Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:19:53 πμ
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 14:11

Γιορτή Αγ. Δημητρίου στο δήμο Γαλλικού

Με την λαμπρότητα που αρμόζει στην ημέρα, εορτάστηκε η μνήμη  του Αγίου Δημητρίου, στον Δήμο Γαλλικού και συγκεκριμένα στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Μανδρών και Περιστερίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο 24/10, ο Μ.Π.Σ. Μανδρών και η Α.Μ.Α.Σ. Δόξα Περιστερίου διοργάνωσαν  τους ετήσιους χορούς τους, με πλούσιο λαϊκό – ποντιακό πρόγραμμα.
Την Κυριακή 25/10,παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με αρτοκλασία και λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου. Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας λειτουργίας στο Περιστέρι, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, γεύμα στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.
Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 26/10, προς τιμήν του προστάτη Αγίου ο Μ.Π.Σ. Μανδρών διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία του χωριού πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Εντυπωσιακή και άριστη εικόνα άφησαν τα τρία χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, που με τις καινούργιες παραδοσιακές ενδυμασίες τους και με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας παρουσίασαν χορούς από την Θράκη και την Μακεδονία.
Στην εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, προσφέρθηκαν εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού και απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Αποστόλη Αραμπατζή για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με πολύ χορό όλων των παρευρισκομένων.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμαρχος Γαλλικού, κ. Θεοδωρίδη Γεώργιος, ο οποίος δήλωσε αργότερα «νιώθω ευτυχής και εντυπωσιασμένος, για άλλη μια φορά, αντικρίζοντας την πίστη και τον ενθουσιασμό όλων αυτών των ανθρώπων να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις».
Παρόντες ήταν, επίσης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αναστάσιος Αμανατίδης και Κώστας Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού Δήμου Γαλλικού Αλέξανδρος Σαββίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γαλάνης και Μαλγαρης Στέφανος και πλήθος κόσμου.