Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 5:36:47 μμ
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 13:12

Άσκηση πυρόσβεσης και απεγκλωβισμού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αξιούπολης - Κιλκίς

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αξιούπολης πραγματοποιήθηκε άσκηση πυρόσβεσης και απεγκλωβισμού μαθήτριας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας.

Το σενάριο προέβλεπε εκδήλωση πυρκαγιάς από άγνωστη αιτία στο λεβητοστάσιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αξιούπολης και εγκλωβισμό μίας μαθήτριας στην αίθουσα πληροφορικής στον 1ο όροφο.

Όταν έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, με ενέργεια του διευθυντή ήχησε η σειρήνα συναγερμού και κλήθηκε η Πυροσβεστική στο 199. Ειδοποιήθηκαν από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής η Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας (100), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (166) και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (11500). Οι ομάδες πυρασφάλειας του σχολείου προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά αλλά δεν κατέστη αυτό δυνατό λόγω των καπνών και της έντασής της. Διενεργήθηκε εκκένωση των χώρων του σχολείου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο Ενεργειών Έκτακτων Αναγκών του σχολείου. Μετά από την καταμέτρηση που έγινε στον χώρο καταφυγής, βρέθηκε να αγνοείται μία μαθήτρια, η οποία εγκλωβίστηκε στην αίθουσα Πληροφορικής. Από την Π.Υ. Γουμένισσας οργανώθηκε ομάδα πυρόσβεσης και διάσωσης αποτελούμενη από έντεκα πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα, τα οποία κατέφθασαν σε δεκαπέντε λεπτά από τη Γουμένισσα. Επίσης κατέφθασαν ένα περιπολικό της Αστυνομίας, ένα ασθενοφόρο και ένα όχημα του ΔΕΔΔΗΕ. Τα οχήματα της Π.Υ. εισήλθαν στο προαύλιο του σχολείου και άρχισε η διαδικασία πυρόσβεσης και διάσωσης. Η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε με την εγκατάσταση δύο (2) αυλών ύδατος χαμηλής πιέσεως από δύο (2) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με έξι (6) πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Η διάσωση διενεργήθηκε από τέσσερις πυροσβεστικούς υπαλλήλους με τον κατάλληλο εξοπλισμό (φορείο – αναπνευστικές συσκευές – φακούς – φορητούς ασυρμάτους, κ.λπ.).

Μετά την αίσια έκβαση της άσκησης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς από τον αναπληρωτή Διοικητή της Π.Υ. Κιλκίς Αντιπύραρχο κ. Γκαντίδη Χρήστο, όπου έγινε και επίδειξη της χρήσης πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως. Η άσκηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Πυραγού κ. Αλέξανδρου Ταρινίδη. Στην άσκηση παραβρέθηκε και η Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αξιούπολης κ. Παπαδοπούλου Αναστασία.