Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:46:46 μμ
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 19:29

Ιστορική ημερίδα για τη σημαντική δεκαετία 1913-1923 από τον Σύνδεσμο Εφέδρων και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Κιλκίς

Το 2023 παραπέμπει τη μνήμη μας σε δύο ουσιώδεις ιστορικούς σταθμούς για την Περιφερειακή μας Ενότητα.  Συμπληρώνονται 110 χρόνια από την εποποιία της ένδοξης μάχης του Κιλκίς – Λαχανά και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Με τη μάχη του Κιλκίς ξεκινάει ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, ο οποίος μετά τον θρίαμβο των Ελληνικών δυνάμεων, θα κατακυρώσει αδιαφιλονίκητα στους Έλληνες τον διπλασιασμό των εδαφών της Ελλάδας.

 

Μετά το τέλος του Α΄ παγκόσμιου πολέμου, ο Ελληνισμός μέσα σε κλίμα έντονου διχασμού, θα ζήσει το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.  Η Συνθήκη της Λωζάνης  το 1923 υπήρξε το μοιραίο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας σειράς αντικρουόμενων συμφερόντων, ασυνεπειών, αδυναμιών και αντιζηλιών των συμμάχων μας και καταστροφικών λαθών των Ελλήνων.

Η Τουρκία κατόρθωσε, έχοντας πλήρη συναίσθηση της δυνάμεώς της, νικήτρια πλέον, να υπαγορεύσει στους μεγάλους νικητές του πολέμου τους όρους της ειρήνης. Η Ελλάδα έπειτα από συνεχή πόλεμο έξι ετών στο πλευρό των ισχυρότατων συμμάχων, βρέθηκε παραδόξως μόνη, νικημένη στο στρατόπεδο των νικητών και  αναγκάστηκε να  πληρώσει τα συμφέροντα των άλλων. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης κλείνει οριστικά ο εκατονταετής κύκλος της προσπάθειας για εθνική ολοκλήρωση και διαμορφώνονται οι συνθήκες που έως σήμερα καθορίζουν τον κόσμο μας.

Το Κιλκίς, κατεξοχήν περιοχή εγκατάστασης Ελλήνων προσφύγων, καταλήγει μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης να έχει αντικαταστήσει τον παλιό πληθυσμό  των Μουσουλμάνων και των Βουλγάρων (εξαιρουμένων των λίγων Σαρακατσάνων, Βλάχων και σλαβόφωνων ελληνικής συνείδησης), με νέο ελληνικό πληθυσμό μετατρέποντας σε αμιγή ελληνική περιοχή αυτή την ευάλωτη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει όμως τεράστια στρατηγική σημασία.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς ν. Κιλκίς, υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς, αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή και μνήμη στους χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους αδελφούς μας και συνεισφέροντας στον ιστορικό αναστοχασμό, διοργανώνουν Ιστορική Ημερίδα με θέμα:

«1913-1923. Η σημαντική δεκαετία του Κιλκίς.

Η Συνθήκη της Λωζάνης. Ιστορική διαδρομή, αμφισβήτηση προοπτική»

Ομιλητές: Ιωάννης Αντωνόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας

Λάζαρος Καμπουρίδης,    Αντιστράτηγος ε. α.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:00.