Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 4:41:31 μμ
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 10:14

Επένδυση στον πολιτισμό

Ομόφωνα αποφασίσθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρωπού η χρηματοδότηση του διετούς προγράμματος δράσης της κοινωφελούς επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του κανονισμού υπηρεσιών, προσωπικού και οικονομικής διαχείρισης.
Το διετές πρόγραμμα δράσης εισηγήθηκε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Σταφύλης Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του  τομέα πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας και φυσικού περιβάλλοντος.


Ο Δήμος Ευρωπού υποστηρίζει τις δραστηριότητες των πολιτιστικών συλλόγων καλύπτοντας τα έξοδα για χοροδιδασκάλους, ενοίκια αιθουσών, μουσικοδιδάσκαλων, ενώ λειτουργεί τμήμα φιλαρμονικής και θεάτρου.
Ο πολιτισμός, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα έθιμα, η λαογραφία και ο αρχαιολογικός χώρος, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Το διετές πρόγραμμα  δίνει όραμα και ελπίδα, δίνει προοπτική και καλούνται όλοι οι φορείς και οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1.1. Διοργάνωση πολιτιστικών και επετειακών εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις αφορούν όλα τα Τοπικά διαμερίσματα του Δήμου κατά τη διάρκεια των τοπικών εορτών, πανηγύρεων και εθνικών επετείων.
Διοργανώνονται ετησίως 28 εκδηλώσεις, το κόστος των οποίων προϋπολογίζεται σε 36.000 ευρώ.
1.2. Λειτουργία τμημάτων  φιλαρμονικής, χορωδίας, μουσικής χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών.
1.2.1. Τμήματα Φιλαρμονικής. Λειτουργούν δύο τμήματα, ένα στον Ευρωπού και ένα στον Άγιο Πέτρο, ο συνολικός προϋπολογισμός  είναι για το 1ο έτος 9.000 ευρώ και 10.000 για το 2ο έτος.
1.2.2. Τμήμα Χορωδιών. Λειτουργούν τρεις χορωδίες, στον Ευρωπό, στον Άγιο Πέτρο και στο Πολύπετρο. Στόχος είναι σε κάθε χωριό να υπάρχει χορωδία. Προϋπολογισμός 12.000 ευρώ για κάθε έτος.
1.2.3. Τμήματα Μουσικής. Ήδη εκπαιδεύονται μαθητές σε διάφορα μουσικά όργανα, όπως μπουζούκι, κιθάρα, πιάνο, κλπ. Για κάθε έτος ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 15.000 ευρώ.
1.2.4. Τμήματα Χορού. Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών σε άμεση συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ο ετήσιος προϋπολογισμός για κάθε έτος ανέρχεται στις 21.000 ευρώ.
1.2.5. Τμήμα Θεάτρου. Η θεατρική ομάδα του Δήμου βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο ζωής της, με ετήσιο προϋπολογισμό 5.000 ευρώ.
1.2.6. Τμήμα Εικαστικών Τεχνών. Πρόθεση της επιχείρησης είναι να λειτουργήσει εικαστικό εργαστήρι με τμήματα κεραμικής, γλυπτικής, βιτρό, αγιογραφίας, φωτογραφίας κλπ. Προϋπολογισμός έτους 4.000 ευρώ.

2. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
2.1. Λειτουργία Τμημάτων Αθλητισμού.
Θα λειτουργήσουν τα προγράμματα: Αθλητισμός και παιδί. Εφήβων-ενηλίκων. Αθλητισμός και γυναίκα.
Το πρόγραμμα αθλητισμός και παιδί απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, στόχος είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η σωστή φυσική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών, η μύηση και εξάσκηση σε κάποιο άθλημα, όπως  ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πάλη κλπ. Ετήσιος προϋπολογισμός 20.000 ευρώ.
- Το πρόγραμμα εφήβων –ενηλίκων περιλαμβάνει εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές με πεζοπορία. Τη διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μεταξύ των παλαιμάχων. Προϋπολογισμός ετήσιος 3.000 ευρώ.
- Το πρόγραμμα αθλητισμός και γυναίκα περιλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες, αεροβική, αθλοπαιδιές κλπ.

3. ΠΑΙΔΕΙΑ
Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει τις δραστηριότητες των σχολείων, και καθιερώνει «εβδομάδα σχολείων» όπου θα παρουσιάζεται  η δραστηριότητα των μαθητών  σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.
3.1 Λειτουργία βιβλιοθήκης –πινακοθήκης. Στόχος είναι η λειτουργία μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης και η λειτουργία μικρών δανειστικών στους οικισμούς. Σημαντική θεωρείται η λειτουργία μιας πινακοθήκης  με έργα τοπικών ζωγράφων  και όχι μόνον. Προϋπολογισμός έτους 7.000 ευρώ.

4. ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ
Περιλαμβάνει δράσεις προβολής της περιοχής,  συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και έκδοση ενημερωτικού υλικού.
Η προβολή του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ευρωπού, των Μακεδονικών τάφων και άλλων σημείων του Δήμου, ταυτόχρονα με την  προβολή του Μουσείου Αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των λαογραφικών συλλογών, είναι πρώτης προτεραιότητας.
Προϋπολογισμός έτους 10.000 ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται η έκδοση εφημερίδας του Δήμου, η λειτουργία  κέντρου πληροφόρησης των νέων, προϋπολογισμού 14.000 ευρώ ετησίως.
Η οργάνωση και λειτουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που στοχεύει: α) στην εκπόνηση προγραμμάτων για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
β)  στην προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην προστασία του εδάφους και την καταπολέμηση της ρύπανσης. Προϋπολογισμός έτους 3.000 ευρώ.
Τέλος, η λειτουργία του κολυμβητηρίου με την υλοποίηση προγραμμάτων εκμάθησης κολύμβησης, με την ψυχαγωγία και τη χαρά των λουομένων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.
Θα απασχοληθούν γυμναστές για τα τμήματα εκμάθησης, ναυαγοσώστης  και συντηρητής για τη συντήρηση και καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.