Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 1:37:57 πμ
Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 23:48

Αναβίωση εθίμου του Λαζάρου στις Μουριές

ethimo-lazarou-mouries
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ευσεβείς πιστοί του Ιερού Ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Σ.Σ. Μουριών τίμησαν τον Άγιο Λάζαρο, αναβιώνοντας το έθιμο με το γαϊδουράκι.
Το Σάββατο 7 Απριλίου 2012, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πολυανής αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Κλώπα, με την συμμετοχή ιερέων της περιοχής, στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στα νεκροταφεία του Σ.Σ. Μουριών, παρουσία πλήθους πιστών. Μάλιστα το Ιερό Παρεκκλήσι είναι το μοναδικό στην Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Λάζαρο.
Το έθιμο προέρχεται από τα Ιεροσόλυμα, ενώ η βαϊφόρος λιτάνευση συμβολίζει την είσοδο του Ιησού Χριστού από την Βιθανία στα Ιεροσόλυμα. Το έθιμο αναβιώνετε επίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στις εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου, όπου πρώτος επίσκοπος της ήταν ο Άγιος Λάζαρος.
Η λιτανεία της εικόνας ολοκληρώθηκε στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ενώ νωρίτερα μοιράστηκαν βάϊα σε όλους πιστούς.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν η δημοτική σύμβουλος Αθανασία Μουτεσίδου, ο πρώην Δήμαρχος Μουριών Σάββας Αργυρόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γιώργος Γεωργαντάς.