Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 1:39:33 πμ
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 18:52

Ένας από τους πιο καθηλωτικούς μονόλογους παγκοσμίως έρχεται στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. Τέχνη σας καλεί στην νέα παράσταση της πειραματικής  θεατρικής σκηνής της Τέχνης, με τίτλο «Το Κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ. Ένας καθηλωτικός μονόλογος, μια κραυγή διαμαρτυρίας  για τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση, την ανάγκη για αγάπη αλλά και ένας ύμνος για τη μουσική.

Ο κοντραμπασίστας, μέσα από τα μουσικά του βιώματα ξετυλίγει μια προσωπικότητα μοναχική,  συναισθηματικά ασταθή και απεγνωσμένη.

 

Το κοντραμπάσο είναι η αφορμή για να μιλήσει  για τα τραύματά του, τα όνειρά του, να εξομολογηθεί έναν  έρωτα απέλπιδο, να μοιραστεί τα αδιέξοδά του.

Με θαυμαστή  ισορροπία  ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό, προβάλλει στο κοντραμπάσο την αδυναμία για την γεύση του έρωτα. Αυτοσαρκασμός και επαναστατικότητα, εμμονή, παιδικότητα, συναισθηματισμός αποκαλύπτουν ένα κοινό δρόμο του κοντραμπασίστα με το όργανό του αλλά και μια κυκλοθυμική διάθεση που αναζητά άλλοτε  μια αγκαλιά και άλλοτε τον τεμαχισμό του οργάνου. Και όσο η σχέση με το κοντραμπάσο σφίγγει τόσο η μοναξιά του και η απόσταση από τον έρωτα  μεγαλώνει.

Ως μουσικός της κρατικής ορχήστρας,  δημόσιος υπάλληλος και γνήσιος εκπρόσωπος της μικροαστικής τάξης,  «προβάρει» απομονωμένος στο μονωμένο  δωμάτιό του τις  επαναστάσεις του .

Μια παράσταση που θα μιλήσει για όλους και σε όλους  όσους παρασυρόμενοι από την καθημερινότητα και την ανασφάλεια τους, ξέχασαν τα όνειρά και τις προσδοκίες τους και δεν διεκδίκησαν ό,τι τους άξιζε  και δικαιούνταν.

Ο Γερμανός συγγραφέας Πάτρικ Ζίσκιντ, διάσημος για το μυθιστόρημά του «Το Άρωμα», κέρδισε ένα μεγάλο κομμάτι της φήμης του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με το μονόπρακτό του «Το κοντραμπάσο».

 «...Η μουσική», λέει ο Ζίσκιντ, « είναι κάτι ανθρώπινο. Πέρα και πάνω από την πολιτική και την ιστορική επικαιρότητα. .Και πανανθρώπινο. Ένα συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου πνεύματος Έχει  μεταφυσικό χαρακτήρα,  πέρα ή πάνω απ’ την καθαρά φυσική ύπαρξη, υπεράνω της εποχής, της ιστορίας και της πολιτικής, πέρα απ’ τον πλούτο και τη φτώχεια, απ’ τη ζωή και το θάνατο. Η μουσική είναι αιώνια.»

Ερμηνεία:  Βασίλης Τσερτσίδης

Σκηνοθεσία: Σοφία Κεσίδου

Βοηθός σκηνοθέτη:Δέσποινα Δουλκερίδου

Ήχος-φωτισμός: Όμηρος Κοντός

Οφείλουμε από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλλιτεχνικό διευθυντή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας για τον ευγενικό δανεισμό του κοντραμπάσου, ένα εκ βαθέων ευχαριστώ στον αγαπημένο εικαστικό, Χαρίτωνα Παπαδόπουλο, για την εικαστική φροντίδα του κοντραμπάσου και όχι μόνο.

Μη χάσετε έναν εκ των πλέον δημοφιλών θεατρικών μονολόγων παγκοσμίως, το «Κοντραμπάσο» από την πειραματική θεατρική σκηνή της Τέχνης, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 στις 8.30 το βράδυ, στο θεατράκι της Τέχνης.

Τιμή εισόδου πέντε (5) ευρώ. Παρακαλούμε να τηρήσετε την ώρα προσέλευσης εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των θέσεων.