Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 2:28:06 μμ
etpa
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 05:50

“Ιωνική γη, 85 χρόνια μετά” ομιλία του Αθ. Καραθανάση στην ΤΕΧΝΗ

Συντάκτης:

Ομιλία-συζήτηση με τον καθηγητή Αθαν. Καραθανάση στην “ΤΕΧΝΗ”

85 χρόνια κλείνουν φέτος από τη μαύρη συμφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού. 85 χρόνια, που ο Ελληνισμός ξερριζώνεται από την πανάρχαια κοιτίδα του, τη Γη της Ιωνίας. Και ήταν η Ιωνία, με την αρχόντισσά της τη Σμύρνη, πηγή ακένωτος για τον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό, φάρος εξ ανατολών της Ρωμιοσύνης, υπερχρονικώς.
“Εκείνο τ’ Αυγουστιάτικο πρωινό είχε ανατείλει ο Ήλιος/ χωρίς να χρυσώνει τους κάμπους της Ιωνίας”. “Ήταν η μέρα που ο Ελληνισμός κατέβαινε στον Άδη,” όπως έγραψε ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης στον Βενιζέλο. Έφριξε ο Ήλιος από το ανείπωτο έγκλημα. Τα χρόνια περνούν, όμως μένει η μνήμη, ασάλευτο θεμέλιο. “Ω Γη της Ιωνίας, Σένα αγαπούν ακόμα/ Σένα οι ψυχές των ενθυμούνται ακόμη”... θα γράψει ο Καβάφης.Ένα τέτοιο ευλαβικό μνημόσυνο, σ’ όσους έμειναν εκεί αναπαυόμενοι στη Γη της Ιωνίας και σ’ εκείνους, που έφθασαν ναυάγια της προσφυγιάς στην Ελλάδα, διοργανώνει η “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς.Τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα “Μανόλης Ανδρόνικος” της “ΤΕΧΝΗΣ”, ο διακεκριμένος Καθηγητής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης θα τιμήσει την πόλη μας με την παρουσία του και θα ομιλήσει για τα ευλογημένα χώματα με θέμα “Ιωνική Γη, 85 χρόνια μετά...”.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με έκθεση φωτογραφικού υλικού, εφημερίδων της εποχής, καθώς και σχετικών με το θέμα βιβλίων και περιοδικών, τα οποία ανήκουν στο αρχείο του κ. Χρ. Κυμπαρίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, είναι ο ΟΠΟΝΓΑ του Δήμου Κιλκίς και ο Σύλλογος Μικρασιατών Πολυκάστρου και περιχώρων, είναι δε ενταγμένη στα πλαίσια της εορτής και μνήμης των πολιούχων, Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, του Κιλκίς.