Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:15:39 μμ
Πέμπτη, 14 Μαϊος 2009 07:31

Η γενοκτονία των Ποντίων Οδύνη και πρόκληση

Υπάρχουν ημέρες χαράς στη Ζωή ενός Έθνους, ημέρες υπερηφάνειας αλλά υπάρχουν και ημέρες, που αναθυμόμαστε θλιβερά γεγονότα, ημέρες μνήμης Η μνήμη αντιστέκεται στην πιο ύπουλη εσωτερική απειλή. Στη λήθη. Να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε και τι είμαστε να χάσουμε τον άξονά μας, να ναρκωθούμε, να απογοητευθούμε. Η λήθη είναιη πέμπτη φάλλαγγα στη στρατηγική της ιστορίας, ενώ το πιο μεγάλο αμυντήριο, που διαθέτουμε, είναι η μνήμη μας. Το πιο ισχυρό όπλο. “Η ιστορία” έχει ειπωθεί, εύστοχα, “είναι φωνή νεκρών διδάσκουσα τους ζώντας”. Μια τέτοια ημέρα μνήμης, αλλά και διδασκαλίας είναι η 19η Μαίου κάθε έτους.


Η Γενοκτονία των Ποντίων συνιστά, ταυτόχρονα, ένα γεγονός πρόκλησης και οδύνης. Οδύνη, πόνο για τους χιλιάες που εξολοθρεύτηκαν και ξερριζώθηκαν από την ευλογημένη γη του Πόντου. Αποτελεί, όμως, και πρόκληση η Γενοκτονία των Ποντίων, για να σκεφτούμε τι είχαμε τι χάσαμε, τι χάσαμε και τις μας πρέπει. Μια οδυνηρή πρόκληση εν μέσω δύσκολων καιρών, που ζούμε, για να αναλογιστούμε αυτό το σημαντικό, που γράφει ο Μίλαν Κούντερα σε ένα βιβλίο του “Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψει τα βιβλία του, την ιστορία του, μετά να βάλεις κάποιν να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μιά νέα παιδεία, να επίνοήσει μιά νέα ιστορία. Δεν θα χρειασθεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχναά ποιό είναι και ποιό ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμη πιο γρήγορα.
Αυτό, λοιπόν, το οδυνηρό γεγονός, της Γενοκτονίας των Ποντίων και του αγώνα για να συντηρηθεί αυτή η μνήμη, θα τιμήσουν η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”, και ο ΟΠΟΝΓΑ του δήμου Κιλκίς, την Τρίτη, 19  Μαϊου 2009 και ώρα 8 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κιλκίς.
Ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής, του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστου Γιανναράς και το θέμα της εισήγησής του θα είναι “Γενοκτονία των Ποντίων: Πρόκληση και Οδύνη”. Η ομιλία είναι ενταγμένη στη πλαίσια των εκδηλώσεων για τα “Ελευθέρια 2009” της πόλη του Κιλκίς.