Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 2:00:15 πμ
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 19:58

Ένα αγιοκέρι μνήμης για τον Γρηγόρη Αυξεντίου σε Κιλκίς και Ακρίτα

Ο γενναίος γιος της Λύσης, ο έφεδρος ανθυπολοχαγός στο συνοριακό φυλάκιο του Ακρίτα στην αυγή του ’50, που έμαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα, όσο να φτιάχνουν τη λέξη Ελευθερία, ο Γρηγόρης Αυξεντίου ακούμπησε στο στασίδι της τιμής που του έφτιαξαν οι αδελφοί Δήμοι Κιλκίς και Λύσης Κύπρου, ανάβοντας με συγκίνηση ένα αγιοκέρι στη μνήμη του να φωτίζει τους περιπετειώδεις σταθμούς της σύντομης αλλά γεμάτης με θυσιαστική αγάπη για την Πατρίδα ζωής του και να θυμίζει τον μαρτυρικό του θάνατο για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα βαριά δεσμά της Βρετανικής αποικιοκρατίας. 

 

Το διήμερο 6 – 7 Απριλίου ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Σταυραετού του Μαχαιρά, με εξαιρετικά τιμητική ανάμεσα στους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν τις κοινές εκδηλώσεις των αδελφοποιημένων Δήμων την παρουσία του Πιερρή Σουρουλλά και της Σπυρούλας Παντελή, συγγενών της οικογένειας του Αυξεντίου.

Στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο χρόνος κύλησε σαν το νερό και ξεδίψασε κάθε επιθυμία να μάθει κανείς για την ένοπλη δράση και τη ζωή του θρυλικού υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, που με το ολοκαύτωμά του έγινε σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης στην υπόδουλη τότε Κύπρο.

Ο Γρηγόρης της Λύσης ήταν ο καλός Σπορέας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Έριξε τους σπόρους της Ελευθερίας  στα βουνά του Πενταδάχτυλου, στα κρασοχώρια της Λεμεσού, στα κοκκινοχώρια της Αμμοχώστου, στον Μαχαιρά, ιερό τόπο της θυσίας του. Τους πότισε με τον αγώνα του, με τον αγώνα των συντρόφων του, και με το ίδιο του το αίμα, ξεσηκώνοντας όλη την Κύπρο που ζητούσε ‘’Ένωση και μόνο Ένωση΄΄ με το μητροπολιτικό κέντρο, γράφοντας στους τοίχους των χωριών,‘’Θέλομεν την Ελλάδα και ας τρώγωμεν πέτρες΄΄τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης μνημονεύοντας τις φράσεις του Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και διπλωμάτη στην Κύπρο την περίοδο του ’50. Καθώς  το όνειρό του να γίνει η Κύπρος ελληνική και να ζήσει ελεύθερη και ευτυχισμένη έμεινε στη μέση με την εισβολή του Αττίλα πριν από μισό αιώνα, η ευθύνη ακουμπά βαριά στους ώμους μας, συμπλήρωσε και προβάλλει δίκαιη η απαίτηση για την εθνική αποκατάσταση της Κύπρου, για την πλήρη εδαφική της κυριαρχία σ΄αυτόν τον τόπο όπου η Ελλάδα πλαταίνει ώστε να λυτρωθούν οι νεκροί ήρωες της ΕΟΚΑ και να δικαιωθεί ο αγώνας του Αυξεντίου.

Ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής εξέφρασε την πικρία του, απολογούμενος στον Κύπριο ήρωα, γιατί για μία ακόμη φορά μνημονεύεται μακριά από το χωριό του, μακριά από την αγαπημένη του Λύση και τόνισε ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Αυξεντίου θα είναι σε μια ελεύθερη Λύση, σε μια ελεύθερη Κύπρο χωρίς στρατούς και εποίκους.

Ο Δήμαρχος Λύσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Δήμαρχο Κιλκίς γιατί αγκαλιάζει όπως είπε καθετί που αφορά την κατεχόμενη Κύπρο και τον ευχαρίστησε γιατί με την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον Αυξεντίου, ο Δήμος Κιλκίς δίνει νέα πνοή στις σχέσεις αδελφοσύνης τους.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου εστίασε στην αγωνιστικότητα του Γρηγόρη Αυξεντίου, η οποία, όπως υπογράμμισε στον χαιρετιστήριο λόγο του εμπνέει τις νεότερες γενιές και επιφορτίζει την πολιτική ηγεσία με την ευθύνη να αγωνιστεί για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από κάθε επιβουλή και  την απαλλαγή της τουρκικής κατοχής από το βόρειο άκρο της Μεγαλονήσου.

Ο Πρόεδρος του κόμματος ‘’Νίκη’’ Δημήτριος Νατσιός, ο οποίος ως εκπαιδευτικός είχε προσκληθεί ως ομιλητής στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κύπριου ήρωα στον Ακρίτα, θύμισε τα λόγια του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη ότι η Ρωμιοσύνη, οι Έλληνες είναι συνομήλικοι με την ιστορία της ανθρωπότητας και προσέθεσε ότι το όνειρο του Αυξεντίου για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Κυριάκος Ιωάννου, μεταδιδακτορικός ερευνητής, φιλοτέχνησε το πορτρέτο του ανθρώπου Αυξεντίου και αναφέρθηκε στις επιρροές που άσκησε  στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία και ποίηση ο αγώνας και ο φρικτός του θάνατος, με χρήση υπερβατικών περιγραφών.

Είναι συγκλονιστικό αυτό που κάνει ο Δήμος Κιλκίς για τον Γρηγόρη Αυξεντίου!  Συμβάλλει στη διάχυση της ιστορικής του προσωπικότητας και θα λάβει εύσημα γι’ αυτό είπε απευθυνόμενος στους διοργανωτές.

Στη συνέχεια οι μαθητές της Στ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Λεωνίδα Σταμπουλή, Ιωάννη Σαλαβασίδη και της χοράρχη τους Νατάσας Καβαδία  απέδωσαν τραγούδια για την Κύπρο και σήκωσαν ψηλά σε κάρτες το συγκινητικό τους μήνυμα ότι Δεν ξεχνούν.  Τη σκυτάλη πήραν οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς, με τον χοροδιδάσκαλό τους Κωνστανίνο Νικολαϊδη, και οι χορευτές του Κυπριακού χορευτικού εργαστηρίου ‘’Χορόκραμα’’ με τον Μάριο Λαό αντίστοιχα,που παρουσίασαν ποντιακούς και κυπριακούς χορούς σε μια υπέροχη παράσταση λόγου, μουσικής και χορού που αφηγήθηκε τις παραδόσεις και τη λαογραφία της κοινής προσφυγικής μοίρας Πόντου και Κύπρου από την εποχή του Ομήρου, στο συμβολικό τους ταξίδι με τα καράβια της Αργούς, της Σαλαμίνας και της Κερύνειας.

Η βραδιά έκλεισε με τιμητικές απονομές στον δημοτικό σύμβουλο Κυριάκο Κοντοβούρκη,  εκ των πρωτεργατών στην ίδρυση του Ιστορικού Μουσείου – Φυλακίου ‘’ Γρηγόρης Αυξεντίου’’ στον Ακρίτα, στον Κύπριο καλλιτέχνη Φραντζέσκο Φιλή που επιμελήθηκε την κατασκευή αντίγραφου της σπηλιάς του Μαχαιρά στην είσοδο του Μουσείου και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας για τον Γρηγόρη Αυξεντίου ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν ζιβανία και συνοδά εδέσματα. 

Την Κυριακή, ύστερα από τον εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακρίτα τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του Κύπριου ήρωα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των αδελφών Κυπρίων και των πολιτών στο Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ ενώ τις εκδηλώσεις του τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του κόμματος ‘’Νίκη’’ Δημήτριος Νατσιός, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, οι Δήμαρχοι Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και Λύσης Κύπρου Ανδρέας Καουρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Χαράλαμπος Στραβοπόδης, ο κ. Γεώργιος Επίσκοπος από την 71η Ταξιαρχία, η Αστυνομική Υποδιευθύντρια Κιλκίς Κυριακή Μαγνήσαλη, ο  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Ιωάννης Πολιτίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Αναστάσιος Καπνίδης, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς Δάφνη Νιάκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς Σπυρίδων Τσερτσίδης και το μέλος της  Νίκος Αραμπατζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χαράλαμπος Παπαδόπουλος , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδας Αλέξανδρος Μούστρας, εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδας,  εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.