Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 4:25:57 μμ
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 21:53

Βιώσιμες πόλεις: Από τη θεωρία στην πράξη

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιπατητών Κιλκίς είναι από εκείνους, τους ελάχιστους, συλλόγους που τιμούν το όνομά του εμπράκτως. Δεν περιορίζεται δηλαδή σε μια ατελεύτητη –κι αφόρητη- διακήρυξη αρχών και ευχολογίων για εκείνα που πρέπει να γίνουν από τρίτους πάντα.
Αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του να διδάσκει δια των έργων του το σεβασμό σε έναν άλλο τρόπο ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, δομημένου και φυσικού.


Οι δράσεις του δεκάδες και μόνιμες. Αδρομερώς μόνο τις περιέγραψε ο πρόεδρός του Χρήστος Ανδρεανίδης στην κοινή εκδήλωση με το Δήμο Κιλκίς με γενικό τίτλο: “Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη πόλη” την περασμένη Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο και στο πλαίσιο του εορτασμού των πολιούχων 15 Μαρτύρων. Πεζοπορίες εντός του αστικού ιστού του Κιλκίς και σε διαδρομές γνωριμίας και ανάδειξης των κτηρίων αναφοράς της πόλης, αλλά και άλλων πόλεων, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, περιβαλλοντικές εξορμήσεις σε περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, πρωτοβουλίες…
Αλλά γιατί να τις περιγράψουμε στο χαρτί. Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να παρακολουθούσατε το αφιερωματικό βίντεο που ετοίμασε και πρόβαλλε στους λίγους αλλά τυχερούς πολίτες που έσπευσαν στο Συνεδριακό Κέντρο για να συμμεριστούν κοινές αξίες – και αγωνίες.
Λέμε τυχερούς διότι στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν μια κυρία – ειδική επιστήμων- από τις πλέον καταρτισμένες. Αρχιτέκτων, πολεοδόμος, χωροτάκτης, κοινωνικ΄ξ ψυχολόγος Κι αν όλα αυτά ακούγονται ολίγον «περιδιαγραμμάτου» η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη- περί ης ο λόγος- ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη CISD σε μια μεστή ομιλία της ανάπτυξε όλα εκείνα τα απλά που σε άλλες χώρες αποτελούν κατακτημένες συνήθειες και που μπορούν με τη συμμετοχή πάντα των πολιτών αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή μέσα στις πόλεις και εν προκειμένω στο Κιλκίς.
Από τη διαχείριση των απορριμμάτων – πηγή πλούτου στην Εσπερία- μέχρι το πράσινο, τη συμβίωση σε ένα αστικό περιβάλλον που θα τιμά όλους αναβαθμίζοντας την καθημερινότητά τους… Τέτοια απλά πράγματα που τόσο λείπουν από τη μίζερη δική μας καθημερινότητα, όπου ακόμα «αγωνιζόμαστε» να σπρώξουμε ο ένας το κάδο του στην αυλή του γείτονα…
Όταν μπορούμε να ζούμε σε πόλεις χωρίς κάδους και βρώμα σε δρόμους και πεζοδρόμια, αλλά με πολίτες που θα διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους μέσα στο σπίτι τους και θα γνωρίζουν ποια μέρα και ώρα θα κατεβάζουν τις σακούλες με το πράσινο του χαρτιού, το γαλάζιο των υαλικών, το μπλέ των τροφίμων κ.ο.κ στο αυτοκίνητο του δήμου που θα τα παραλαμβάνει από κάθε οικοδομή…
Τόσο επαναστατικές πρακτικές εν Ελλάδι και τόσο πεζές και μέρος της καθημερινότητας των κουτόφραγκων…
Αλλά όλα ετούτα τα επαναστατικά απαιτούν κι ένα δήμο που θα έχει λύσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που θα έχει μαζέψει. Και ήταν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης που χωρίς πολλά πολλά δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν και στο Κιλκίς ετούτα τα πρωτοποριακά. Έστω πιλοτικά στην αρχή, Ήταν μαζί του και η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρασίνου – και εν πολλοίς αρμόδια επί του αντικειμένου- Κατερίνα Ζιούτα, ο επίσης αρμοδιότατος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θέμης Κοσμίδης και κάπου εκεί τελείωσε και η εκπροσώπηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του εδοξάσθη κρυπτόμενη Σε άλλη μια εκδήλωση.
Ο διάλογος που ακολούθησε την ομιλία της κ. Καραβασίλη ήταν γόνιμος με ερωτήσεις ή τοποθετήσεις των κ. Ηλία Αβραμίδη, Αν. Αμανατίδη κ.α. Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και σμμετείοχε η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου
Ήταν μια εκδήλωση ενημέρωσης και διαλόγου όπου η παρουσίαση των δράσεων ενός συλλόγου αποτέλεσε την αφορμή να διατυπωθούν τόσο γόνιμες σκέψεις. Σκέψεις, προτάσεις, κεντρίσματα να πάμε μια δρασκελιά μπρος τη ζωή μας στο Κιλκίς.

Έκθεση εικόνων