Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 10:47:46 πμ
Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2010 11:33

Επιτυχημένο το «ΚΟΛΙΝΤΕ» στο Πολύπετρο

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η αναβίωση του τοπικού έθιμου Κόλ(ι)ντε στο Πολύπετρο Παιονίας Κιλκίς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπέτρου με φροντίδα και μεράκι οργάνωσε την εκδήλωση της Φωτιάς των Χριστουγέννων.
« Το έθιμο αυτό αναπαριστά την φωτιά που άναψαν οι ποιμένες για να ζεστάνουν το Θείο Βρέφος και τα κάλαντα και οι μελωδίες φανερώνουν την χαρά των ανθρώπων για τη Γέννηση του Σωτήρα Χριστού.»
Οι γυναίκες της χορωδίας δυναμικές και ταλαντούχες, το πρωί της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εκδήλωσης, με τον καταξιωμένο Χοράρχη κ. Αντώνη Παπαδόπουλο  επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Ευρωπού και έψαλλαν τα κάλαντα στον Δήμαρχο Ευρωπού κ. Κουρτζανίδη Ευθύμιο, ο οποίος συγκινημένος τις υποδέχτηκε με χαρά. Στη συνέχεια τα κάλαντα άκουσαν από τη Χορωδία του Συλλόγου πόρτα-πόρτα όλα τα νοικοκυριά του Πολυπέτρου.
Γέμισε το χωριό ευχές και μελωδίες.
Το βράδυ στη Φωτιά η χορωδία και πάλι παρούσα με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια πλαισίωσε την εκδήλωση- ενώ τα μικρά παιδιά του Χορευτικού χόρεψαν παραδοσιακούς μακεδονικούς χορούς και το γλέντι ξεκίνησε.
Για μερικούς οι παραδοσιακές εκδηλώσεις μοιάζουν γραφικές και αναχρονιστικές, ωστόσο η σύγχρονη εποχή έχει ανάγκη να εφοδιαστεί από την  ίδια αισιοδοξία, την καθαρότητα, την ελπίδα και την προσμονή που γέμιζαν οι καρδιές των ανθρώπων –όταν στο παρελθόν βρίσκανε τρόπους να μετατρέψουν τα καθημερινά γεγονότα σε γιορτή, συνεύρεση και χαρά.
Κάθε χρόνο είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσουμε την απομόνωση, την αποξένωση και τις έννοιες της καθημερινότητας και να σμίξουμε σε μια παρέα.
Οι κάτοικοι του χωριού, οι ετεροδημότες του Πολυπέτρου, οι συνδημότες από τα λοιπά δημοτικά διαμερίσματα και πολλοί άλλοι, γνωστοί και άγνωστοι δίνουν το παρόν στο Κόλιντε.
Και φέτος η παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων υπήρξε αθρόα. Εκπρόσωποι από τον Ευρωπό, τη Γουμένισσα, την Αξιούπολη, την Κάρπη, τα Ρύζια, το Δυτικό, τη Θεσσαλονίκη κ.α. ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου.
Ιδιαίτερη και η συμμετοχή και η συμβολή του πρόσφατα ανασυγκροτημένου Αθλητικού Συλλόγου της Ποδοσφαιρικής ομάδας «Μακεδονικός» Πολυπέτρου. Ο Πρόεδρος και μέλη του δώσανε ηχηρό παρόν στην εκδήλωση.
Καθιερωμένη και αξιόλογη και η τηλεοπτική μετάδοση του Εθίμου Κόλιντε στο Πολύπετρο, κάθε χρόνο από τα Μ.Μ.Ε. στα ειδησεογραφικά τους Δελτία γεμίζουν με υπερηφάνεια τους ανθρώπους που επιμένουν να συνεχίζουν την αναβίωση του.     

Επιμέλεια κειμένου
από τον Π.Σ.Πολυπέτρου
κ. Αλεξάνδρα Ζαμουρίδου.