Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 9:18:26 πμ
Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 22:29

«ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ» - Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, Τρίτη 22/8/2023 στις 6:00 μ.μ. και Κυριακή 27/8/2023 την ίδια ώρα στον 9.58 της ΕΡΤ3

Η συγγραφέας-φιλόλογος Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου μιλά, στον Γιώργο Καλιεντζίδη και στον 9.58fm της ΕΡΤ3, για το βιβλίο «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου» (ιδιωτική έκδοση 2022) που υπογράφει μαζί με τον πατέρας της, τον εκπαιδευτικό-συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη.

 

Η ιστορία της περιοχής του Καυκάσου και των Ελλήνων του Πόντου, των Καυκάσιων, που έζησαν εκεί για μισό σχεδόν αιώνα, ο ξεριζωμός τους και η εγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύονται οι συγγραφείς. Το βιβλίο αφιερώνεται σε όσους δεν πρόλαβαν να έρθουν στην Ελλάδα ή πέθαναν στα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς.

Επιμέλεια ήχου: Αργυρώ Αρβανιτίδου

Μοντάζ: Ζωή Μούσιου

Διαδικτυακή ακρόαση κατά τη μετάδοση: https://www.ertecho.gr/radio/958fm/

Αρχείο εκπομπών «Βουστροφηδόν»: www.ertecho.gr/radio/958fm/voustrofidon

Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στο Norrkoping Σουηδίας και κατάγεται από το Χωρύγι Κιλκίς. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου και έχει διδάξει την ποντιακή διάλεκτο σε συμβατικό περιβάλλον μάθησης σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Ινστιτούτου Νεολαίας και σε Ποντιακούς Συλλόγους και σε τμήματα της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης σε ψηφιακό περιβάλλον μάθησης. Από το προηγούμενο έτος διδάσκει την ποντιακή διάλεκτο σε Τμήματα της Ομοσπονδιακής Εθνικής Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.

Μαζί με τον πατέρα της, εκπαιδευτικό και συγγραφέα, Νίκο Κωνσταντινίδη, έχουν γράψει τα βιβλία: «Οι ρίζες μας: Πόντος-Καύκασος-Χωρύγι Κιλκίς» και «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου». Είναι υποψήφια διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.