Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 9:28:51 μμ
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 09:49

Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου παρουσίασε τα βιβλία του ερευνητή - συγγραφέα Vahit Tursun στη Λευκωσία

Την Παρασκευή 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στο ξενοδοχείο Altius Boutique Hotel η βιβλιοπαρουσίαση των έργων «Romeika Karadeniz Rumcaci» και «Romeika Turkce Sozluk» του ερευνητή και συγγραφέα Vahit Tursun.

Η βιβλιοπαρουσίαση ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, κ.Ξενής Ξενοφώντος.

Η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση των έργων, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Lazarts» στις 11/11/23 από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης». Τη βιβλιοπαρουσίαση την έκανε η φιλόλογος Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Ποντιακής διαλέκτου και Υποψήφια Διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από την ομιλήτρια και τον συγγραφέα για τα ταυτοτικά στοιχεία της γλωσσικής ποικιλίας των ρωμέικων, το λεξιλόγιό τους αλλά και τις πολύμορφες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο συγγραφέας κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής των έργων του.

Η εκδήλωση απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια και είχε ευρεία απήχηση στο κοινό προκαλώντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ποντίων αλλά και των Κυπρίων για την Ποντιακή διάλεκτο εν γένει. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ.Γεώργιος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων, ο κ.Ξενής Ξενοφώντος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, η κ.Δανάη Γεωργιάδου, αντιπρόεδρος, η κ.Βασιλική Σαββίδου, Γενική Γραμματέας, ο Χρύσανθος Πιερή, Γενικός Οργανωτικός, ο Σωτήρης Βαρνάβας, μέλος του Δ.Σ. και άλλα μέλη του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού.

Εκ μέρους των Ποντιακών Συλλόγων, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», κ.Λίνα Φενερίδου, η κ.Ελένη Αλεπίδου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου, η Άντζελα Ανθυμιάδου, ταμίας και η Αλβίνα Ανθυμιάδου, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου, η Ζίνα Πετρίδου, χοροδιδάσκαλος του Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά», η Μαρία Σιδηροπούλου, αντιπρόεδρος  και η Λίζα Φενερίδου, ταμίας του Κέντρου Νεότητας “Παναγία Σουμελά”. Από την Ελλάδα ήταν παρόντες ο Σύλλογος Ποντίων Χαλκιδικής “Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης”, η Δέσποινα Πολατσίδου, πρόεδρος του Συλλόγου, ο Σταύρος Τσομπανίδης, αντιπρόεδρος και λυράρης, ο Γιώργος Υφαντίδης, ταμίας του Συλλόγου, ο χοροδιδάσκαλος Γρηγόρης Γρηγοριάδης και ο Νίκος Χαντζαρίδης που έπαιξε νταούλι. Επίσης, μέλη της ευρύτερης Ποντιακής κοινότητας της Κύπρου, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Γεώργιος Χαλκίδης, ο μαθηματικός Άγγελος Ασλανίδης κ.α.