Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:37:09 μμ
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 22:22

H πίτα των Κρητών Κιλκίς

arkadi (2)
«Την πίτα τους εκόψανε οι Κρητικοί και πάλι
τα μέλη και οι φίλοι τους χορέψαν πεντοζάλη.
Αντάλλαξαν ευχές πολλές για αγάπη και υγεία
την ειρήνη δεν λησμόνησαν μηδέ την ευτυχία.
Ο πρόεδρος εβρήκε το φλουρί, ήταν το τυχερό του
μήπως και φέτος πρόεδρος θα είναι το γραφτό του;»
Ο Σύλλογος Κρητών νομού Κιλκίς «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» έκοψε τη βασιλόπιτα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 στα γραφεία του συλλόγου στην οδό Μητροπόλεως 17 στο Κιλκίς με τα μέλη και τους φίλους του.
Ο  Μητροπολίτης Κιλκίς κ.κ. Εμμανουήλ συνοδευόμενος από τον πατέρα-Κωνσταντίνο ευλόγησε την βασιλόπιτα και ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Κιλκίς Βαγγέλης Μπαλάσκας, για τη νέα χρονιά.
Κατόπιν ο πρόεδρος του συλλόγου Μανώλη Βασιλάκης αφού τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, έκανε μία σύντομη αναφορά στο έργο της διοίκησης κατά τον προηγούμενο χρόνο ζητώντας από όλους να συνεχίζουν να «αγκαλιάσουν» την προσπάθεια αυτή και δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί, όπως διαπιστώθηκε, οι φίλοι που τους πλαισίωσαν την προηγούμενη χρονιά δεν είδαν μόνο και αποχώρησαν αλλά παρέμειναν δίπλα τους συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας τις διάφορες εκδηλώσεις. Τέλος, ανέφερε ότι φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στα 100 από την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, στα 100 χρόνια ελεύθερης ζωής του Κιλκίς και στα 30 χρόνια πολιτιστικής ζωής του Συλλόγου Κρητών.
Το χορευτικό παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της λεβεντογέννας Κρήτης ξεκινώντας από τον γνωστό χανιώτικο και «έκλεισε» με μία ζωντανή γεμάτη σπιρτάδα σούστα, παρακινώντας το κοινό να χτυπά ρυθμικά τις παλάμες του. Στη συνέχεια πολλοί από τους παρευρεθέντες ακολούθησαν τα βήματα του συρτού και του μαλεβιζιώτη και όσοι άντεξαν και του πεντοζάλη.
Όμως, όπως όλα τα κρητικά γλέντια έχουν διάρκεια, έτσι και η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας συνεχίστηκε μέχρι αργά, με κρητικά παραδοσιακά εδέσματα (ρακή, ελιές, ντάκο, γραβιέρα κ.α.) που πρόσφεραν τα μέλη του συλλόγου και με ένα φινάλε που συντόνισε ο Θωμάς Γαβαλάς, ο οποίος αποδείχθηκε ότι έχει άριστες γνώσεις ντίσκ τζόκεϋ, αφού κατάφερε να «παντρέψει» τα κρητικά δίστιχα και τις μαντινάδες με την ντίσκο μουσική της δεκαετίας του ’80, αντιπροσωπευτική πολλών γενιών (Καλιτσουνάκη, Φραγκιαδάκη, Παρδάλη), διαπερνώντας παράλληλα από τους μουσικούς ήχους των ποντιακών, θρακιώτικων και σαρακατσάνικων που ποτέ δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους Κιλκισιώτες. Βέβαια δεν απουσίασε όπως συμβαίνει πάντοτε η άψογη εξυπηρέτηση του αεικίνητου ζευγαριού Γιάννη – Αμαλίας  Μιχαηλίδη προς όλους τους φίλους του συλλόγου.
Ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις πολιτιστικές δραστηριότητές του τη νέα χρονιά με τις πρόβες τού χορευτικού τμήματος, κάθε Δευτέρα απόγευμα, με τις εκδηλώσεις μνήμης των Κρητών που πολέμησαν στην περιοχή μας, με κρητικά γλέντια, παραστάσεις και άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν. Είναι ένας Σύλλογος που παράγει πολιτισμό έστω σε μικρά όρια, αλλά, όπως τόνισε και στην ομιλία του ο πρόεδρος αναφερόμενος στον ορισμό της πατρίδας Ελλάδας, που έδωσε ο νομπελίστας Γ. Σεφέρης το 1963, «Ανήκω» έλεγε, «σε μια μικρή χώρα. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στην Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τους αγώνες του λαού του, τον απαράμιλλο πολιτισμό του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου».