Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:55:18 πμ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 09:24

Αμάραντα: Τιμή στους ήρωες πεσόντες της πρώτης μάχης αντίστασης κατά των Γερμανών στο ν. Κιλκίς

Με τον καλύτερο τρόπο η Κοινότητα Αμαράντων και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού τίμησαν τους ήρωες πεσόντες στην πρώτη μάχη αντίστασης στο ν. Κιλκίς κατά των ναζιστικών στρατευμάτων, τον Απρίλιο του 1941.

 

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμάραντος» κι έγινε με εξαιρετικό τρόπο, την οποία και τίμησαν ο βουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής του Σύριζα Πέτρος Παππάς, ο αντιδήμαρχος Κώστας Παπακώστας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιχάλης Κοπαλίδης, ενώ το δικό της τόνο έδωσε και η μαζική συμμετοχή μελών του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς.

Συγκινητική ήταν η παρουσία συγγενών του Ανθυπίλαρχου Κωνσταντίνου Κουρκουτά, οι κυρίες Δανάη Κωτσόβολου και Τζένη Χατζηβασιλείου, που ταξίδεψαν από την Καλαμάτα ως τ’ Αμάραντα για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων πεσόντων.

Μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό του χωριού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνήμα των πεσόντων, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, με ομιλία του προέδρου του «Αμάραντου» Αλέξανδρου Μαριοράκη.

«Αποδώσαμε την οφειλόμενη τιμή σε όσους αντιστάθηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη. Σε μια ημέρα στην οποία η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τη γενίκευση ενός ακόμα πολέμου στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης», τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Γεωργαντάς.

 

Σε παλαιότερη ομιλία του ο δικηγόρος Αχιλλέας Πηλείδης, μεταξύ των άλλων είχε αναφέρει:

Οι στρατιώτες και οι πολίτες την μνήμη των οποίων τιμούμε είναι οι εξής:

1. Κωνσταντίνος Κουρκουτάς του Γεωργίου, Ανθιπίλαρχος των 192 Μ.Σ., που γεννήθηκε το έτος 1920 στην Καλαμάτα Νομού Μεσσηνίας, κάτοικος Αθηνών, Ηλιουπόλεως αριθμός 9,

2. Θεόδωρος Κράκας ή Κρακράς του Σωκράτη, Λοχίας Α' Σ. Ιππικού, που γεννήθηκε το έτος 1917 στον Πειραιά. Στο βιβλίο ΓΕΣ αναφέρεται ότι εξαφανίστηκε στο Θεοδώροβο Νομού Σερρών,

3. Άγγελος Σερέτης του Λεωνίδα, στρατιώτης του 192 Μ.Σ., που γεννήθηκε το έτος 1916 στο χωριό Παύλου Φθιώτιδος, κάτοικος χωριού Παύλου Φθιώτιδας,

4. Κωνσταντίνος Βαβαΐτογλου, δικηγόρος που γεννήθηκε το έτος 1908 στην Μανδρίτσα Αδριανουπόλεως Ανατολικής Θράκης, κάτοικος Θεσσαλονίκης,

5. Θεόδωρος Μπαρής του Αντωνίου, στρατιώτης του 2ου Λόχου Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, εκ Βάλτας Κασσάνδρας Χαλκιδικής,

6. Παναγιώτης Καράμπελας, στρατιώτης, κλάσεως 1927 εκ Δομοκού. Για τον στρατιώτη αυτό δεν βρέθηκαν άλλα στοιχεία,

7. Νικόλαος Χατζηκώστογλου, στρατιώτης, εκ Κασσάνδρας Χαλκιδικής,

8. Αλέξανδρος Βλαχάκης του Παναγιώτη, στρατιώτης της 193 Μονάδος εκ Θεσσαλονίκης,

9. Αβραάμ Χουνουζίδης του Κοσμά, στρατιώτης από Αμάραντα Ν. Κιλκίς.

Οι παραπάνω 7ος και 8ος στρατιώτες δεν αναφέρονται στο βιβλίο ΓΕΣ, ούτε ως εξαφανισθέντες, ούτε ως φονευθέντες.

Την ίδια μέρα σκοτώθηκαν στ' Αμάραντα ο Γραμματέας της Κοινότητας Αμαράντων Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο κλητήρας της Κοινότητας Ηλίας Λαζαρίδης και ο Θωμάς Γεωργίου Παπαγεωργίου.