Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 2:04:58 μμ
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 12:23

Εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο από την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου διοργάνωσε μία συγκινητική εκδήλωση με τίτλο: «Προσκύνημα στα Ιερά και Όσια της Τουρκοκρατούμενης Κύπρου. 1974-2024, 50 έτη σκλαβιάς και προσφυγιάς».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 21 Μαΐου 2024, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που ήθελε να τιμήσει την ιστορική αυτή επέτειο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρότητα ένα οδοιπορικό στους ναούς και τα προσκυνήματα της Περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου που σήμερα βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.

Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στους βαθείς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σύνδεση του Κιλκίς με την Κύπρο.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Κιλκίς και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Κιλκίς. Οι Πρόεδροι των δύο συλλόγων Σπυρίδων Τσερτσίδης και Κωνσταντίνος Παπανικολάου, χαιρέτησαν την εκδήλωση

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ανέλαβε τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Πριν την εκδήλωση, ο Θεοφιλέστατος Μεσαορίας  Γρηγόριος έγινε δεκτός με κάθε τιμή και σεβασμό στο Επισκοπείο, όπου είχε μια εγκάρδια και αδελφική συνάντηση με τον Μητροπολίτη  Βαρθολομαίο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις επετειακές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, τιμώντας την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώνοντας παράλληλα τον λαό σε μια κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση της μνήμης και της εθνικής ταυτότητας.