Τρίτη, 7 Μαΐου 2024, 8:24:02 πμ
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 21:51

Αναζητώντας την Ιστορία ενός σημαντικού νομού

Το Κιλκίς είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για τους ερευνητές, τόσο αυτούς που μελετούν την περίοδο που διαμορφώθηκαν τα οριστικά σύνορα στα Βαλκάνια, όσο και αυτούς που ασχολούνται με τη δεκαετία του ’40.  


Αν εξαιρεθούν ορισμένες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει ερευνητές και ευαίσθητη πολίτες, ο νομός παραμένει εν πολλοίς αδιερεύνητος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό δυναμικό πεπαιδευμένων ανθρώπων και νέων με δημιουργικές ανησυχίες, οδήγησε στην πρωτοβουλία για την ίδρυση του «Ομίλου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του νομού Κιλκίς ‘Τόπος και Μνήμη».   Η πρωτοβουλία που ήδη έκανε τα πρώτα της βήματα, έχει ως στόχο να συνενώσει τις θετικές δυνάμεις της πόλης, αλλά και της κιλκισιώτικης Διασποράς, ώστε να αναληφθούν πολιτιστικές δράσεις, να οργανωθούν θεματικά συνέδρια, να αναδειχθούν τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου.
Σεμινάριο Ιστορίας
Η δραστηριότητα του Ομίλου ξεκίνησε με την έναρξη ενός Σεμινάριου Σύγχρονης Ιστορίας, με αξιοποίηση ιστορικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και ερευνητών από το Κιλκίς.
Η πρώτη του εκδήλωση έγινε το Σάββατο 14 Μαρτίου και είχε το εξής θέμα: «Ο νεοελληνικός διαφωτισμός, το όραμα του Ρήγα και η δημιουργία του έθνους-κράτους». Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την «Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικων ν. Κιλκίς», με τη συμμετοχή του Δημήτρη Παπασταματίου, ιστορικού, λέκτορα στο ΑΠΘ.
Το Σεμινάριο συνεχίζεται στις 4 Απριλίου και πάλι σε συνεργασία με την «Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικων ν. Κιλκίς». Στη ενότητα αυτή θα επιχειρηθεί η ανίχνευση των ερευνητικών προκλήσεων που επιφυλάσσει ο τόπος του Κιλκίς. Η αρχαιολόγος Θώμη Σαββοπούλου θα παρουσιάσει εισήγηση :  «Κιλκίς, αρχαιολογικές μαρτυρίες και προοπτικές έρευνας». Επίσης οι ιστορικοί Στράτος Δορδανάς (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και  Βλάσης Αγτζίδης (διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ.) θα προσεγγίσουν τη σύγχρονη κιλκισιώτικη κοινωνία, η οποία διαμορφώθηκε κατά τις μεγάλες βίαιες  μετακινήσεις πληθυσμών που συνέβησαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και κορυφώθηκαν κατά τη δεκαετία του ’40 με την Κατοχή και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε.
Θα ακολουθήσει η επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου στις 15 Μαϊου, που θα είναι αφιερωμένη στη «Η Γενοκτονία στην Ανατολή. Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος» και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους Αργοναύτες Κιλκίς κ.ά. Στη συνάντηση  του Μαϊου θα πάρουν μέρους οι ιστορικοί Βάσω Τσακόγλου και Θεοδόσης Κυριακίδης, καθώς και ο Τούρκος πολιτικός επιστήμων Ali Sait Çetinoğlu.
Οι σεμιναριακές συναντήσεις αυτής της περιόδου θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου με θέμα «Η Μάχη του Κιλκίς (1913): Ιδεολογικές και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στην Μακεδονία στο τέλος της οθωμανικής εποχής»

 

Κάποιες δράσεις
Ο Όμιλος θα αναπτύξει και άλλες δράσεις όπως Αφιερώματα σε πρόσωπα του Κιλκίς, σε σημαντικές παρουσίες που σφράγισαν την πνευματική και πολιτική ζωή του τόπου, όπως ο Κώστας Γαβριηλίδης (πολιτικός), Κώστας Λαχάς (εικαστικός), Χρήστος Σαμουηλίδης (φιλόλογος), Κώστας Αυγητίδης (ιστορικός) κ.ά…
Επίσης, θα οργανώσει παρουσιάσεις βιβλίων που σχετίζονται πρωτίστως με την τοπική ιστορία, αλλά και βιβλίων με ευρύτερο ενδιαφέρον.
Σημαντικός στόχος του Ομίλου είναι η Συλλογή προφορικών μαρτυριών και δημιουργία Αρχείου Προφορικής Ιστορίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κιλκίς και με την εκπαιδευτική κοινότητα.
--------------
(*) Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Ιστορίας, μαθηματικός,  https://kars1918.wordpress.com/

Έκθεση εικόνων