Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 11:06:34 πμ
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:43

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών στο Goldap Πολωνίας

Μέλη της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Νομού Κιλκίς επισκέφθηκαν τη Βαρσοβία και το Γκόλνταπ της Πολωνίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος -Δια βίου Μάθηση- GRUNDTNIG- με γενικό θέμα “Πολιτισμός και Γλώσσα προάγουν τον Πολίτη”, και με επιμέρους θέμα “Η καλλιέργεια της Γλώσσας και Πολιτιστικές επιρροές μέσα από το Δράμα και το Θεατρικό Παιχνίδι”.

Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα στις χώρες όπου  δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Οκτώβρη και συμμετείχαν εκτός της Ελλάδας, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Ισπανία και φυσικά η Πολωνία.
Η φιλοξενία των Πολωνών εταίρων ήταν πολύ θερμή, μας ξενάγησαν στην πανέμορφη Βαρσοβία, που καταστράφηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Π΄λεμο και ξανακτίσθηκε ακριβώς όπως ήταν πριν και στο ακριτικό Γκόλνταπ, μια μικρή πόλη στα σύνορα με τη Ρωσία και στις ιστορικές γέφυρέ του.
Η διαμονή μας στο μικρό τουριστικό ξενοδοχείο, στις όχθες μιας όμορφης λίμνης με κύκνους και με θ έα τα πυκνά ρωσικά δάση από σημύδες, θα μας μείνει αλησμόνητη καθώς και τα μέχρι πρωίας πλούσια, γλεντζέδικα τραπεζώματά τους.
Οι Πολωνοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα με δύο οργανισμούς, με το Πολιτιστικό Κέντρο του Γκόλνταπ σε συνεργασία με τη Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών και με το Κέντρο Στήριξης και Θεραπευτικής Εκπαίδευσης και Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που μας εντυπωσίασε με το πλήθος των εργαστηρίων του και με τα επιτεύγματά του.
Εντυπωσιακό ήταν επίσης το θεατρικό φεστιβάλ των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες όλων των παρόμοιων κέντρων της περιοχής.
Στο Θεατρικό Φεστιβάλ συμμετείχαμε κι όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι Εταίροι, με Αρχαϊκούς Μύθους από τις χώρες μας, παιγμένες με την Τεχνική του Θεάτρου Σκιών, αφού την προηγούμενη μέρα είχαμε κάνει ένα ολοήμερο σχετικό σεμινάριο και εργαστήριο κατασκευής φιγούρων, από τον Εγγλέζο διευθυντή του καλλιτεχνικού εργαστηρίου “Έγχρωμες Σκιες της Ευρώπης”.
Εμείς παρουσιάσαμε το Μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και πως πήρε το όνομα της η Αθήνα.
Επίσης παραβρεθήκαμε στα εγκαίνια μιας υπέροχης ασπρόμαυρης έκθεσης φωτογραφίας του διάσημου Λιθουανού φωτογράφου Ριμάλντας Βισκράιτις. Πέρα από τις ανταλλαγές πεπραγμένων, Βίντεο, διαφανειών, φωτογραφιών, απόψεων και νέων προτάσεων, είχαμε και διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές, όπως, CDs παραδοσιακών τραγουδιών κα μουσικής της κάθε χώρας, εκμάθηση δύο χορών και δύο τραγουδιών από κάθε χώρα, δραστηριότητες που μας έδωσαν χαρά, ευχαρίστηση και φανταστικό κέφι, αλλά κυρίως μας έφεραν πιο κοντά και μας έκαναν να νοιώσουμε σαν μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
Η επόμενη συνάντηση, που την περιμένουμε με ανυπομονησία, αντί για την Ιρλανδία όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, θα γίνει στην Φιλανδία, λόγω αλλαγής Συντονιστικού Οργάνου, στα μέσα Μαϊου του 2008.