Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 2:40:28 μμ
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 10:49

Εκδηλώσεις μνήμης για την 83η επέτειο της μάχης των Ευζώνων στις 10 Μαΐου

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 83η επέτειο της μάχης των Ευζώνων θα πραγματοποιηθούν στις 10 Μαΐου στους Ευζώνους.

Ένα από τα πρώτα χρονολογικά και τα πιο αξιόλογα εννοιολογικά επεισόδια της μεγάλης Εθνικής Αντίστασης όλων των Ελλήνων, είναι η μάχη των Ευζώνων της 25/4/1941.

   Φέτος, εορτάζουμε την 83η επέτειο της ιστορικής αυτής μάχης της εισβολής των Βουλγάρων κομιτατζήδων στο ακριτικό χωριό μας, που σκοπό είχε τον εκφοβισμό των κατοίκων, λίγες ημέρες μετά την εισβολή των Γερμανών και την κατοχή της χώρας μας. Την 20η Απριλίου 1941 ομάδα ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό και υψώνει Βουλγαρική σημαία στον ιστό του δημοτικού σχολείου.

   Το γεγονός αυτό προκαλεί την άμεση αντίδραση των κατοίκων του χωριού οι οποίοι σε λίγες ώρες κατεβάζουν και σχίζουν την σημαία αυτή με πρωτεργάτες τους Αθανασιάδη Γεώργιο και Χιονίδη Χρήστο.

   Η πράξη αυτή εξοργίζει τους Βούλγαρους οι οποίοι πίστευαν ότι ο υποδουλωμένος πια λαός θα δεχθεί μοιρολατρικά πλέον τις δικές τους επιβουλές.

   Ανήμερα της 25ης Απριλίου μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό μετά από πολύωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με κατοίκους του χωριού και πατριώτες από τα γειτονικά χωριά που σπεύσανε να βοηθήσουν.Ακολουθούν λεηλασίες, βιαιοπραγίες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.Τροφές, ενδύματα λογής - λογής και προίκες κοριτσιών μεταφέρ θηκαν με κάρα πέρα από τα σύνορα.

    Όσοι από τους αμάχους συνελήφθησαν μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωση των ομήρων έγινε από κλιμάκιο της Γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη, η οποία ειδοποιήθηκε από τον δεκαεπτάχρονο Ακριτίδη Σωκράτη κάτοικο Μικροδάσους, ο οποίος μετέβη στην Αξιούπολη με ποδήλατο. Από τους ομήρους κρατήθηκαν δώδεκα από τους ένοπλους οι οποίοι επί τρίμηνο κλείστηκαν στις φυλακές της Γευγελής, όπου υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα ο Κουρτίδης Μιλτιάδης να υποκύψει από τα βαριά τραύματα λίγες μέρες μετά την αποφυλάκιση του. Κατά  την  μάχη της 25ης Απριλίου εφονεύθησαν οι συγχωριανοί μας Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης  ενώ   υπήρξαν   και αρκετοί τραυματίες.

 Το  ιστορικό  αυτό  γεγονός της 25ης Απριλίου 1941 (που γιορτάζεται πάντοτε ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής) δεν είναι απλώς μια σελίδα στην ιστορία, είναι βιβλίο ολόκληρο, είναι η εθνική τοπική μας αντίσταση ενάντια στη σλαβοκίνητη επιβουλή κατά της Μακεδονίας μας.

  Οι Εύζωνοι τότε στάθηκαν χωρίς υπερβολές οι νέες Θερμοπύλες του έθνους μας στο μεταίχμιο της Ελληνικής Μακεδονίας και θα στέκονται πάντα πραγματικοί ακρίτες των συνόρων και ασπίδα του έθνους ενάντια σε κάθε ξένη επιβουλή.