Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 7:49:02 μμ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 06:22

Φάρος πολιτισμού οι Πόντιοι Στοκχόλμης

Το φάρο του ποντιακού πολιτισμού κρατά αναμμένο εδώ και χρόνια στη μακρινή Σουηδία το σωματείο, Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης, με πρωτεργάτες τους κιλκισιώτες μετανάστες.
Για πολλά χρόνια πρόεδρος των Ποντίων της Στοκχόλμης ήταν ο κιλκισιώτης Νάκης Φραγγίδης, ενώ τώρα τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά του, ο Κώστας Φραγγίδης, που εξελέγη πρόεδρος στη διοίκηση και η Ντίνα Φραγγίδου, μέλος της διοίκησης και υπεύθυνη χορευτικών. Στη νέα διοίκηση συμμετέχει ακόμη η κιλκισιώτισσα Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, ως υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ ο υπεύθυνος τύπου, Χαράλαμπος Πηλιανίδης είναι… γαμπρός του Κιλκίς.


Στις υπόλοιπες θέσεις, έχουμε: Αντιπορόεδρος Γιάννης Κετσετζίδης, γραμματέας Ηλίας Μανωηλίδης, ταμίας Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Πλούσιος ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, που παρουσίασε ο γραμματέας της Κώστας Φραγγίδης, ο οποίος μεταξύ των άλλων, τόνισε:
“Ο σύλλογος μας έχει τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώσει μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες, μόνος και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και οργανισμούς.
Η κύρια δραστηριότητα ήταν όπως πάντα τα χορευτικά τμήματα και τα μαθήματα Ποντιακών χορών, η οποία γίνεται κάθε Κυριακή στο Ungdomens Hus και σε τρία διαφορετικά τμήματα. Τα τμήματα αυτά είναι διαχωρισμένα ηλικιακά από 5-9 χρόνων, από 10-14 χρόνων και από 14 έως ενήλικους. Τα μαθήματα χορού έχουν παύσει μόνο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές και αυτών των Χριστουγέννων.
Όλα τα χορευτικά μας τμήματα έχουν εμφανιστεί δια διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διάφορα πολιτιστικά γεγονότα που έχου διοργανωθεί από την Ελληνική Κοινότητα στο Rinkeby, την Ομοσπονδία των Ασσυρίων, την Ομοσπονδία των Αρμένων, την ΟΣΕΠΕ και φυσικά από τον σύλλογο μας. Οι εμφανίσεις αυτές γίνονται πάντα με την προϋπόθεση ότι προβάλουμε τον Ποντιακό πολιτισμό πέρα από την Ποντιακή παροικία της Σουηδίας. Η μεγαλύτερη εμφάνιση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν στο Πανευρωπαϊκό Ποντιακό Festival (Wuppertal, Γερμανία) όπου μαζί με 42 άλλους Ποντιακούς συλλόγους από όλη Ευρώπη παρουσιαστήκαμε σε πάνω από 7500 θεατές. Για το χορευτικό τμήμα των ηλικιών από 10 έως 14 χρόνων έχουμε επενδύσει με αγορά 11 χειροποίητες φορεσιές, 5 για αγόρια και 6 για κορίτσια. Επειδή το κοστολόγιο είναι πολύ υψηλό (25,000 κορόνες για τις 11 φορεσιές) δεν μπορέσαμε να κάνουμε και άλλες τέτοιες αγορές.
Παράλληλα με τα χορευτικά μας τμήματα έχουμε διοργανώσει και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτές μοιράζονται στις κατηγορίες διαλέξεις, σεμινάρια και εορτασμός παραδοσιακών Ελληνικών και Σουηδικών παραδόσεων και γιορτών.
Η πολιτιστική δράση τα τελευταί δύο χρόνια περιλαμβάνει επίσης την στενή και πολύ αποδοτική συνεργασία με την Αρμενική και Ασσύρια Ομοσπονδία αντίστοιχα. Αυτή η συνεργασία βασίζεται στον κοινό παρονομαστή μας που δεν είναι άλλος από την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Δουλεύουμε ενεργά για να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια αναγνώριση από τη Σουηδική Βουλή. Αυτή η δουλειά γίνεται σε συνεργασία με τις παραπάνω ομοσπονδίες και με βουλευτές όλων των κοινοβιυλευτικών ομάδων, που είναι υπέρ της αναγνώρισης.
Στις 12 Ιουνίου του 2008 πετύχαμε να φέρουμε επίσημη πρόταση στην Σουηδική Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και μόνο το ότι συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή θεωρούμε ότι κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός, παρόλο που η πρόταση δεν πέρασε. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με τους συνεργάτες μας να δουλεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση.
Επίσης, έχουμε διοργανώσει 5 Ποντιακούς χορούς στις αίθουσε της Ελληνικής Κοινότητας του Rinkey και στο εστιατόριο Piazza Blu στο Hallonbergen με καλεσμένους γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και νέα ταλέντα της Ποντιακής μουσικής από τη Γερμανία.