Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 8:15:49 μμ
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007 08:04

Η Μητρόπολη Φθιώτιδος κοντά στον «ΑΕΡΟΠΟ»

 Η χρονιά που σε λίγες μέρες τελειώνει ήταν για τον «Αέροπο», το Σύλλογο για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, που δημιούργησε ο συμπατριώτης μας,  καθηγητής Σωτήρης Χρυσάφης, μια χρονιά γεμάτη δράση.
Στα ήδη υπάρχοντα 15 Σχολεία, σε Π.Γ.Δ.Μ., Βουλγαρία, Μολδαβία, προσετέθη  ακόμη ένα, στην Γκαγκαουζία (Μολδαβία).
Τα παιδιά των σχολείων και φέτος το καλοκαίρι ήρθαν στη Ελλάδα, όπου παραθέρισαν και γίνανε φίλοι με Ελληνόπουλα. Η φιλοξενία των παιδιών, γίνεται εδώ και πέντε χρόνια με τη βοήθεια φορέων της Αυτοδιοίκησης, που οι επικεφαλής τους εξετίμησαν το έργο του «Αέροπου» και τον συνδράμουν.
Στους ήδη συμπαραστάτες στο έργο του, που είναι ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης, ο Νομάρχης Καβάλας Θ. Καλλιοντζής, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης  Π. Ψωμιάδης, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, φέτος προσετέθη και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ο οποίος διέθεσε τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως στα Καμένα Βούρλα για τη φιλοξενία παιδιών από τα σχολεία του «Αέροπου».
Για το έργο του Συλλόγου ο Μητροπολίτης πληροφορήθηκε από την συμπατριώτισσά μας Σιμέλα Τουμανίδου. Ο Σεβασμιότατος ενθουσιάστηκε από την προσπάθεια αυτή και δραστηριοποίησε τον πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μαγνησίας Λαμίας, που με την πρόεδρό του Β. Μακρή  και την δασκάλα Αϊβαλιώτη Σοφία ανέλαβαν να ξεναγήσουν και να διδάξουν Ελληνικά στα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις.

Μ.Κ.Ο.
Πρόσφορος τρόπος για την εισροή πόρων προς τον «Αέροπο», είναι τα διάφορα Ευρωπαϊκά και Κρατικά προγράμματα, που ενισχύουν ανάλογες προσπάθειες. Για να συμμετέχει όμως σε τέτοια προγράμματα θα πρέπει να γίνει Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητική Οργάνωση). Προκειμένου να γίνει αλλαγή του καταστατικού θα πρέπει να γίνει έκτατη γενική συνέλευση, στις 16 Ιανουαρίου και ώρα 7μ.μ., στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, ο μασκέ χορός του Συλλόγου θα γίνει και φέτος στην αποθήκη Γ του Λιμανιού, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου. Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευθείτε από τα γραφεία του Συλλόγου και από όλα τα μέλη του Δ .Σ. από  τις αρχές Φεβρουαρίου.