Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:40:27 μμ
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 05:53

Αποκριές στα Ρύζια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στα Ρύζια, οι οποίες άρχισαν με την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου «της συγχώρεσης».  Πρωταγωνιστές και καθοδηγητές των νεότερων ήταν ο κ. Πέτρος Γιάντσης με τη σύζυγό του κα Χρυσούλα. Την αναβίωση του εθίμου παρουσίασε η ΕΤ3 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ του Σαββάτου της 28ης Φεβρουαρίου.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 1 Μαρτίου. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το προαύλιο του παλιού σχολείου και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι της αποκριάς. Τα παιδιά των παιδικών χορευτικών τμημάτων του συλλόγου έπλεξαν χορεύοντας με μεγάλη επιδεξιότητα και περίσσια τέχνη τις χρωματιστές κορδέλες.
Ακολούθησε ο προσκεκλημένος πολιτιστικός σύλλογος Καλαμπακίου-Δράμας που εντυπωσίασε με την αναβίωση του «Καλόγερου», ενός θρακιώτικου εθίμου που αναπαριστά τη σπορά της γης και συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Κατόπιν με τη συνοδεία της γκάιντας χόρεψαν θρακιώτικους χορούς.
Τη σκυτάλη στη διασκέδαση πήρε ο «πονηρός» παππούς (Ε. Κολιόζη) με τη γριά του (Τ. Αντωνίου) που δραματοποίησαν το αποκριάτικο τραγούδι «Στης ακρίβειας τον καιρό».
Ακολούθησε η «Αστέρω» (Μ. Συμεωνίδου) που με χιούμορ και καυστική διάθεση παρουσίασε την παρωδία του γάμου δύο νέων, του «Μήτρου» (Κ. Θυμάκης) και της «Κρουστάλλως» (Τ. Οργαντής). Τους νεόνυμφους ένωσε η «παπαδοΧριστίνα» και τους ευχήθηκαν οι κουμπάροι (Δ. Οργαντζή και Δ. Βερβερίδου).
Τα πονηρά υπονοούμενα, η ανάγνωση προικοσύμφωνου, το ξύρισμα του γαμπρού από έναν ασυνήθιστο μπαρμπέρη(Κ. Πετρίδου), τα λογοπαίγνια των συμπεθέρων (Χρ. Μποσταντζόγου, Αν. Μπεναβίδου), τα καμώματα της πεθεράς (Σ. Μαλτεπιώτης), το σεντόνι με το μεγάλο ερωτηματικό, το ζουμπουρλούδικο μωρό των 50 Μαϊων(Δ. Αντωνίου) που είχε δύο νταντάδες (Β. Διαμαντή, Μ. Τζώγλη) και μία πολύ μοντέρνα γιαγιά (Λ. Καρπουζλή), η βάπτιση μες την μπακίρα και άλλα πολλά ευτράπελα έκαναν τους παρευρισκόμενους να σπαρταρούν στα γέλια.
Τέλος χόρεψαν όλοι μαζί και έκαψαν τον καρνάβαλο «Ακριβούλα». που κατασκεύασε ο Θ. Θεολόγου, εμπνευσμένος από την ακρίβεια που επικρατεί.
Όλα είναι υπέροχα, έλεγαν συνεχώς όσοι παρακολουθούσαν τα δρώμενα και έδιναν συγχαρητήρια στους διοργανωτές καθώς και τις ευχές τους για καλή συνέχεια και δύναμη στο έργο τους.
Τις εκδηλώσεις, που τελούσαν υπό την αιγίδα του δήμου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, παρακολούθησαν η Δήμαρχος Αξιούπολης κα Σόνια Συμεωνίδου, ο Αντιδήμαρχος κ. Β. Ελμακλής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθ. Διαμαντής, οι Πρόεδροι των Δ.Δ. Ρυζίων και Γοργόπης κ. Κ. Χατζηαγγελίδης και κ. Γ. Γεωργίτσαρος αντίστοιχα, οι Πρόεδροι ΟΠΑΝΓΔΑ και ΔΕΥΑ Αξιούπολης Ε. Ατλάση και Κ. Πασχαλέρης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Παρακολούθησαν και συμμετείχαν με κέφι στα δρώμενα εκπρόσωποι πολλών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ρυζίων ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και όσους βοήθησαν με οποιαδήποτε τρόπο στην επιτυχία τους και εύχεται σ’ όλο τον κόσμο «Καλή Σαρακοστή».