Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 3:56:17 πμ
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 20:32

Δημήτρης Αβραμίδης: 100 Χρόνια 1921-2021, Μεταμόρφωση ν. Κιλκίς

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.

Το να αναζητάς τις ρίζες σου, την ιστορία του τόπου σου για κάποιους δεν αποτελεί μια στείρα προσπάθεια, αλλά χρέος ιερό προς πρόσωπα προσφιλή, χρέος ιερό προς τον τόπο που γεννήθηκαν και έκαναν τα πρώτα τους βήματα, τον τόπο που έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα, τον τόπο που βίωσαν δύσκολες, αλλά και χαρούμενες στιγμές.
Η λήθη, λένε κάποιοι, μπορεί κάποτε να είναι αρετή, η μνήμη όμως είναι πάντα χρέος και καθήκον.

 

Ορμώμενος απ’ αυτό το χρέος της μνήμης και μόνο ο Δημήτρης Αβραμίδης, παρ’ ότι δεν έχει ασχοληθεί με την σπουδή της ιστορίας, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης του γενέθλιου τόπου, του ακριτικού χωριού, της Μεταμόρφωσης Κιλκίς.
Επίπονη, συνειδητή και υπεύθυνη προσπάθεια, έχοντας μοναδικό στόχο να μη περάσει η ιστορία του χωριού του στη λήθη, να μη ξεχαστούν οι πρώτοι πρόσφυγες κάτοικοι του χωριού, να διατηρηθεί η μνήμη μέσα από το πόνημα του ζωντανή.
Να θυμηθούν οι παλαιοί μα κυρίως να μάθουν οι νεότεροι.

Ο Δημήτρης Αβραμίδης στο άριστα επιμελημένο και διανθισμένο πόνημά του δεν μας δίνει μόνο σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με μοναδικές γραπτές μαρτυρίες για τους χωριανούς και τους συγγενείς, αλλά και έγκυρες πληροφορίες για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα εκατό χρόνια της ύπαρξης τους χωριού του αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Κάθε σελίδα του βιβλίου και μια κατάθεση στην «Τράπεζα» της ιστορίας. Κάθε σελίδα και ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και στην ιστορία της Μεταμόρφωσης των κατοίκων της και όχι μόνο. Με πείσμα και φιλοδοξία ο Γιώργος Αβραμίδης για μια πενταετία και πλέον κατάφερε να αφήσει (όπως λέει και ο ίδιος) κάτι ιστορικό στους μεταγενέστερους και ιστορικούς του μέλλοντος, που ίσως θα μπορούσαν αυτοί να διευκολυνθούν σε θέματα που αφορούν τις ρίζες και τους προγόνους μας.
Στο πλούσιο και ποικίλο περιεχόμενο των 350 σελίδων του βιβλίου με τα 85 θέματα ο συγγραφέας σαν άλλος ξεναγός μας ξεναγεί πίσω στο χρόνο και στα γεγονότα που σημάδεψαν τους προγόνους του, αλλά και τον ελληνισμό της Μικρασίας. Θα μας ξεναγήσει στον Πόντο, τον Καύκασο, το Καρς και στο χωριό των προγόνων του Κιούλεπερτ, από το οποίο και ήρθαν πρόσφυγες το 1921 στην Ελλάδα.

Μας περιγράφει τα δύσκολα χρόνια που βίωσαν εδώ στην μητέρα πατρίδα με τις στερήσεις σε μέσα και εφόδια, αλλά και με την ελονοσία και τη φυματίωση που θέριζε εκείνη την εποχή. Θα μας ξεναγήσει σε ξεχωριστές τοποθεσίες, σε γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα εμβληματικά καφενεία του χωριού, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, του εμφυλίου πολέμου, αλλά και στα χρόνια της δημιουργίας και της προκοπής του. Θα μας γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα που έφεραν μαζί τους και τα διατήρησαν αλώβητα έτσι ώστε να μη σβήσουν και χαθούν οι μνήμες και με τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές να τιμούνται με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό.

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμίδης με πολύ σεβασμό και αγάπη αναφέρεται σε όλους εκείνους τους συγχωριανούς του που ξεχώρισαν με την ανιδιοτελή προσφορά στον γενέθλιο τόπο τους, την Μεταμόρφωση.
Τελειώνω την σύντομη παρουσίαση του βιβλίου με τα λόγια του αγαπητού μας Ν. Κωνσταντινίδη (Χωρύγι).
«… Η γέννηση ενός καλού βιβλίου είναι μια Ηθική Πράξη»
Και το βιβλίο του Δημήτρη Αβραμίδη είναι πράγματι καλό και του αξίζουν τα θερμά συγχαρητήριά μας.
Στην συγγραφή του βιβλίου βοήθησαν πολλοί με διαφόρους τρόπους, ξεχωριστή όμως και ανεκτίμητη ήταν η συμβολή του συνταξιούχου δασκάλου Δημήτρη Ν. Σιδηρόπουλου.


Υ.Γ.: Ο Δημήτρης Αβραμίδης του Γεωργίου γεννήθηκε στην Μεταμόρφωση Κιλκίς είναι εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Τ.Ε.Φ. Α.Α. – Α.Π.Θ. εξειδικευμένη Μετεκπαίδευση Ειδικότητας D.S.H.S. Aνώτατη Γερμανική Αθλητική Σχολή Κολωνίας.
M.S. Master Public – Health πανεπιστημίου Bielefeld
Βοηθών Φυσιοθεραπευτών – Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Κιλκίς.
Συγγραφή Ελεύθερης Δημοσιογραφίας σε θέματα Πολιτισμού – Ιστορίας κ. Αθλητισμού – Ποδοσφαίρου.