Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:46:26 μμ
Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 21:56

Αδελφοποίηση Ποντίων - Κρητών


adelfopoihsi-kriton-pontion
Ο Σύλλογος Κρητών Ν. Κιλκίς "ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ" και ο  Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Παλατιανού  "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" με μία σεμνή τελετή αδελφοποιήθηκαν.
Με την ίδια τελετή παράλληλα αδελφοποιήθηκαν και  δύο ιστορικές Μονές: Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά με την Ιερά Μονή Αρκαδίου, που βρίσκονται στον βορρά και στον νότο της πατρίδας μας αντίστοιχα.

Ακούστηκε και η σχετική, για την περίπτωση, μαντινάδα:
"Ω!! Παναγία Σουμελά
στον ιερό σου βράχο
λάδι θα φέρω κρητικό
καντήλι να σ' ανάψω."
Την τελετή ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ.
Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του οικογενειακού κέντρου "Καλύβα", η οποία τελικά αποδείχθηκε μικρή για να φιλοξενήσει τα μέλη και τους πολυάριθμους φίλους των δύο συλλόγων, οι Κρήτες και οι Πόντιοι, οι Πόντιοι και οι Κρήτες αγκαλιασμένοι, έζησαν από κοντά ένα πολιτιστικό γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή μας και γλέντησαν χορεύοντας όλους τους παραδοσιακούς χορούς, υποσχόμενοι ότι η τόσο πετυχημένη αυτή έναρξη της συνεργασίας μας να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.
Τώρα που ο λαός μας περνάει δύσκολες στιγμές σε μία περίοδο κατήφειας και εσωστρέφειας, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτικό, να στραφούμε προς την παράδοση και ιδιαίτερα η νεολαία μας, όπως ήδη το κάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χορευτικά τμήματα, η βιτρίνα των δύο  Συλλόγων, που εναλλάσσονταν στους χορούς και με άμιλλα συναγωνίζονταν στις εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες.
Σ' αυτό βοήθησαν οι ικανοί και άξιοι χοροδιδάσκαλοι Κώστας Παυλίδης και Γιώτα Καλογρίδη  και οι καλλιτέχνες Α. Πογέλης, Ι. Αργυρίου, Χ. Παυλίδης, Ι Σαχπεκίδης και Ι. Μιχαηλίδης από πλευράς των Ποντίων και Γ. Σφακιανάκης και Γ. Αλεφαντινός από πλευράς των Κρητικών, που μέχρι τις πρωινές ώρες ανέβασαν την διάθεση και το γλέντι πιο ψηλά και από το Βέρμιο πιο ψηλά και  από τον Ψηλορείτη.
Τέτοιες εκδηλώσεις, με βάση τον πολιτισμό και την ιστορική παράδοση, δίνουν δύναμη και ελπίδα στους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μας ότι η κρίση και όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η πατρίδα μας και το έθνος ολόκληρο θα ξαναβρεί σύντομα τον σωστό βηματισμό στον ορθό δρόμο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  οι: Γιώργος Γεωργαντάς πολιτευτής της ΝΔ, οι πρόεδροι Ποντιακού Συλλόγου Αξιούπολης κ. Κων/νος Ζηλελίδης, πολιτιστικού συλλόγου "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" Ηλιόλουστου κ. Αιμίλος Σαββίδης, πολιτιστικού συλλόγου Βάθης κ. Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, του ΑΣ "ΔΟΞΑ Πετρωτού" και Γραμματέας ΕΠΣΜ  κ. Αναστάσιος Μακρίδης.