Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:02:52 πμ
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 20:34

Δίδυμες Καπναποθήκες: Πάει να γίνει το θάμα κι από ετοιμόρροπες να αναβαθμιστούν σε ένα ακόμα σημείο αναφοράς του Κιλκίς

Ο Δήμος θα ζητήσει την παραχώρησή τους για να τα εντάξει σε πρόγραμμα αστικής αναβάθμισης του Υπ. Περιβάλλοντος με τη συνδρομή του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

 

Δυο ειδήσεις “έσκασαν” στο Κιλκίς την περασμένη εβδομάδα. Ειδήσεις που άπτονται καίριων προβλημάτων και αιτημάτων σύσσωμης της κοινωνίας της πόλης. Η πρώτη αφορά την ρυθμιστική μελέτη του Νοσοκομείου Κιλκίς, η οποία παρουσιάστηκε στη διοίκηση του ιδρύματος. Και η είδηση δεν έγκειται στο τι περιλαμβάνει( γκρέμισμα β΄πτέρυγας, ανακαίνιση της πρώτης, τριώροφη νέα νοσηλευτική πτέρυγα και άλλα πολλά). Από μελέτες άλλωστε χορτάσαμε. Η είδηση είναι ότι ο υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς προανήγγειλε ότι έχει κάνει όλες τις πολιτικές επαφές και συνεννοήσεις ώστε λίαν συντόμως, στις αρχές του νέου έτους, να είναι εφικτή η ένταξη σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ της μελέτης -κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κιλκίς, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων.
Αυτή είναι η πρώτη και σημαντικότερη εκ των δυο ειδήσεων.
Η δεύτερη που αποκαλύπτουμε σήμερα, έχει και πάλι “άρωμα” Γεωργαντά. Και αναφέρεται σε ένα από τα σύγχρονα «γιοφύρια της Άρτας» ή μάλλον σε ένα κτήριο του Κιλκίς που πέρασε από δεκάδες υποσχέσεις -δεσμεύσεις άμεσης αξιοποίησης τα τελευταία 35 χρόνια κι ακόμα χάσκει ετοιμόρροπο.
Περί των δίδυμων καπναποθηκών ο λόγος που ήταν να γίνουν Δικαστικό Μέγαρο κι ύστερα Πολιτιστικό Κέντρο και σ’ αυτά τα 35 χρόνια το μόνο που καταφέραμε ως νομός είναι να απαγορευθεί η προσέγγιση πεζών και οχημάτων για λόγους ασφάλειας.
Η είδηση: Ο Δήμος Κιλκίς ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών την παραχώρηση κατά κυριότητα- κι επειδή αποκλείεται να την δώσουν οι …τσίπηδες της κεντρικής διοίκησης- ή έστω την χρήση για 49 χρόνια ώστε να εντάξει σε ένα πρόγραμμα Αστικής Αναμόρφωσης με ένα κουμπαρά κάπου 12 εκατομμυρίων.
Στο σχετικό πρόγραμμα Αστικής Αναμόρφωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα ενταχθούν κάπου 12 έως 15 δήμοι. Κι ο Γεωργαντάς φαίνεται να εξασφάλισε την ένταξη και του Κιλκίς με το προειρημένο «γιοφύρι της Άρτας».
Κακά τα ψέματα. Οι δίδυμες είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν. Κι όχι πολύ χρόνου. Επομένως το πρόγραμμα του Υπ. Περιβάλλοντος φαντάζει ως λύση σωτηρίας ακόμα και για τοο Υπ. Πολιτισμού.
Περί αυτού “τρέχει” και ο Δήμαρχος Κιλκίς, αφού έργο του δήμου θα είναι και τέθηκε μπρος το σχέδιο. Ο Δήμος θα ζητήσει την παραχώρηση της κυριότητας ή έστω της χρήσης από το Υπ. Οικονομικών – το θέμα εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του σώματος σήμερα Πέμπτη – και στη συνέχεια εν δόξη και τιμή θα αιτηθεί την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα.
Είναι τεράστιο έργο καθώς ουσιαστικά πρόκειται να εντάξει στον κοινωνικό ιστό της πόλης και συνάμα στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της, ένα «νεκρό» τεράστιο οικόπεδο με δυο εμβληματικά κτήρια.
Εφόσον όλα πάνε καλά- είδανε πολλά τα μάτια μας εξ ού και η αίρεση-το έργο της αξιοποίησης των δίδυμων καπναποθηκών δεν περιορίζεται μόνο στην νεκρανάσταση μιας περιοχής, αλλά και στη μετατόπιση του κέντρου βάρους της πόλης η οποία αποκτά ένα ακόμα ισχυρό σημείο αναφοράς συνδεδεμένο μάλιστα με το τεράστιο Κήπο-Πάρκο.
Γνωρίζουμε ακροθιγώς τις παρεμβάσεις και επομένως τις δυνητικές χρήσεις των ανακαινισμένων εκ βάθρων καπναποθηκών. Όπου δεν θα γίνουν απλώς εργασίες αναπαλαίωσης. Το όλο πρόγραμμα επικεντρώνεται στην απόδοση των κτηρίων στους πολίτες, την ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Επομένως η αναβάθμιση των δίδυμων υποτάσσεται στην πολιτική του Δήμου Κιλκίς για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των δημοτών, μια πολιτική στην οποία έχει ενταχθεί άλλωστε ένα ακόμα εμβληματικό έργο, που παρουσιάσαμε πρόσφατα: Τα έργα αναβάθμισης -αξιοποίησης του Λόφου Αγίου Γεωργίου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κιλκίς, το οποίο και εκπόνησε τη μελέτη.
Είναι μεγαλόπνοα έργα και μακάρι οι εμπνευστές τους να αξιωθούν να τα ιδούν τελειωμένα-ολοκληρωμένα. Τότε θα εισπράξουν και το μπράβο των πολιτών.