατροπαράδοτες ελληνικές  σας έχει ανάγκη και η κοινωνία μας, σας ευχαριστεί από καρδιάς. Ευχαριστώ και τους συλλόγους σας που κρατάνε και τις μνήμες και τις παραδόσεις και μας δίνουν τα διαπιστευτήρια ότι έτσι θα συνεχίσουν τα νέα σαρακατσανόπουλα στο μέλλον”.
Χαιρετισμό έστειλε  και ο κ. Καλαφάτης Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Ο κ. Κιλτίδης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεγράφημά του αναφέρει: “Αξιότιμοι κύριοι πρόεδροι των συλλόγων Σαρακατσαναίων νομού Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Ελευθερίου Κορδελιού σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, αλλά δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ καθώς δεν μου επιτρέπουν προγραμματισμένες υπηρεσιακές μου υποχρεώσεις. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την πίστη και την προσήλωσή σας στις όμορφες παραδόσεις των Σαρακατσαναίων που ξεχωρίζουν για τον πατριωτισμό τους, για την μεγάλη αγάπη τους για το φυσικό περιβάλλον και την δημιουργία τους και την πολύτιμη κτήση τους. Εύχομαι στους Σαρακατσαναίους, που η πατρίδα τιμήθηκε απ’ αυτούς, κάθε επιτυχία στο σημερινό σας αντάμωμα και ότι καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Με εκτίμηση Κώστας Κιλτίδης.
Σ’ έναν τόπο θαυμάσιο λοιπόν έγινε το 2ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας, σ’ έναν τόπο όπου σμίγουν ο ουρανός και η γη, δικαίως κάποιοι ονόμασαν το “καϊμάκι” θεών νταμάρι.
Ένας τόπος, όπου το έλατο και οξιά στολίζουν τις πλαγιές του.
Η ιστορία των Σαρακατσαναίων είναι μοναδική, συναρπάζει, διδάσκει και παιδαγωγεί.  Στο τραγούδι ήταν: Νάκας, Ρούντος, Κατερίνα Μπόνια.
Συγχαρητήρια στον ικανό και άξιο συντοπίτη μας Μιχάλη Λουκοβίτη, ως επίσης και τον τελετάρχη κ. Γεώργιο Κολοβό και σε όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση. Οι διοργανωτές πρέπει να καθησυχάσουν και να ξέρουν πως τίποτε δεν γίνεται τόσο καλά, ώστε να μην χρειάζεται βελτίωση, άλλωστε ο εχθρός του καλού είναι και το καλύτερο.
Του χρόνου λοιπόν καλύτερα.