Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, 11:10:57 μμ
Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 22:19

Βασίλης Αθανασιάδης: Εφέκεν μας υείαν... και ο Σάββας

Φτωχότερη είναι η "Ποντιακή Οικογένεια" του Πολυκάστρου από χθες το μεσημέρι, ημέρα Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2022, αφού μας άφησε για πάντα ο Σάββας Καρδόπουλος, ήταν 74 χρόνων.

   Σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου τον αποχαιρετήσαμε με πόνο ψυχής, όλοι συγγενείς, φίλοι και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων "οι Ακρίτες" και τον συνοδέψαμε στην τελευταία του κατοικία, στην αγκαλιά των γονέων του, Ευσταθίου και Καλλιόπης.

 

   Ο Σάββας ήταν το 4ο παιδί (το στερνοπούλι), του Ευστάθιου και της Καλλιόπης Καρδοπούλου και γεννήθηκε το 1948.

   Ο πατέρας του ο Στάθης(1906 - 1968) γεννήθηκε στο Κόβτσε-Πινάρ της Αμάσειας του Πόντου και εγκαταστάθηκε στο τότε Καρασούλι (Πολύκαστρο) το 1923 μετά την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών (Συνθήκη Λωζάνης 30/1/1923), μαζί με πολλούς συμπατριώτες από την Μητρόπολη της Αμάσειας του Πόντου.

Ο αλησμόνητος Σάββας ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων "Ὁι Ακρίτες" (1966) και ο μικρότερος ηλικιακά από τα 61 ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

Ήταν στα 18 του χρόνια και στο ξεκίνημα λειτουργίας του Συλλόγου μέλος του 1ου χορευτικού των "Ακριτών" μαζί με τους αλησμόνητους , Στάθη Τοπαλίδη, Χρήστο Αδαμίδη και τον Σίμο(Σώμα) Κεσκινίδη και τις κυρίες Ειρήνη Χαρτοματσίδου-Σκαλιστήρα, Ελένη Κεσκινίδου-Μπατσή και Μυροφόρα (Μαίρη) Καραγιαννίδου-Τσουμάνη.

Το πρώτο χορευτικό του Συλλόγου (1966)

Όρθιοι από αριστερά: +Τοπαλίδης Ευστάθιος, Καραγιαννίδου-Τζουμάνη Μυροφόρα, Κεσκινίδης Συμεών, Χαρτοματσίδου-Σκαλιστήρα Ειρήνη, +Αδαμίδης Χρήστος.

Καθήμενοι από αριστερά: Καραγιώργης Παναγιώτης (χοροδιδάσκαλος),-

+Καρδόπουλος Σάββας, +Κρουκλίδης Νικόλαος(Κόλιας) Λυράρης.

   Ήταν μέλος της τράπεζας αίματος των "Ακριτών" Πολυκάστρου απο τις ιδρύσεως της, αριθμός μέλους 56 και πρόσφερε κατ ΄επανάληψη το αίμα του, με ανιδιοτέλεια για τους πάσχοντες συνανθρώπους του.

   Διετέλεσε κατ΄επανάληψη μέλος του Δ.Σ. Των "Ακριτών" και ιδιαίτερα την περίοδο 1989 -1990 και 1991- 1992 όταν γινόταν μεγάλη προσπάθεια και η ολοκλήρωση της ανέγερσης του "Σπιτιού του Πόντου" στο Πολύκαστρο.

  Ο μοναδικός τότε (1971)Σύλλογος του Πολυκάστρου σε εκδηλώσεις που έγιναν στον αύλειο χώρο των Σχολείων, απέναντι από το κτίριο της τότε κοινότητας Πολυκάστρου και τον παλαιό Ι.Ν. Αγίας Τριάδος.

   Χορευτές από αριστερά: Θόδωρος Απουσίδης(Μ.Δάσος), Μυροφόρα (Μαίρη) Καραγιαννίδου-Τσουμάνη, Ελένη Κεσκινίδου-Μπατσή και +Σάββας Καρδόπουλος.

(Φώτο: Νίκος Ε. Αθανασιάδης - Βερολίνο )

  Ο Σάββας από μικρό παιδί δίπλα στον πατέρα του ασχολήθηκε με την γεωργία και με το τριόρισμα σιτηρών, διαλογή , καθαρισμός, επιλογή σπόρων (είχε δικό του τριόρι),

  Παράλληλα μαζί με τον πατέρα του έμαθε και την τέχνη του εκδοροσφαγέα και εργάστηκε πάρα πολλά χρόνια στα σφαγεία του Πολυκάστρου , της Αξιούπολης και του Κιλκίς κ.α,

   Ο Σάββας δέχθηκε φοβερό πλήγμα πριν 15 χρόνια (Μάρτιος του 2008) όταν ο αγαπημένος του γιος Ευστάθιος(Στάθης) (1975 -2008), Αξιωματικός του Ε.Σ. έχασε την ζωή του εν υπηρεσία, όντας πιλότος ελικοπτέρου, μετά από πτώση, έκτοτε κλονίστηκε η υγεία του. Ο Σάββας πριν 1,5 χρόνο (2021), δέχτηκε δεύτερο πλήγμα, χάνοντας ξαφνικά την αγαπημένη του σύζυγο Αλεξάνδρα, πράγμα που επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του.

   Πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα συγκλονισμένη μάθαινε το τραγικό δυστύχημα που έγινε εκεί στην Ανδραβίδα με την πτώση ενός διθέσιου αεροσκάφους F-4E Phantom II, και τον θάνατο των δύο χειριστών-ηρώων, συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, 29 ετών και του κυβερνήτη Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών.

   Το γεγονός αυτό συγκλόνισε κυριολεκτικά τον αλησμόνητο Σάββα που παράλληλα με την αναζήτηση της σωρού του Ευστάθιου (Στάθη) Τσιτλακίδη για μέρες ζούσε τις τραγικές στιγμές της απώλειας του δικού του γιού Στάθη, ήταν για αυτόν μια σκληρή δοκιμασία που ζούσε έμμεσα για δεύτερη φορά...πόσο να αντέξει η πονεμένη του καρδιά.

   Σάββα σε ευχαριστούμε που υπήρξες, σε ευχαριστούμε για όσα έπραξες, να είναι αιώνια η μνήμη σου, εκεί ψηλά μαζί με τους γονείς σου, την αγαπημένη σου Αλεξάνδρα και τον μονάκριβό σου Στάθη καθώς και με όλους τους φίλους σου που είναι πολλοί αυτοί που έφυγαν νωρίτερα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα του Πολυκάστρου που σε σκέπασε.

Βασίλης Αθανασιάδης