Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:39:59 πμ
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 15:29

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς παρουσιάζει τον πρώτο μεγάλο συλλογικό τόμο για το Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς προχώρησε στην έκδοση του συλλογικού τόμου, «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών... στα σκάμματα των ανασκαφών», που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Πρόκειται για το επιστέγασμα της ομώνυμης - περιοδεύουσας πλέον - έκθεσης, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και εγκαινιάστηκε ακριβώς 100 χρόνια μετά την Ανακωχή του Μεγάλου Πολέμου (11.11.2018).

Κεντρικό αφήγημα του τόμου είναι η μοιραία συνάντηση των χαρακωμάτων του πολέμου με τα κατάλοιπα αρχαίων οικιστικών και ταφικών συνόλων, δημιουργώντας την αφορμή για τις απαρχές της μετέπειτα συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου σκιαγραφεί την αρχαιολογία των χαρακωμάτων, ενώ το δεύτερο εστιάζει στη ζώσα μνήμη του Μεγάλου Πολέμου και την αξιοποίησή της από τη σύγχρονη κοινωνία.

Τα παραπάνω συνδέονται με το όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, τα έργα αυτού του πολέμου να μετουσιωθούν σε έργα ειρήνης και ανάπτυξης, όπως η ανάδειξη των συνδεόμενων θέσεων ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά μήκος του Αξιού. Σε αυτό το πλαίσιο, η διάδραση του Μακεδονικού Μετώπου με το Δυτικό Μέτωπο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δυναμική ειδικών θεμάτων τουρισμού και, ακολούθως, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα.

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19.15, θα γίνει η παρουσίαση του τόμου, για πρώτη φορά, στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη, Νικ. Παναγιώτου 50, Κιλκίς.

Θα προλογίσουν οι επιμελητές της έκδοσης Δρ Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς, Δρ Σταμάτης Χατζητουλούσης, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγίου Όρους και ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Κατσικογιώργος και θα μιλήσουν εκ των συγγραφέων ο τοπογράφος-ιστορικός Θανάσης Βαφειάδης, ο εκπαιδευτικός Κώστας Ταλαμπίρης, ο συνταγματάρχης ε.α. και συλλέκτης Βασίλειος Νικόλτσιος και ο αφηγητής-συγγραφέας Δρ Αλέξανδρος Μυροφορίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς.