Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:45:23 μμ
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 09:37

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Μνήμη Γενοκτονίας - Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Η μπάντα..." του Νίκου Ασλανίδη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό κράτος την περίοδο (1914-23), η Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" διοργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς: εκδήλωση-προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Η μπάντα..." του Νίκου Ασλανίδη, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Ώρα προσέλευσης: 19:00, Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 19:15. Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

 

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο δημοσιογράφος και δημιουργός του ντοκιμαντέρ, κ. Νίκος Ασλανίδης.

"Η μπάντα..."

Το ντοκιμαντέρ "Η μπάντα..." βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσα εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος... Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...

Για δύο χρόνια έγιναν γυρίσματα με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου αφού ο ίδιος δεν ζει πια... Επίσης, για τους σκοπούς της ταινίας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς-θύματα από τον Τοπάλ Οσμάν.

Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.

Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ενώ η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη. Το ρόλο του Γιάννη Παπαδόπουλου υποδύεται ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Ο Νίκος Ασλανίδης

Ο Νίκος Ασλανίδης σπούδασε δημοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται από το 1978 στην εφημερίδα " Θεσσαλονίκη". Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες "Βήμα" και "Νέα" ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος".

Παράλληλα εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μακεδονίας, ΕΡΤ 2, 102FM και στο δημοτικό ραδιοσταθμό Καλαμαριάς.

Στην τηλεόραση εργάστηκε στον ΣΚΑΙ και στην ΕΤ3 όπου παρουσίασε τις εκπομπές "Ρεπορτάζ", " Εκ των προτέρων η εκ των υστέρων" και " Αληθινά Σενάρια". Για τις εκπομπές αυτές βραβεύτηκε κατ' επανάληψη από πολλούς φορείς, όπως το δημοσιογραφικό οργανισμό του ιδρύματος Μπότση, το μορφωτικό ίδρυμα της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης κ.α.

Με το ντοκιμαντέρ " Παράδοξη πατρίδα" που ασχολείται με τα μαρτυρικά χωριά, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 17ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα...» που ασχολείται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απέσπασε δυο βραβεία στο 21ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων έχει κάνει ντοκιμαντέρ σε εμπόλεμες περιοχές, στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής ενώ ανέδειξε ´Ελληνες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς σε όλο τον πλανήτη.

Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης, συνεργάτης της εφημερίδας «Μακεδονία» και διαχειριστής της ιστοσελίδας alithinasenaria.gr. Διετέλεσε στα διοικητικά συμβούλια πολλών συλλόγων πολιτιστικών, σωματείων, γονέων και κηδεμόνων, ενώ αυτή την περίοδο προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες σε περισσότερα από δέκα ιδρύματα και συλλόγους.