Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:46:36 πμ
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 05:53

Δραστηριότητες “Αγ. Τρύφωνα”

Στις 6 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του Συλλόγου, διενεργήθηκε η 50η εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό της Αιμοδοσίας Κιλκίς. Στα είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος (1984-2009) έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών που προσέρχονται και αιμοδοτούν ενισχύοντας έτσι το απόθεμα της Τράπεζας Αίματος. Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση αθλητών από τον Παλαιστικό Σύλλογο Γουμένισσας με επικεφαλή τον ομοσπονδιακό προπονητή κ. Στέφανο Αναγνωστόπουλο και νοσηλευτών με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Γουμένισσας κ. Ξενοφών Παπαλέξη.


Ο εθελοντικός αιμοδότης αισθάνεται σαν άνθρωπος την ηθική ικανοποίηση ότι κάνει το καθήκον το σώζοντας μια ζωή. Προσφέρει αγάπη και δίνει ζωή σε κάποιον που κινδυνεύει. Χάνοντας δέκα λεπτά από το χρόνο του δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να κερδίσει μια ζωή. Χαρίει τη χαρά της ζωής και δίνει ελπίδα.
Πρέπει να σταματήσει ο αδικαιολόγητος φόβος, η προκατάληψη και η άγνοια γύρω από τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αιμοδότης εφόσον είναι υγιής και έχει ηλικία από 18 έως 62 ετών. Η αιμοδοσία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, ενώ σε λίγο χρόνο αναπληρώνεται ο όγκος του αίματος που έδωσε. Το αίμα πριν χορηγηθεί εξετάζεται σχολαστικά για πολλές ασθένεις και σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις για κάποια ασθένεια ο αιμοδότης ενημερώνεται αμέσως και έτσι μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις γι’ αυτόν.
Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της κοινωνικής προσφοράς και να γίνουμε όλοι αιμοδότες. Να δίνουμ αίμα χωρίς δισταγμό γιατί μπορεί αύριο να είμαστε εμείς αυτοί που θα το χρειαστούμε. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνουμε άνθρωποι, αλλά τόσο εύκολο να γίνουμε για ένα λεπτό ...θεοί.
Στις 17 Δεκεμβρίου μέσα σε ένα ζεστό και χριστουγεννιάτικο κλίμα προσφέρθηκε ο καθιερωμένος καφές στις κυρίες, μαζί με γλυκίσματα και λιχουδιές που  παρασκεύασαν οι φίλες του συλλόγου. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση του καφέ πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Πέμπτη, στα γραφεία του Συλλόγου (που λειτουργεί σαν εντευκτήριο) και είναι ελεύθερη για όλους.
Στις 27 Δεκεμβρίου, η “Γιορτή της Τρίτης Ηλικίας”, που έγινε στο κέντρο “ΧΑΡΑ”, στις 12 το μεσημέρι. Συντροφιά μας κράτησαν τα “Χάλκινα”  της Γουμένισσας και η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους.