Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, 8:04:58 πμ
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 20:01

feelhellas: Στα παραμυθένια δάση της Ελλάδας η Γαλάζια Λίμνη Σκρα και τα Χίλια Δένδρα

Υπέροχα σκηνικά μπορούμε να αντικρίσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αναφέρει η ιστοσελίδα feelhellas, συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογό της και δυο περιοχές του ν. Κιλκίς, τα ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΔΡΑ και τη ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ ΣΚΡΑ.

 

Ωστόσο, μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας κατέχουν τα δάση της, τα οποία διαθέτουν ασύλληπτη ομορφιά. Η χώρα μας, εξάλλου, αποτελείται κατά το ¼ της συνολικής έκτασής της από δάση, γι’ αυτό και βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών της Ευρώπης με δασικό πλούτο. Μία περιπλάνηση σε αυτά θα σας αναζωογονήσει, καθώς θα αντικρύσετε την πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και τη μοναδική πανίδα, ενώ θα ηχούν οι μελωδίες της φύσης.

 

ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΔΡΑ

Βόρεια του οικισμού Δοϊράνη, στα 4 χιλιόμετρα, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, 590 στρέμματα φύσης αποτελούν ένα ζωντανό έργο της φύσης με σπάνια ομορφιά, την οποία σχηματίζει το φυσικό δάσος μεικτής σύνθεσης δρυός και φράξου. Το Δάσος Μουριών, ή αλλιώς τα «Χίλια Δέντρα», αποτελεί και σημαντικό σταθμό κατά τη μετανάστευση των πουλιών. Λίγο πιο πάνω από το χωριό Μουριές, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δάσος, θα συναντήσετε και τον εποχιακό καταρράκτη των Μουριών, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο βόρειο τμήμα του Νομού Κιλκίς, κοντά στο δάσος των Μουριών και πάνω στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκεται η λίμνη της Δοϊράνης. Έχει έκταση περίπου 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία τα 13 ανήκουν στην Ελλάδα. Αποτελεί έναν υγρότοπο με ιδιαίτερη πολυμορφία βλάστησης και πλούσια πανίδα. Στις όχθες της λίμνης θα αντικρίσετε γαλήνιες εικόνες, ενώ βορειανατολικά βρίσκεται το Δάσος των Μουριών. Το δάσος στο σύνολό του έχει χαρακτηρισθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, βρισκόμενο ανάμεσα σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια. Μετά την εξόρμησή σας σε αυτό, μπορείτε να ξεκουραστείτε στον χώρο αναψυχής, ανάμεσα σε αιωνόβιες βελανιδιές 400 ετών.

 

ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ ΣΚΡΑ

Η λίμνη και οι καταρράκτες πήραν το όνομά τους από το χωριό Σκρα που βρίσκεται στα βόρεια. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς η φύση έχει μεγαλουργήσει, δημιουργώντας ένα καταπράσινο δάσος με καταρράκτες και μια μικρή γαλάζια λίμνη. Το ονειρικό θέαμα απαρτίζεται από πολλά ρυάκια που προέρχονται από το όρος Πάικου, τα οποία καθώς ρέουν όλα μαζί καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα. Εκεί, μέσα στο ειδυλλιακό δάσος, βρίσκεται και μια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά. Αυτό είναι το κάδρο που αντικρίζει ο επισκέπτης και τον κάνει να αισθάνεται το μεγαλείο της φύσης.