Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 10:40:43 μμ
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 11:11

Άναψαν φωτιές στο δήμο Ευρωπού

 Μέχρι το πρωί έκαιγαν οι φωτιές που άναψαν στις πλατείες των χωριών τους οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πολυπέτρου και Αγίου Πέτρου, του δήμου Ευρωπού, αναβιώνοντας το Χριστουγεννιάτικο έθιμο, «Κόλιντε», σκορπώντας την αισιοδοξία και τη ζεστασιά των γιορτινών ημερών.
Από νωρίς την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, οι δύο σύλλογοι έστησαν τους κορμούς των δένδρων, από ένας τεράστιος κώνος σε κάθε πλατεία, έτοιμος για τη μεγαλύτερη φωτιά του χρόνου και πρόσφεραν κρασί και εδέσματα, για να αντέξουν κάτοικοι και επισκέπτες το δριμύ ψύχος.
Όταν πήρε να βραδιάζει για τα καλά, τα παιδιά του χωριού, με τα αναμμένα κεριά ανά χείρας έβαλαν φωτιά στα ξερά ξύλα. Οι τεράστιες φλόγες και οι φωνές σκόρπισαν το μήνυμα: «α!α!α! Κόλιντεεεεε!», προαναγγέλλοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου και ταυτόχρονα την είσοδο στην εορταστική περίοδο του δωδεκαημέρου.
Στο Πολύπετρο, αμέσως μετά το άναμμα της φωτιάς έφθασαν στην πλατεία οι γυναίκες της χορωδίας με τα φαναράκια στο χέρι και τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Λίγο αργότερα, οι χορευτές με τις παραδοσιακές στολές τους κύκλωσαν τη φωτιά, παρασυρμένοι από τις μελωδίες των χάλκινων της Γουμένισσας. Και ακολούθησαν κάτοικοι και επισκέπτες με παραδοσιακούς χορούς.
Το έθιμο άντεξε αιώνες τώρα, έχοντας τις ρίζες του στην προχριστιανική εποχή και αναβιώνει τα τελευταία χρόνια από τους δύο Συλλόγους, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Ευρωπού.