Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:39:00 μμ
Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010 19:37

6ο Αντάμωμα Θρακικών Σωματείων Νομού Κιλκίς

antamoma


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 6η χρονιά το Αντάμωμα Θρακικών Σωματείων του Νομού Κιλκίς, στο ειδικά διαμορφωμένο δασύλλιο του Πεδινού το Σάββατο 26 Ιουνίου, με την συμμετοχή 20 συλλόγων. Την όλη διοργάνωση είχε η συντονιστική επιτροπή Θρακιωτών Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο «Ορφέα» Πεδινού που δραστηριοποιείται στον Δήμο Γαλλικού, με στόχο την ανάδειξη της θρακιώτικης κουλτούρας και παράδοσης.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Γαλλικού Θεοδωρίδης Γεώργιος, ο Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Γιαννόπουλος Κ., ο Πρόεδρος της ΑΝΚΙ κ. Πασσαλίδης,  η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Γκαϊτατζή Ε., και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανατολικορωμυλιωτών «Αγία Τριάδα» κ. Τερζής. Όλοι ανεξαιρέτως, συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την επιτυχημένη διοργάνωση.  
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γαλλικού, δήλωσε ευτυχής αλλά και εντυπωσιασμένος για τη δυναμική αυτής της συνάντησης αλλά και για την πίστη και τον ενθουσιασμό όλων, διοργανωτών και επισκεπτών, να διατηρήσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα της Θράκης, «Πάμπολλα τα ιστορικά παραδείγματα που μαρτυρούν τη συμβολή των Θρακιωτών στη φιλοσοφία,  στις επιστήμες, στις τέχνες, στον πολιτισμό. Το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα των Θρακιωτών, η δύναμη και η πίστη στις παραδόσεις στερεώνουν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Οι χοροί, τα τραγούδια, τα έθιμα που αναβιώνουν, αντανακλούν τη χαρά των Θρακιωτών για τη ζωή. Σήμερα χαιρόμαστε μαζί σας τη  ζωή.».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Ν. Κιλκίς, κ. Παραστατίδης, κ. Φλωρίδης και κ. Κιλτίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Τερζίδης Δ., ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Κολότσιος, ο αντιδήμαρχος Γαλλικού κ. Χωλίδης Ν., καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Γαλλικού.
Το ταξίδι στην παράδοση ξεκίνησαν τα χορευτικά τμήματα του ΜΠΣ Μανδρών και του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου, που παρουσίασαν χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία-Βόρεια Θράκη.
Στην συνέχεια, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών, αναβίωσε το Έθιμο του Λαζάρου. Σύμφωνα με το έθιμο, το Σάββατο του Λαζάρου μια μεγάλη ομάδα παιδιών γυρίζει από σπίτι σε σπίτι και ψέλνει τα Κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές των σπιτιών δίνουν στα παιδιά κεράσματα, λεφτά, αυγά κ.α. Όταν η παρέα φεύγει η νοικοκυρά ρίχνει ένα ποτήρι νερό σε κάποιο κορίτσι, κίνηση που συμβολίζει την πρόκληση ενεργητικής βροχής του Απρίλη για την πρόοδο όλης της φύσης. Τα κάλαντα συμβολίζουν μια καλή ευκαιρία για να γίνουν διάφορα προξενιά και οι πεθερές να διαλέξουν νύφες. Την επόμενη ημέρα, με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων οι νέοι των ξεκινούν από το σπίτι της «Μαμάς του Λαζάρου» χορεύοντας και τραγουδώντας πηγαίνουν στο σπίτι της «Νονάς του Λαζάρου» για να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου.
Είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του ξεκινούν από την Μανδρίτσα και που με σεβασμό διατηρούν οι κάτοικοι των Μανδρών.
Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από την Ανατολική Θράκη από όλα τα χορευτικά τμήματα που συμμετείχαν στο αντάμωμα.
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας, βιβλίων, CD και υλικών κουκλοθεάτρου, την οποία επιμελήθηκε ο Λαογραφικός Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας-Θράκης ‘ΘΑΜΥΡΙΣ’ Καμπάνης, καθώς και υπαίθρια ταβέρνα.
Το τραγούδι, ο χορός και το γλέντι με την ορχήστρα του Γιώργου Ξανθούλη, κράτησε μέχρι αργά  και αποχωρώντας όλοι οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά στον ίδιο τόπο και χώρο.