Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:38:12 μμ
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 15:09

30 Χρόνια Όσιος Νικόδημος

moni_nikodimou


Ένα μικρών διαστάσεων φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο καλύπτει μια χρονική περίοδο τριάντα χρόνων (1981-2011) είναι ενσωματωμένο στο εγκόλπιο εορτολόγιο του ερχόμενου έτους 2011 που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από το Ιερό Κοινόβιο. Εκτός από το πλούσιο σε πληροφορίες θεματικό υλικό και με περισσότερες από 70 έγχρωμες φωτογραφίες (όπου κάθε μία από αυτές ισοδυναμεί με... χίλιες λέξεις), ο αναγνώστης του φετινού εορτολογίου μπορεί να ρίξει μια γρήγορη ματιά στο παρελθόν, στο πρώτοξεκίνημα του Ιερού Κοινοβίου και να ανατρέξει μια περίοδο τριάντα ετών, φθάνοντας μέχρι της μέρες μας.
Το εορτολόγιο είναι αφιερωμένο στην τριαντάχρονη δημιουργική πορεία του Ιερού Κοινοβίου και στο μικρό εισαγωγικό σημείωμα που προτάσσεται στις πρώτες σελίδες του γίνεται αναφορά -με πολύ συνοπτικό βέβαια τρόπο- στο πώς, η προσπάθεια που ξεκίνησε ο Καθηγούμενος του Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος το 1981 “κυριολεκτικά από το τίποτα, από το μηδέν” σ’ “ένα έρημο, άγονο και άκαρπο τόπο”, κατάφερε να αποδώσει -μέσα σε τριάντα μόλις χρόνια- ύστερα από πολύμοχθους αγώνες και θυσίες, τόσα πολλά, Το μέρος αυτό, όπου σήμερα ανυψώνεται ένα επιβλητικό Μοναστήρι, να μεταβληθεί σ’ ένα “αγιασμένο περιβόι του Θεού”, να γίνει “τόπος προσευχής, γαλήνης και ανάπαυσης ψυχών και σωμάτων, μια αληθινή πνευματική όαση...”, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη την ευκαιρία να εκτιμήσει από μόνος του “την μεγάλη πνευματική και ηθική προσφορά του Ιερού Κοινοβίου προς την κοινωνία και το σύνολο των ανθρώπων...”.
Στις σελίδες του επιτοίχιου εορτολογίου γράφουν φέτος τις εντυπώσεις τους οι ίδιοι οι... επισκέπτες του Ιερού Κοινοβίου!
Είναι κάποιες καταγραφές εντυπώσεων, είναι μια ανθοδέσμη αποφθεγμάτων που κρατάνε ακόμη ζωντανή την ευωδιά τους στο χρόνο, είναι ένα αποτύπωμα των κραδασμών της ψυχής εκείνων που κάποτε διάβηκαν από τον τόπο αυτό. Είναι συναισθήματα εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι “ψυχικά αλλοιωμένοι και “μεταμορφωμένοι”, με απροσποίητο θαυμασμό αλλά και με στοχασμό αυθόρμητο και σοφό, λίγο πριν την αναχώρησή τους, προσπάθησαν να τα ζωντανέψουν με λόγια πάνω στο άψυχο χαρτί του “Βιβλίου Εντυπώσεων του Ιερού Κοινοβίου” και να αποτυπώσουν με λέξεις τους μυστικούς κραδασμούς της ψυχής τους από όσα είδαν και βίωσαν κατά την μικρή παραμονή τους εδώ...”.